Loading...
Jedzenie

Wine pairing, czyli jak łączyć wino z potrawami

Wino na stole

Wino jest jednym z najstarszych trunków. Jego historia zaczyna się już w czasach starożytnych. Trudno dziś uwierzyć, że winiarstwo było dość mocno rozwinięte na ziemiach polskich. Z czasem jednak pokochaliśmy bardziej mocne trunki.

Już od kilku lat można jednak zauważyć, że przybywa zwolenników tego bardzo szlachetnego napoju. Niekoniecznie jednak umiemy łączyć ze sobą wino i potrawy. Wine Pairing to sztuka, którą najlepiej opanowali sommelierzy.

Jak dopasować wino do potrawy?

Zastanawiając się nad wybraniem odpowiedniego wina do potraw, warto pamiętać, że najbardziej podstawowa klasyfikacja dzieli je na wina: białe, czerwone i różowe. Różnią się one między sobą nie tylko kolorem, ale także zapachem, a przede wszystkim smakiem. W każdej z podstawowych kategorii można wyróżnić jeszcze wina wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Do tego są jeszcze wina musujące. Gdy nie mamy możliwości skorzystania z pomocy sommeliera przy wyborze wina, które będzie pasować do serwowanych przez nas dań powinniśmy trzymać się następujących zasad:

◦ białe wina można podać jako aperitif. Pasują one także do dań z drobiu i ryb, owoców morza, serów i wędlin;

◦ wina czerwone wytrawne podajemy do ciężkostrawnych dań mięsnych: z wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny;

◦ wina słodkie serwujemy na koniec do ciast i deserów.

Smak wina nie powinien dominować nad potrawą. Ciężkie wina podajemy więc do mocno przyprawionych potraw, lekkie- do tych, które wyróżniają się delikatnym smakiem. Po szeroki wybór win z wielu krajów zapraszamy na Faktoriawinalacarte.pl.

Kolejność w jakiej należy podawać wino

Gdy na przyjęciu zamierzamy podać 2,3 rodzaje wina pamiętajmy o właściwej kolejności w jakiej powinny znaleźć się na stole. Jako pierwsze podajemy gościom wina białe, a po nich różowe, na końcu czerwone. W pierwszej kolejności też podajemy wina wytrawne, a po nich słodkie. Gdy mamy zarówno młodsze jak i starsze wino, to najpierw podajemy to pierwsze. Nie można także zapomnieć o temperaturze jaką powinno mieć wino. Wina białe powinny zostać schłodzone; podaje się je w temperaturze od 8 do 12 stopni. Wino czerwone powinno mieć temperaturę pokojową, wyjątkiem są tutaj młode wina czerwone, które podaje się schłodzone do temperatury 12 stopni. Najmocniej należy schłodzić wina musujące. Trzeba jednak uważać, aby nie było zbyt zimne. Optymalna temperatura to 6 stopni. Nigdy wina musującego nie schładzamy wstawiając go do zamrażarki czy zamrażalnika! Idealnie byłoby zaopatrzyć się w specjalne wiaderko do chłodzenia win musujących. Wino musujące pasuje do wszystkich dań, które podamy gościom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *