Loading...
ChorobyJedzenie

Osteoporoza a dieta

Zgromadzono pokaźną ilość danych dotyczących składników odżywczych, m.in. antyoksydantów, witamin, substancji mineralnych oraz zmian, jakie mogą nastąpić w stanie zdrowia pod wpływem ich nadmiernej lub zbyt niskiej konsumpcji. Jeden z najważniejszych dla zdrowia składników odżywczych jest znany od wielu już lat i szeroko dostępny w pożywieniu. Mimo to wielu ludzi nie dostrzega jego znaczenia i wartości, doprowadzając swoim sposobem odżywiania się do jego ujemnego bilansu.

Tym składnikiem odżywczym jest wapń, który zyskuje coraz większe uznanie nie tylko środowisk lekarskich, lecz także planistów służby zdrowia i ekonomistów, nie ma bowiem chyba innego tak taniego składnika, którego spożywanie byłoby do tego stopnia opłacalne. I nie chodzi tu tylko o pieniądze, lecz także o poprawę jakości życia coraz większej liczby ludzi w wieku starszym.

Dzienna zalecana norma spożycia wapnia na osobę w Polsce

dziewczęta 10-18 lat

1200 mg

kobiety 19-25 lat

1200 mg

kobiety 26-60 lat

900 mg

kobiety powyżej 60 lat

1100 mg

kobiety ciężarne i karmiące

1200 mg

chłopcy 10-18 lat

1200 mg

mężczyźni 19-25 lat

1200 mg

mężczyźni 26-60 lat

900 mg

mężczyźni powyżej 60 roku życia

900 mg

wg Norm Żywienia dla Ludności w Polsce (Ziemiański wsp. 1995)

One comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *