Loading...
Jedzenie

Dieta uboga w tłuszcze i białko zwierzęce, a udar mózgu

W lutowym numerze „Circulation”, pisma American Heart Association, ukazała się publikacja autorstwa dr Meir Stampfer i współpracowników, przedstawiająca wyniki analizy danych zgromadzonych w Nurses’ Health Study, dotyczących zdrowia 85 000 kobiet.

Wynika z niej, że kobiety z nadciśnieniem tętniczym, unikające w swojej diecie tłuszczów i białka zwierzęcego mają wyraźnie zwiększone ryzyko udarów krwotocznych mózgu. U kobiet spożywających więcej tłuszczów zwierzęcych udar krwotoczny mózgu występuje 3,7 razy rzadziej.

Ocenia się, że w USA 20% udarów mózgowych spowodowanych jest przez krwotoki, pozostałe udary wynikają z powikłań zakrzepowo-zatorowych. Interpretacja wpływu niskiego spożycia tłuszczów i białka zwierzęcego na wzrost częstości krwotoków domózgowych u kobiet z nadciśnieniem tętniczym nie jest łatwa. Badacze uważają, że ujawnia się tu wpływ i interakcje innych czynników dietetycznych i genetycznych, które nie są w tej chwili wyjaśnione.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *