Loading...
Jedzenie

Dieta dla Osób z Grupą Krwi A

U osób z grupą krwi A mogą szybko schudnąć stosując odpowiednią dietę. Znaczny spadek wagi zauważysz po tym gdy wyeliminujesz toksyczne produkty oraz te pochodzenia zwierzęcego, gdyż odkłada się on w organizmie w postaci tłuszczu.

Możecie spożywać pszenicę, ale nie powinniście jej jeść zbyt wiele, ponieważ wasza tkanka mięśniowa może ulec nadmiernemu zakwaszeniu. Powinniście iść w kierunku zdrowego pożywienia, niskotłuszczowego oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.

Żywność sprzyjająca spadkowi wagi

Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi

Nazwa produktu

Działanie

Nazwa produktu

Działanie

Oleje roślinne

wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów

Mięso

słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych

Produkty sojowe

wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane

Nabiał

zaburza metabolizm składników odżywczych

Warzywa

wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit

Fasolka nerkowata

 Zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm

Ananas

zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit

Fasolka limejska

zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm; Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii

 

Tabela poniżej przedstawia produkty, które należy spożywać oraz których należy unikać

 

Wskazane

Unikać

Mięsa i drób

Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.

baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza

dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.

alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał

mleko sojowe, ser sojowy.

chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

Oleje i tłuszcze

olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.

oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki

masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.

orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

Fasole i inne rośliny strączkowe

czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone.

fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

Zboża

amarant, gryka, kasza.

kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.

Chleb i grzanki

chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszennicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.

angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

Ziarna i makarony

gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.

makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

Warzywa

botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.

bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

Owoce

ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.

bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje

sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).

soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.

Przyprawy

czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.

kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

Herbatki ziołowe

aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń.

cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

Używki

czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.

coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Inne przyprawy

musztarda.

ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.

 

Źródło: Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney
„Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *