Loading...
Jedzenie

Niskotłuszczowa dieta jest zdrowa u niektórych dzieci

Z badań, które opublikowała w lutowym numerze „Pediatrics” dr Eva Obarzanek z University of Pittsburgh wynika, że dzieci, które mają podwyższony poziom cholesterolu, mogą być bezpiecznie leczone dietą niskotłuszczową.

Dieta o niskiej zawartości tłuszczu pozwala u dzieci w wieku 8-10 lat obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów bez szkodliwego wpływu na stan zdrowia. Masa ciała, wzrost, dojrzewanie płciowe, zasoby witaminy A, folianów, żelaza i cynku w organizmie, będące wskaźnikami wzrostu, rozwoju i ogólnego zdrowia, nie były zaburzone w ciągu 7 lat stosowania diety niskotłuszczowej.
Dr Obarzanek twierdzi, że dieta o obniżonej zawartości tłuszczu całkowitego, tłuszczów nasyconych i cholesterolu jest bezpieczna u dzieci, niemniej nie jest zalecana u dzieci poniżej 2. roku życia (zgodnie z American Academy of Pediatrics). Badanie zostało przeprowadzone w związku z obawami, że mała zawartość tłuszczu w diecie może wpływać niekorzystnie na rozwój dzieci i dojrzewanie płciowe. Dr Obarzanek z zepołem porównali efekty stosowania diety o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu oraz diety zwykłej u 663 dzieci z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL. W diecie niskotłuszczowej kalorie pochodzące z tłuszczu stanowiły 28% kaloryczności całkowitej, z tłuszczów nasyconych – mniej niż 8% kaloryczności, a zawartość cholesterolu nie przekraczała 150mg dziennie. Nie stwierdzono różnic w parametrach rozwoju dzieci z obu grup. W obu grupach przeciętnym wiekiem wystąpienia pierwszej miesiączki u dziewcząt był 13. rok życia. Poziom cholesterolu całkowitego i LDL był sprawdzany po roku stosowania diety, następnie po 3, 5 i 7 latach. Na początku stwierdzono niższe stężenia cholesterolu u dzieci będących na diecie niskotłuszczowej, jednak po 5 latach wyniki w obu grupach były podobne.

Badacze sądzą, że wśród dzieci z grupy kontrolnej (dieta zwykła) prawdopodobnie część zaczęła na własną rękę stosować dietę o niższej zawartości tłuszczu, natomiast w grupie leczonej dietą nie wszyscy wytrzymali narzucony reżim i to są prawdopodobnie przyczyny zrównania się wyników. Dr Obarzanek radzi rodzicom, którzy chcą zmniejszyć tłuszcz i cholesterol w diecie swoich dzieci, by wybierali drób i ryby zamiast wołowiny i ograniczyli ilość żółtek jaj do 4 tygodniowo, a u dzieci z podwyższonym cholesterolem LDL do 2 na tydzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *