Loading...
Jedzenie

Pięć razy dziennie warzywa i owoce

Fundacja „Promocja Zdrowia” w środę 14 marca br. o godz. 11.00 w Centrum Prasowym PAI organizuje konferencję prasową związaną z coroczną akcją Fundacji „5 razy dziennie warzywa i owoce”.

Celem konferencji będzie ocena wpływu na zdrowie zawartych w warzywach i owocach antyoksydantów. Zaproszeni eksperci omówią znaczenie warzyw i owoców w odżywianiu. Specjalnym gościem konferencji będzie prof. dr hab. Krzysztof Krzystyniak – immunotoksykolog z Uniwersytetu w Quebec w Kanadzie, autor wydanych w Polsce książek „Naturalne substancje przeciwnowotworowe”, „Antyoksydanty w medycynie i zdrowiu człowieka”.

W tym roku konferencja ma na celu rozpropagowanie wprowadzenia do jadłospisu Polaków większych ilości owoców suszonych, orzechów, ziaren i pestek, będących źródłem zdrowia. Wyniki badań przeprowadzonych w ciągu ostatniej dekady wskazują, że podstawowym czynnikiem wpływającym na zdrowie i samopoczucie ludzi jest styl życia. A w nim przede wszystkim sposób odżywiania się, rodzaj stosowanej diety i jej ochronne działanie. Okazuje się, że u wegetarian rak występuje prawie dwukrotnie rzadziej niż w całej populacji.

Wśród czynników ochronnych badacze na pierwszym miejscu wymieniają warzywa i owoce, które są źródłem karotenoidów, witamin C i E, błonnika pokarmowego, polifenoli, związków allilowych, izoflawonów. Ochronne działanie wykazują także przetwory zbożowe oraz ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *