Loading...
Jedzenie

Dieta dla Osób z Grupą Krwi AB

U osób z Grupą Krwi AB występują czasami problemy wywołane zmieszaniem się genów grupy A i B. Przykładowo osoby z grupą krwi B są przystosowane do jedzenia mięsa, a osoby z grupą krwi A maja niski poziom kwasu żołądkowego. Jaki z tego wniosek?

Choć mięso jest  przeznaczone dla Ciebie, to nie masz wystarczającego poziomu kwasy żołądkowego do prawidłowego przebiegu metabolizmu i dlatego właśnie spożyte mięso będzie odkładało się w organiźmie w postaci tłuszczu.

Żywność sprzyjająca spadkowi wagi

Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi

Nazwa produktu

Działanie

Nazwa produktu

Działanie

Tofu

pomaga w efektywnym metabolizmie

Czerwone mięso

słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe

Produkty mleczne

regulują produkcję insuliny

Fasolka nerkowata

zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii

Owoce morza

pomagają w efektywnym metabolizmie

Nasiona i pestki

przyczyna hipoglikemii

Ananas

pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit

Fasolka limejska

zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii

Zielone warzywa

pomagają w efektywnym metabolizmie

Kukurydza

zakłóca efektywność insulinową

Wodorosty (klep)

regulują produkcję insuliny

Gryka

spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii

Pszenica

spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii

 

Tabela poniżej przedstawia produkty, które należy spożywać oraz których należy unikać

 

Wskazane

Unikać

Mięsa i drób

baranina, indyk, jagnię, królik.

bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza

albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.

barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał

jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.

lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmesan.

Oleje i tłuszcze

olej z oliwek.

oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki

kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.

masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.

Fasole i inne rośliny strączkowe

fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.

fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku „czarne oczko”.

Zboża

orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.

gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.

Chleb i grzanki

chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.

bułek kukurydzianych.

Ziarna i makarony

dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.

makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej.

Warzywa

botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.

awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki.

Owoce

ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.

bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje

sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.

soku pomarańczowego.

Przyprawy

curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.

allspice, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamic, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe

echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeń-szeń.

aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy.

Używki

kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).

coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych

Inne przyprawy

Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.

ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire.

 

 

Źródło: Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney
„Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.