Loading...
ChorobyNowinki ze świata zdrowia

Leki przeciwcukrzycowe chronią przed rakiem trzustki u chomików

Z najnowszego doniesienia w kwietniowym numerze „Gastroenterology” wynika, że leki przeciwcukrzycowe, takie jak metformina, (czyli z grupy biguanidów) zmniejszają ryzyko zachorowania na raka trzustki u chomików.

Jest nadzieja, że podobne działanie prewencyjne mogą wywierać u ludzi. Dr. Parviz M. Pour z University of Nebraska Medical Center w Omaha wraz z zespołem badali skutki podawania metforminy u chomików karmionych pożywieniem o dużej zawartości tłuszczu, którym podawano środek wywołujących raka trzustki. Metformina, lek przeciwcukrzycowy z grupy pochodnych biguanidu, została wybrana przez badaczy, ponieważ zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i dzięki temu może zmniejszyć przerost komórek trzustki obserwowany w insulinooporności.

Rak, jak wiadomo, charakteryzuje się niekontrolowanym rozrostem komórek. Jak oczekiwano, podawanie metforminy powodowało powrót do normy poziomu insuliny u zwierząt karmionych dużą ilością tłuszczu. Równocześnie trzustka stawała się mniej aktywna. Wśród zwierząt, które nie otrzymywały metforminy, u prawie połowy wystąpił guz trzustki. Nie odnotowano natomiast ani jednego przypadku raka trzustki w grupie zwierząt, którym podawano metforminę. Także przerost zdrowych komórek trzustki był znacznie większy (czterokrotnie) u zwierząt nie otrzymujących tego leku w porównaniu z grupą leczoną.

Jak pisze w komentarzu od wydawcy dr Anna Mae Diehl z Johns Hopkins University w Baltimore, metformina wydaje się być skutecznym lekiem chemioprotekcyjnym, który hamuje rozwój raka trzustki w modelu zwierzęcym. Badacze mają nadzieję, że podobne działanie zostanie wykazane u ludzi. Lek ten powinien być zatem przetestowany na osobach o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka trzustki, czyli obciążonych rodzinnie albo chorujących na przewlekłe zapalenie trzustki. Dr Pour podkreśla, że już teraz znane są skuteczne sposoby zmniejszenia tego ryzyka.

Wystarczy zatem nie palić papierosów, nie zapominać o regularnej aktywności fizycznej i odżywiać się zdrowo, dbając o dużą zawartość błonnika roślinnego w diecie, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *