U osób z Grupą Krwi AB występują czasami problemy wywołane zmieszaniem się genów grupy A i B. Przykładowo osoby z grupą krwi B są przystosowane do jedzenia mięsa, a osoby z grupą krwi A maja niski poziom kwasu żołądkowego. Jaki z tego wniosek?
Choć mięso jest przeznaczone dla Ciebie, to nie masz wystarczającego poziomu kwasy żołądkowego do prawidłowego przebiegu metabolizmu i dlatego właśnie spożyte mięso będzie odkładało się w organiźmie w postaci tłuszczu.
Żywność sprzyjająca spadkowi wagi |
Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi |
||
Nazwa produktu |
Działanie |
Nazwa produktu |
Działanie |
Tofu |
pomaga w efektywnym metabolizmie |
Czerwone mięso |
słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe |
Produkty mleczne |
regulują produkcję insuliny |
Fasolka nerkowata |
zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii |
Owoce morza |
pomagają w efektywnym metabolizmie |
Nasiona i pestki |
przyczyna hipoglikemii |
Ananas |
pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit |
Fasolka limejska |
zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii |
Zielone warzywa |
pomagają w efektywnym metabolizmie |
Kukurydza |
zakłóca efektywność insulinową |
Wodorosty (klep) |
regulują produkcję insuliny |
Gryka |
spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii |
|
|
Pszenica |
spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii |
Tabela poniżej przedstawia produkty, które należy spożywać oraz których należy unikać
Wskazane |
Unikać |
Mięsa i drób |
|
baranina, indyk, jagnię, królik. |
bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej. |
Owoce morza |
|
albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk. |
barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab. |
Jaja i nabiał |
|
jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. |
lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmesan. |
Oleje i tłuszcze |
|
olej z oliwek. |
oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego. |
Orzechy i pestki |
|
kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych. |
masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika. |
Fasole i inne rośliny strączkowe |
|
fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona. |
fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku „czarne oczko”. |
Zboża |
|
orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany. |
gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych. |
Chleb i grzanki |
|
chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe. |
bułek kukurydzianych. |
Ziarna i makarony |
|
dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy. |
makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej. |
Warzywa |
|
botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu. |
awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki. |
Owoce |
|
ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina. |
bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru. |
Soki i napoje |
|
sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej. |
soku pomarańczowego. |
Przyprawy |
|
curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka. |
allspice, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamic, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny. |
Herbatki ziołowe |
|
echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeń-szeń. |
aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy. |
Używki |
|
kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną). |
coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych |
Inne przyprawy |
|
Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych. |
ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire. |
„Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”