Loading...
Jedzenie

Leczenie dietą nie daje efektów w ciężkich chorobach płuc

W oparciu o wyniki 24 badań klinicznych dr Ivone M. Ferreira z West Park Hospital w Toronto z zespołem współbadaczy z wielu ośrodków przedstawili w lutowym numerze czasopisma „Chest” publikację o wpływie modyfikacji diety na stan chorych z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.

Przewlekła obturacyjna choroba płuc, często wtórna do wieloletniego nałogu palenia papierosów, charakteryzuje się skurczem oskrzeli i zwiększonym oporem dla przepływu powietrza oraz rozedmą płuc. W zaawansowanych stadiach choroby duszność występuje przy małych wysiłkach i w spoczynku. Pacjenci źle tolerują wysiłek fizyczny nie tylko z powodu upośledzonej wentylacji płuc i niedotlenienia organizmu, ale wskutek ogólnego osłabienia, wyniszczenia, zmniejszenia masy mięśniowej.

Analizowane badania miały na celu uzyskanie wzrostu masy ciała, poprawy kondycji fizycznej i tolerancji wysiłku u takich chorych poprzez zastosowanie specjalnych, bogatoenergetycznych diet. Podstawą diety były węglowodany, które najszybciej są wykorzystywane przez organizm jako źródło energii. Okazało się jednak, że dieta bogata w węglowodany powodowała u chorych z przewlekłą chorobą obturacyjną płuc wzrost produkcji dwutlenku węgla i zmniejszenie wydolności fizycznej. Badania trwały krótko, poniżej 2 tygodni. Próby podawania sterydów anabolicznych i hormonu wzrostu także nie dały pozytywnych wyników, jeśli chodzi o poprawę kondycji fizycznej chorych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *