Loading...
Jedzenie

Zielona herbata zmniejsza ryzyko raka sutka

Z artykułu opublikowanego w lipcowym numerze „Journal of Cellular Biochemistry” wynika, że regularne picie zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka sutka.

Badania, które przeprowadził dr Gail Sonenshein i współpracownicy z Boston University School of Medicine and Public Health w Massachusetts wykazały, że szczury, które piły wodę z dodatkiem zielonej herbaty chorowały na raka sutka później, niż szczury pijące tylko wodę; rak był u nich mniej inwazyjny, guz nowotworowy rósł wolniej i osiągał mniejsze rozmiary. Chociaż nie jest pewne czy wyniki tych badań na zwierzętach można zastosować u ludzi, zdaniem autorów wypijanie 3-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie powinno być składnikiem zdrowej diety. Nie są znane żadne szkodliwe oddziaływania zielonej herbaty. Badacze przestrzegają jednak, że kobiety leczone z powodu raka sutka chemioterapeutykami lub naświetlaniem powinny skonsultować to ze swoim lekarzem.

Zielona herbata ma silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziała niszczącym wpływom wolnych rodników dzięki bardzo dużej zawartości flawonoidów, tzw. polifenoli. Polifenole zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów pod wpływem szkodliwych czynników środowiskowych. Dotyczy to nie tylko raka sutka, ale także żołądka, płuc, jelita, wątroby czy trzustki. Flawonoidy mają też znaczenie w zapobieganiu chorobie wieńcowej. Polifenole znajdują się także w czerwonym winie i oliwie z oliwek. Zielona herbata zawiera ich jednak wyjątkowo dużo – stanowią one aż 40% jej suchej masy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *