Loading...
Leki i suplementy

Amarantus – właściwości i działanie prozdrowotne. Jak skorzystać z zalet amarantusa?

Kwiat amarantusa

Amarantus należy do jednych z najstarszych roślin uprawnych na świecie. W Polsce bardzo często określa się go mianem szarłatu. Mimo tego, że przez ostatnie lata został zapomniany, teraz ze względu na swoje właściwości lecznicze i odżywcze powraca do łask – nie tylko w medycynie naturalnej, ale także jako dodatek do wielu potraw. Roślinę tę można spotkać praktycznie na całej ziemi – jest uprawiany w wielu zakątkach świata. Najwięcej upraw amarantusa można spotkać w krajach Ameryki Południowej, a w Polsce – na terenach Lubelszczyzny. Ze względu na szereg cennych właściwości amarantus staje się coraz bardziej popularny i stosowany w wielu ekologicznych uprawach. Bardzo często określa się go mianem “pseudozboża” – służy między innymi do wyrabiania coraz to bardziej modnej mąki amarantusowej. Według licznych badań przeprowadzonych na temat temat, amarantus przewyższa pod względem właściwości odżywczych pszenicę czy żyto.

Amarantus bardzo często jest także wykorzystywany jako roślina ozdobna. Przyciąga bowiem uwagę swoim wyglądem – piękne i rozłożyste gałęzie w kolorze amarantowym są bardzo oryginalne i ozdobne. Amarantus osiąga nawet 3 metry wysokości, a jego gałęzie mają ponad 50 cm. Kwiatostany są zwykle proste i zwisłe.

Właściwości aramantusa

Amarantus jest naturalnie pozbawiony glutenu. Dzięki temu świetnie sprawdza się również dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jest to bardzo ważne w kontekście coraz większej ilości osób z z nietolerancją pokarmową lub celiaką.

W amarantusie znajduje się mnóstwo dobrze przyswajalnego oraz lekkostrawnego białka. Jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo zawiera również bardzo korzystny dla zdrowia błonnik i skwalen, który ma właściwości odtruwające oraz wzmacniające odporność całego organizmu.

Amarantus jest cennym źródłem wielu witamin oraz minerałów. Zawiera między innymi:

  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • kwas foliowy,
  • witaminy z grupy B
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor.

Amarantus – działanie

Amarantus bardzo korzystnie działa na zdrowie. Polecany jest dla osób z celiaką, a także jako cenne źródło białka i innych składników odżywczych dla wegetarian oraz weganów. Wysoka zawartość białka oraz żelaza sprawia, że amarantus bardzo korzystnie działa na pamięć oraz pracę układu nerwowego. Wywar z amarantusa wykazuje działanie antyseptyczne, ściągające oraz przyśpieszające proces gojenia – dlatego też bardzo często jest wykorzystywany w naturalnym leczeniu ortopedycznym i innych zmian związanych z układem ruchu.

Najnowsze badania dowodzą, że amarantus posiada cenne peptydy, które łagodzą stany zapalne, a także wykazują działanie przeciwnowotworowe. Amarantus może być więc z powodzeniem wykorzystywany w leczeniu takich schorzeń jak przewlekłe zapalenie stawów czy dna moczanowa.

Amarantus zawiera wiele cennych składników, dlatego też wzmacnia kości i chroni przed wystąpieniem osteoporozy. Jest wskazany szczególnie dla osób starszych, a także dla dzieci i nastolatków w okresie wzmożonego wzrostu.

Błonnik zawarty w amarantusie wspiera proces trawienia oraz pracę układu pokarmowego. Sprzyja regulacji poziomu cholesterolu we krwi.

Dodatkowo amarantus między innymi:

  • poprawia zdrowia oczu,
  • obniża poziom stresu oksydacyjnego i chroni przed jego skutkami dla organizmu,
  • wzmacnia włosy,
  • zapobiega łysieniu androgenowego.

Jak skorzystać z zalet amarantusa?

Z amarantusa można skorzystać na wiele sposobów. W Polsce dostępne są powszechnie mąka amarantusa, którą można dodawać do innego typu mąki, a także nasiona i tzw. popping (prażone ziarna, przypominają popcorn – można go spożywać na przykład w połączeniu z nabiałem, z jogurtem czy kefirem). Wzbogacenie wypieków mąką amarantusową pozwala na uzyskanie przez nie lekko orzechowego smaku, a także przedłużenie okresu trwałości.

Amarantus można stosować również do wyrobu makaronów i pieczywa. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do sałatek oraz zup, a także zapiekanek warzywnych. Jednym z ciekawych sposobów na wykorzystanie amarantusa jest przygotowanie z niego “masła” lub majonezu. Na rynku w niektórych sklepach dostępne jest także mleko na bazie amarantusa, które jest wskazane przede wszystkim dla osób z alergiami różnego typu.

Olej z amarantusa

Świetnym sposobem na wykorzystanie amarantusa jest olej wytwarzany na jego bazie. Wykazuje on szereg cennych właściwości – zarówno w kuchni i przemyśle spożywczym, jak również kosmetycznym. Olej z amarantusa cechuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych , a w szczególności przede wszystkim kwasu linolowego.

W kosmetyce olej z amarantusa świetnie sprawdza się do utrzymania prawidłowego poziomu nawilżenia skóry oraz zapobiega utracie wody przez organizm. Zabezpiecza skórę przed bakteriami i innymi szkodliwymi czynnikami, ponieważ jest składnikiem sebum skórnego. Dodatkowo olej amarantusowy jest silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza opuchliznę, przyśpiesza proces gojenia się ran oraz łagodzi wszelkie stany zapalne. Świetnie sprawdza się więc w leczeniu trądziku czy wyprysków. Dodatkowo przyśpiesza wchłanianie się siniaków i krwiaków, dlatego też może być stosowany w przypadku trudno gojących się zmian skórnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *