Loading...
Jedzenie

5 olejów, które warto mieć w swojej kuchni

Zdrowy olej w kuchni

Tłuszcze stanowią niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, a znaczny procent zapotrzebowania na nie zaspokajać powinny te pochodzenia roślinnego. Często polecanymi zatem w tym kontekście produktami są oleje. To duże bogactwo produktów, które dodatkowo co jakiś czas uzupełniane jest o nowinki i prawdziwe odżywcze hity. Warto się nimi zainteresować, ponieważ w olejach znajdziemy nie tylko wiele korzystnych wartości odżywczych, ale także godne zauważenia i wykorzystania walory smakowe.

Wiele pozytywów pada pod adresem olei tłoczonych na zimno. Mają one więcej wartości, gdyż obróbka cieplna nie miała szans ich zniszczyć. Warto wykorzystywać je przede wszystkim na zimno: do sałatek, pieczywa czy past kanapkowych. Oleje rafinowane natomiast to te poddawane bardziej złożonej obróbce. Sprawdzają się one w przypadku smażenia, gdyż wyróżnia je znacznie wyższa temperatura dymienia, zapobiegająca spalaniu przy wyższych temperaturach.

Oliwa

Oliwa od wieków używana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Jej kariera w pozostałych częściach globu jest nieco krótsza, wszystko jednak wskazuje, że trwała. Doceniliśmy walory zdrowotne tego tłuszczu. Najbardziej wartościowym wyborem jest oczywiście wariant z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin pozyskiwany na zimno. Przynajmniej kilka różnych przykładów tej wersji znaleźć można tutaj: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/produkty/tluszcze/oliwy-z-oliwek.html. Oliwa z oliwek swoją sławę i dobrą opinię zawdzięcza wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin: A, D, E, K.

Olej z czarnuszki

To kolejny olej, który rekomendowany jest do stosowania na zimno. Uchodzi za skarbnicę składników wzmacniających odporność. W jego składzie wyróżnić warto przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, olejki eteryczne oraz witaminy (A, D, E) i minerały: żelazo, wapń, potas, cynk. Olej z czarnuszki wyróżnia także odpowiedzialna za jego smak nigellina, dzięki której olej stosuje się profilaktycznie w celu podniesienia odporności, na poprawę trawienia oraz w celu obniżenia poziomu cukru we krwi. Regularnie stosowany olej z czarnuszki ma również działanie przeciwalergiczne. Sprzyja zwalczaniu pasożytów.

Olej sezamowy

Olej sezamowy jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. W polskiej nieco mniej. Do diety warto włączyć go ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i fitosteroli, a także witamin z grupy B, witaminy E oraz K oraz minerałów: wapnia, cynku, magnezu i żelaza. W gronie innych olejów wyróżnia się obecnością sezamoliny i sezamolu – silnych przeciwutleniaczy. Olej sezamowy nadaje się do spożywania, ale i do celów kosmetycznych. W jednej i drugiej formie poprawia stan włosów, skóry i paznokci.

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni cechuje bardzo charakterystyczny orzechowy smak i aromat. Jest cenny ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych oraz solidnych dawek witamin i minerałów, między innymi A, E, C, z grupy B oraz beta-karotenu, jodu, potasu i cynku. Olej z dyniowych pestek zalecany jest w profilaktyce chorób pasożytniczych i miażdżycy, Jego składniki korzystnie wpływają również na pracę mózgu.

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy ma bardzo neutralny smak i zapach. Ze względu na temperaturę dymienia nie nadaje się do smażenia, będzie jednak niezastąpiony do sałatek i potraw na zimno. Jego skład to nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6), witamina E, K, A, flawonoidy oraz karotenoidy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.