Loading...
Jedzenie

Białko zboża przyczyną ciężkich bólów głowy

Dr Marios Hadjivassiliou i współpracownicy z Royal Hallamshire Hospital w Sheffield opublikowali w lutowym numerze “Neurology” wyniki pracy, która wskazuje na udział uczulenia na gluten w występowaniu ciężkich bólów głowy.

Nadwrażliwość na gluten, białko występujące w pszenicy, życie i innych zbożach jest znaną przyczyną choroby trzewnej, czyli tzw. celiakii. Celiakia może być wrodzona lub też występuje w późniejszym wieku wskutek przebycia choroby, która uszkadza śluzówkę jelit. Uczulenie na gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, zaburzeń wchłaniania i wtórnego niedożywienia. Choroba objawia się wymiotami, biegunką, wzdęciem brzucha, zanikiem mięśni i – w skrajnym stadium – zaburzeniami świadomości, do śpiączki włącznie. Jedyną metodą leczenia celiakii jest dieta bezglutenowa. Z uczuleniem na to białko zbożowe wiążą się także niektóre alergie skórne.

Badacze z Sheffield zwracają uwagę na bardzo prawdopodobny związek nadwrażliwości na gluten z niektórymi postaciami bólów głowy. W opublikowanym badaniu stwierdzili taką zależność u 10 osób, którzy od dawna cierpieli na bóle głowy, nasilające się z czasem i oporne na leczenie. Testy wykazały u tych osób uczulenie na gluten, a rezonans magnetyczny mózgu wykazał obecność stanu zapalnego w centralnym układzie nerwowym. Dieta bezglutenowa, którą zastosowało 9 z nich, przyniosła ustąpienie bólów u 7, a poprawę u 2 pozostałych. 1 pacjent nie zastosował się do zaleceń dietetycznych.

Badacze uważają, że konieczne jest badanie na większej grupie osób. Możliwość skutecznego leczenia bólów głowy dietą bezglutenową to nadzieja dla osób, u których zostanie wykazana nadwrażliwość na białko zbożowe jako czynnik etiologiczny dokuczliwych dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *