Loading...
Uroda

Biotyna (witamina B7) w lekach i kosmetykach

Kobieta używjaca biotyny na włosy

Biotyna znana jest z prozdrowotnych właściwości urodowych, ale posiada szersze działanie niż poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci. Ze względu na funkcje, jakie pełni, bywa substancją dodatkową lub dominującą niektórych leków, suplementów i kosmetyków. Jej niedobory powodują wiele dolegliwości.

Nie tylko włosy, skóra i paznokcie

Biotyna, znana także jako witamina B7 lub H, pełni szereg istotnych dla optymalnego funkcjonowania organizmu człowieka funkcji, mimo że powszechnie kojarzona jest z właściwościami wpływającymi na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Biotyna uczestniczy w najważniejszych procesach metabolicznych. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, białek i węglowodanów. Ponadto stabilizuje poziom lipidów oraz pracę tarczycy. Jest cennym składnikiem diety diabetyków, ponieważ wraz z insuliną pobudza tempo przemiany nadmiaru glukozy we krwi.

Dobroczynne działanie witaminy B7 obejmuje również kontrolę funkcjonowania układu nerwowego. Jej poziom warunkuje samopoczucie, ogólną witalność, ale też percepcję czuciową, zwłaszcza na ból. Poza tym wspomaga ona syntezę dwutlenku węgla i uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi. Odpowiada za pracę układu immunologicznego oraz prawidłowy wzrost organizmu.

Ze względu na swoje złożone działanie, biotyna stanowi cenny dodatek do niektórych leków i suplementów. Zawierają ją również preparaty na porost włosów oraz kosmetyki rewitalizujące paznokcie. Witamina wspomaga pracę skóry, przyczyniając się nie tylko do regeneracji jej głębokich i płytkich warstw, ale również reguluje aktywność gruczołów łojowych, zapobiegając nadprodukcji sebum i powstawaniu efektu świecącej cery. Ponadto jest pomocna w profilaktyce i leczeniu nieestetycznych przebarwień, łuszczenia się, stanów zapalnych i różnych wykwitów. Przyspiesza też gojenie się ran.

Objawy niedoborów

Niedobory biotyny zdarzają się rzadko, ponieważ jest to witamina powszechne obecna w wielu produktach spożywczych codziennej diety. Jej największa ilość znajduje się m.in. w żółtkach kurzych jaj, drożdżach piwnych i warzywach strączkowych, pomidorach, marchwi czy groszku. Cennym źródłem są też orzechy, soja, otręby, ryby i mięso. Jest ona ponadto w niewielkich ilościach syntezowana przez bakterie jelitowe. Zdarzają się jednak sytuacje, które sprzyjają obniżeniu jej poziomu i wymagają suplementacji składnika. Szczególnie niekorzystnie działa antybiotykoterapia oraz przewlekłe choroby różnej etiologii, wypłukujące elektrolity i wyniszczające organizm.

Zwiększonej podaży na biotynę wymagają też rygorystyczne, ubogo składnikowe diety. Ryzyko zwiększają ponadto problemy jelitowe, np. zespół złego wchłaniania, ale i choroba Leinera czy dializowanie. Objawy niedoborów obejmują przede wszystkim pogorszenie się stanu zdrowia włosów, skóry i paznokci. Charakterystyczne są bóle mięśniowe, chroniczne znużenie i brak apetytu. Cholesterol zwykle się podnosi oraz mogą dokuczać zaburzenia wypróżniania i nudności. U dzieci zbyt niski poziom biotyny wpływa na tempo rozwoju i wzrost organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.