Loading...
Bez kategorii

Alternatywne źródło białka – poznaj jedzenie przyszłości!

psczola na kwiatku

Rosnąca populacja ludzi generuje nowe problemy i wyzwania. Problemy te związane są z ograniczonymi zasobami Ziemi. Odnosi się to nie tylko do obszaru, na którym przyszło nam żyć. Przede wszystkim problemem są ograniczone zasoby żywności. Bez niej gatunek ludzi nie jest w stanie przetrwać. Niesprawiedliwy dostęp do zasobów Ziemi sprawia, że część mieszkańców globu zmaga się z codziennym głodem.

Jednocześnie mieszkańcy krajów wysokorozwiniętych marnują niewyobrażalne ilości pożywienia. Chcąc przetrwać, gatunek ludzki jest zmuszony do zmiany nawyków żywieniowych. Nadto konieczne jest zwrócenie się ku nowym możliwościom pozyskiwania żywności. Nadszedł czas, aby efektywnie wykorzystywać zasoby Ziemi. Naukowcy od wielu lat wskazują na korzyści, jakie potencjalnie wiążą się z włączeniem owadów do diety. I choć w niektórych częściach świata spożywanie owadów jest codziennością, w wielu krajach owady budzą odrazę i niechęć. Powstaje pytanie, czy owady mają szansę na miano „superfood”? Czy dzięki owadom możliwe będzie zwalczenie globalnego problemu, jakim jest nieefektywna gospodarka żywnościowa?

Owady w ekosystemie.

Powszechnie, owady oraz insekty traktowane są jak szkodniki. Nic bardziej mylnego. Owady oraz insekty odgrywają istotną rolę w ekosystemie.  Dla przykładu owady aktywnie uczestniczą w procesie rozmnażania roślin, służąc jako zapylacze. Żyzność gleby zależy od występowania w niej szerokiego spektrum żywych organizmów. Umieszczając w glebie dżdżownice, można wpłynąć pozytywnie na strukturę gleby i jej napowietrzenie.

W niektórych częściach świata owady traktowane są jako przysmak. Insekty wzbogacają smak wielu dań. Dla przykładu mrówki są popularnym składnikiem kulinarnym wśród rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej, Azji oraz Afryki. Zawarty w mrówkach kwas, nadaje potrawom imbirowo-cytrynowego posmaku.

Ponadto, na świecie najczęściej spożywanymi owadami są:

  • chrząszcze
  • gąsienice
  • pszczoły
  • osy
  • mrówki.

Spożywanie owadów zalecane jest nie tylko z uwagi na bogate walory smakowe. Badania dowodzą, że owady to bogate źródło wartości odżywczych, takich jak białko, witaminy oraz tłuszcze. Co więcej, hodowla owadów jest ekonomiczna oraz przyjazna dla środowiska.

Hodowla owadów, a wpływ na środowisko.

Koncepcja hodowli owadów dla celów żywnościowych jest stosunkowo nowa i budzi wiele pytań. W szczególności wątpliwości pojawiają się wśród mieszkańców Unii Europejskiej. W krajach kontynentu azjatyckiego hodowla owadów jest codziennością.

Badania dowodzą, że ten rodzaj hodowli, niesie za sobą wiele pozytywnych aspektów dla środowiska. Przede wszystkim, hodowla owadów jest ekologiczna i nie wymaga dużych nakładów. Hodowla owadów wymaga znacznie mniejszej powierzchni użytkowej niż tradycyjna hodowla zwierząt. Nadto, same wymagania żywieniowe owadów nie są skomplikowane. Ich głównym składnikiem diety są odpady organiczne. Co istotne, owady nie wymagają dużej ilości pożywienia oraz wody. Dla przykładu świerszcze dla właściwego wzrostu i rozwoju wymagają 2 kilogramy karmy, na 1 kilogram przyrostu masy ciała. Z kolei chrząszcze dla utrzymania potrzebują 12 razy mniej paszy niż bydło. Hodowla owadów nie wymaga stosowania antybiotyków oraz hormonów. O ekologiczności hodowli owadów świadczy także niewielka emisja gazów cieplarnianych oraz amoniaku.

Dlaczego owady są zdrowe?

Owady oraz insekty podobnie jak ssaki, ryby oraz ptaki, stanowią doskonałe źródło pożywienia. Spożywanie owadów dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych. Owady to bogate źródło tłuszczu, białka, witamin, minerałów, a nawet błonnika. Oczywiście, owad owadowi nierówny i to, ile zawiera w sobie substancji odżywczych, jest zależne od gatunku. Co istotne do spożycia nadają się tylko gatunki, które zalicza się do kategorii owadów jadalnych. Aktualnie jest to około 2000 gatunków na całym świecie. Badania naukowe dowodzą, że zawartość białka i minerałów w owadach i insektach jest zbliżona do wartości, jaka występuje w rybach oraz mięsie.

Popularyzacja insektów kluczem do ratowania Ziemi.

Spożywanie insektów oraz owadów promuje się z uwagi na trzy główne aspekty. Są to aspekty żywnościowe, środowiskowe oraz ekonomiczne. Jednocześnie, powszechne uprzedzenia związane ze spożywaniem owadów nie mają swojego logicznego uzasadnienia. Naukowcy przekonują, że spożywanie owadów to ratunek dla gatunku ludzkiego oraz ekosystemu Ziemi. Natomiast, uprzedzenia co do włączenia owadów do diety są wynikiem stereotypów. Kraje wysoko rozwinięte tkwią w przekonaniu, jakoby spożywanie owadów stanowiło jeden z przejawów biedy. Jak historia pokazuje, są to tylko uprzedzenia. Należy zauważyć, że źródłem wielu popularnych potraw była właśnie bieda. Mowa tutaj o makaronach pizzy czy owocach morza. Powyższe jednak nie sprawia, że od nich stronimy. Zadając pytanie, czy insekty mają szansę na tytuł „superfood”, należy odpowiedzieć twierdząco. Wymaga to jednak edukacji społeczeństwa, badań i upływu czasu. Pamiętajmy, że najsłynniejsze restauracje na świecie z dumą serwują posiłki, przyrządzone właśnie z insektów.

Przykładowa oferta alternatywnego źródła biała w postaci mąki z owadów w produktach takich jak batony proteinowe, czy krakersy jest dostępna na stronie foodbugs.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.