Loading...
Jedzenie

Produkty wspomagające odkawszenie organizmu

Produkty żywieniowe

Odkwaszenie organizmu jest konieczne w przypadku, gdy dojdzie do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu i zakłócenia jego podstawowych funkcji regulacyjnych. Objawia się to złym samopoczuciem, a także nieustannym poczuciem zmęczenia i rozdrażnienia. Skutecznym sposobem na odkwaszenie organizmu jest dieta uboga w produkty o wysokiej kwasowości. Jak odkwasić organizm i po jakie produkty sięgnąć?

Jak odkwasić organizm?

Skutecznym sposobem na odkwaszenie organizmu, a co za tym idzie przywrócenie mu równowagi kwasowo-zasadowej, jest dieta ułożona przez dobrego dietetyka. W trakcie odkwaszania należy:

  • ograniczyć spożycie białka zwierzęcego,
  • wyeliminować z diety słodycze,
  • wykluczyć z diety kawę i alkohol,
  • przykładać wagę do dokładnego rozgryzania i przeżuwania jedzenia,
  • zrezygnować z palenia papierosów,
  • ćwiczyć co najmniej 30 minut dziennie,
  • unikać sytuacji stresogennych,
  • pić wodę niskozmineralizowaną [1].

Odkwaszenie organizmu – dieta

Co na odkwaszanie organizmu? 

Przede wszystkim zbilansowana dieta i rezygnacja z produktów o bardzo dużej kwasowości. Podstawą jest ograniczenie mięsa i przetworów mięsnych, w tym w szczególności: wieprzowiny, gęsiny, cielęciny, baraniny, podrobów i dziczyzny. W diecie na odkwaszenie organizmu można spożywać niewielkie ilości drobiu – w tym głównie indyka i kurczaka. Wśród produktów odkwaszających organizm można wymienić:  mleko i produkty mleczne (jogurty naturalne, śmietanę, serwatkę, maślankę,  mleko owcze, kozie i krowie odtłuszczone).

W codziennym jadłospisie osoby, która chce przywrócić swojemu organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, powinno znaleźć się także miejsce dla żółtek jaj oraz dużej ilości wody niskozmineralizowanej. Można ponadto pić herbatę zieloną i ziołową, jak i niewielkie ilości wytrawnego wina [2].

Jakich produktów unikać?

Należy znacznie ograniczyć spożycie sera camembert, ementalera, parmezanu, sera śmietankowego, twarogu i sera białego [1].  Najważniejszym składnikiem diety na odkwaszenie organizmu są owoce i warzywa, z wyjątkiem: suszonego grochu, karczochów, borówek, brukselki, fasoli Jaś, suszonej soczewicy i orzechów.

Odkwaszenie organizmu – przykładowy jadłospis na jeden dzień

Śniadanie I:

Łosoś wędzony z pieczywem żytnim i herbatą zieloną bez cukru.

Śniadanie II:

Garść migdałów i sałatka z gotowanych warzyw.

Obiad:

Zupa pomidorowa z ryżem, dorsz gotowany, ziemniaki w mundurkach, szparagi gotowane i niskosłodzony kompot wiśniowy.

Kolacja:

Brokuły gotowane, podawane z masłem i bułką tartą.

Źródła:

  1. Dawson-Hughes B, Harris SS, Ceglia L. Alkaline diets favor lean tissue mass in older adults. Amer J Clin Nutr. 2008; 87(3):662-665.
  2. Alpern RJ. Trade-offs in the adaptation to acidosis. Kidney International. 1995; 47:1205-1215.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *