Loading...
Dom i rodzinaJedzenie

Agrest i jego właściwości odżywcze. Sprawdź, jakie witaminy zawiera agrest!

Agrest i jego właściwości odżywcze

Agrest jest niezwykle popularnym owocem, o wyjątkowym smaku. Wraz z upływem czasu, zaczęto dostrzegać niezwykłe właściwości tej rośliny. Agrest z powodzeniem wykorzystuje się obecnie tak w kuchni jak i w kosmetyce. Agrest to owoc mający wiele walorów i nie chodzi tu tylko o aspekty smakowe. Agrest i jego właściwości docenią osoby skarżące na się na wiecznie zmęczone oczy, a także borykające się z niedoborem składników mineralnych. Dodatkowo agrest ma właściwości lecznicze i jest źródłem wielu witamin. Sprawdźmy więc jak jeść agrest? Jak wykorzystać agrest? Ile agrest ma kalorii, a także jakie właściwości lecznicze ma agrest?

Skąd pochodzi agrest?

Agrest to roślina o kolczastych pędach, a także drobnych jadalnych kwiatach. Należy on do rodziny agrestowatych, czyli tej samej co popularne porzeczki. Wartości odżywcze agrestu, jako pierwsi odkryli i spopularyzowali mieszkańcy środkowej i południowej Europy i Kaukazu, a także Afryki i Ameryki Północnej, gdyż właśnie stamtąd on pochodzi. Agrest – owoc, często nazywany jest Winoroślą Północy. Agrest i jego witaminy, stanowią idealne uzupełnienie diety w składniki mineralne. Największy udział ma w nim witamina A, a także błonnik i luteina.

Agrest – właściwości wspomagające pracę oczu

Agrest właściwości ma niebagatelne. Okazuje się, że agrest jest owocem zawierającym w sobie ogromne ilości luteiny. To swoisty przeciwutleniacz i barwnik. Luteina należy do grupy karotenoidów, a najwięcej znajdziemy jej w czerwonej odmianie agrestu. Najmniej luteiny, posiada agrest biały, a odmiana zielona, charakteryzuje się zawartością na poziomie średnim.

Właściwości agrestu, opierają się głównie na zapobieganiu chorobom układu krążenia, chorobom nowotworowym, a co najważniejsze – chorobom oczu. Właściwości lecznicze agrestu, zapobiegną zwyrodnieniu plamki żółtej. Dodatkowo jego działanie docenią osoby, które codziennie, aż w nadmiarze eksploatują swój wzrok, np. podczas pracy przy komputerze. Zwykle ich oczy są przemęczone i pieką. Wówczas właściwości agrestu pomogą wytworzyć naturalny filtr, który ochroni oczy przed szkodliwymi czynnikami. Luteinę znajdziemy zarówno w skórce jak i w miąższu tej rośliny.

Agrest – wartości odżywcze

Świeży agrest i jego właściwości zdrowotne
Źródło: Pixabay.com

Jak już wspomnieliśmy, agrest to witaminy, błonnik, a także wiele innych składników mineralnych. Jednak ile agrest ma kalorii? Jak przedstawiają się wartości odżywcze agrestu? Oto szybkie i proste wyjaśnienie:

W 100 gramach tego owocu znajdziemy:

  • wartość energetyczną – 44 kcal,
  • białko – 0,88 g,
  • tłuszcz 0,58 g,
  • węglowodany – 10,18 g,
  • błonnik – 4,3 g.

Jak widać, agrest kalorie nie idą ze sobą w parze, będzie więc on idealną przekąską, nawet dla osób ściśle dbających o dietę. Dodatkowo znajdziemy w nim duże ilości węglowodanów, które pomogą nam przetrwać kolejny trudny dzień w pracy czy szkole.

Wartości odżywcze agrestu przedstawiają się następująco – w 100 gramach owocu znajdziemy następujące witaminy:

  • witamina C – 27,7 mg,
  • tiamina – 0,040 mg,
  • ryboflawina – 0.030 mg,
  • niacyna – 0,300 mg,
  • witamina B6 – 0,080 mg,
  • witamina A – 290 IU,
  • witamina E – 0,37 mg.

Jak widać, agrest witaminy ma bardzo wartościowe. Wspomogą one funkcjonowanie naszego organizmu. Wymieniając witaminy w agreście, nie sposób pominąć także tak istotnej kwestii jaką są minerały. W 100 gramach owocu znajdziemy więc:

  • wapń – 25mg,
  • żelazo – 0,31 mg,
  • magnez – 10 mg,
  • fosfor – 27 mg,
  • potas – 198 mg,
  • sód – 1 mg,
  • cynk – 0,12 mg.

Agrest nie jest źródłem kalorii, za to dzięki bogactwu innych składników, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Już sam kompot z agrestu ma właściwości lecznicze i odżywcze!

Agrest wspomoże układ trawienny

Agrest ma właściwości lecznicze i nie podlega to wątpliwości. Szczególnie zbawienny wpływ, może on mieć na nasz układ trawienia. Zawiera on w sobie kwas jabłkowy i cytrynowy, a co za tym idzie będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które zmagają się z problemem zaparć i wzdęć, a także innymi dolegliwościami trawiennymi. Jednak jak jeść agrest, w przypadku takich dolegliwości?. Otóż najlepiej sprawdzą się suszone owoce. Można z nich zaparzyć kompot z agrestu- jego właściwości pomogą nam ustabilizować układ trawienny. Możemy także suszone owoce dodać do herbaty.

Agrest ukoi nerwy

Do właściwości zdrowotnych agrestu, musimy zaliczyć jego działanie kojące nerwy. Zawiera on w sobie zarówno magnez, jak i witaminy z grupy B, które korzystnie, a przede wszystkim kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Dodatkowo agrest poprawi koncentrację i pamięć. Co najważniejsze jednak, zredukuje stres i załagodzi jego objawy. Pozytywny wpływ agrestu odczują też osoby borykające się z nerwicą.

Agrest oczyści organizm i pomoże zachować równowagę kwasowo-zasadową

Wymieniając właściwości zdrowotne agrestu, należy wspomnieć iż działa on moczopędnie. Dzięki temu oczyszcza on organizm z wszelkich zalegających w nim toksyn. Dodatkowo jest on bogaty w substancje alkalizujące, co oznacza, że spożywanie agrestu, przyczyni się do zachowania równowagi kwasowo zasadowej. Jeśli więc, ze względów zdrowotnych, musimy spożywać posiłki według diety zasadowej, możemy włączyć do niej agrest.

Jak wykorzystać agrest?

babeczki z agrestem kcal
Źródło: Pixabay.com

Sposobów na wykorzystanie agrestu w kuchni jest cale mnóstwo. Coraz popularniejsze stały się kompoty i nalewki z agrestu. Dodatkowo można przygotować z niego różnego rodzaju dżemy i konfitury. Suszone owoce, możemy spożywać jako przekąskę. Świeży agrest jest świetnym dodatkiem do sałatek owocowych, a także może stanowić on uzupełnienie śniadania. Z powodzeniem możemy dodać go do płatków śniadaniowych i cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Agrest to także świetny dodatek do wypieków!

Jak wykorzystać agrest? Okazuje się, że sposobów jest całe mnóstwo, a wszystko zależy od naszej kreatywności i naszych preferencji smakowych. Jednak delikatny agrest, możemy na stałe włączyć do naszej diety, gdyż będzie on pasował do większości przygotowywanych przez nas dań. Dzięki temu stale zapewnimy organizmowi dopływ niezbędnych witamin i minerałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.