Nowinki ze świata zdrowiaUroda

Chaber bławatek – właściwości zdrowotne i lecznicze, które musisz poznać

Chaber właściwości zdrowotne i lecznicze

Chaber bławatek to przepiękny kwiat, który możemy spotkać na letnich spacerach. Warto jednak wiedzieć, że jest to także  roślina o  bardzo znanych właściwościach leczniczych. Od setek lat stosuje się ją w medycynie naturalnej. Świetnie sprawdza się w przypadku chorób układu moczowego oraz różnego rodzaju problemach skórnych. Właśnie dlatego chaber bławatek stosowany jest w przemyśle kosmetycznym. Dowiedz się wszystkiego, co warto wiedzieć.

Chaber bławatek – co to za roślina?

Chaber bławatek to powszechnie występująca roślina z rodziny astrowatych. Możemy spotkać go w całej Europie oraz na Syberii Zachodniej. W naszym kraju traktowany jest najczęściej jako polny chwast. To jadalna i miododajna roślina, która ma bardzo szerokie zastosowanie. Obecnie stosowany jest w medycynie naturalnej i kosmetyce, świetnie sprawdza się także jako roślina ozdobna. W dawnych czasach, kiedy nie znano jeszcze sztucznych barwników, chabry stosowane były do farbowania ubrań. Ze względu na bardzo niedużą zawartość kwasu pruskiego bławatek może być trujący dla niektórych zwierząt. Jego łodygi mogą dorastać nawet do osiemdziesięciu centymetrów, a kwiaty charakteryzują się bardzo intensywnym niebieskim kolorem.

Chaber bławatek – właściwości zdrowotne

Chabry posiadają stosunkowo duże ilości flawonoidów, które są odpowiedzialne za ich właściwości lecznicze i kosmetyczne. Właśnie dzięki nim kwiaty te posiadają właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • moczopędne,
  • działające uszczelniająco na naczynia krwionośne.

W bławatku znajdziemy także kwasy organiczne, które dają właściwości antybakteryjne oraz stymulujące produkcję soku żołądkowego. Garbniki roślinne z kolei odpowiedzialne są za przeciwutleniające i przeciwkrwotoczne działanie chabra bławatka. Nasz układ nerwowy wspierany jest z kolei przez zawarty w roślinie mangan. 

Dzięki wszystkim tym substancjom, chabry świetnie sprawdzają się w łagodzeniu  zapalenia dróg moczowych (także zapalenia pęcherza). Mogą być stosowane pomocniczo w kamicy nerkowej i innych chorobach tych narządów. Kwiaty te świetnie sprawdzają się także w chorobach układu naczyniowego – w tym niewydolności krążenia. Chaber bławatek to także dobre remedium na zapalenia błon śluzowych i chorobach skóry – grzybicy, łupieżu czy bakteryjnego trądziku. 

Chaber bławatek – zastosowanie

Chaber bławatek i jego właściwości zdrowotne
Źródło: Pixabay.com

Chaber bławatek to roślina, którą najczęściej możemy spotkać na polach uprawnych  między zbożami. Przez rolników traktowany jest jak chwast. Ze względu na swoją wyjątkowo urodziwą formę może być jednak stosowany w przydomowych lub działkowych ogródkach jako roślina ozdobna. Ze względu na bardzo szerokie właściwości prozdrowotne chaber bławatek od lat stosowany jest w medycynie naturalnej, a także w kosmetyce.

Chaber jest rośliną jadalną, można więc dodawać go do różnych potraw nadając im pięknego wyglądu. Ponadto bławatek wciąż jeszcze bywa wykorzystywany jako naturalny barwnik.

Chaber bławatek – w jakiej formie przyjmować?

Kwiaty chabra bławatka możemy zbierać samodzielnie w okresie letnim. Płatki możemy suszyć w okresie od maja do sierpnia, a następnie wykorzystywać je do różnych celów. W aptekach i sklepach zielarskich z łatwością kupimy natomiast gotowy susz w formie różnego rodzaju preparatów lub ziołowych herbat w torebkach.

Okłady z bławatka mają bardzo duży potencjał leczniczy. Są polecane jako wsparcie w leczeniu zapalenia spojówek oraz różnego rodzaju problemów skórnych. Wrzątkiem wystarczy zalać około pięć łyżek płatków chabra bławatka. Po dwudziestu minutach napar jest już gotowy. Może być zarówno pity, jak i stosowany miejscowo.

W kosmetyce bławatek często dodawany jest do preparatów przeznaczonych do skóry naczyniowej. Dobrze sprawdza się także jako płukanka do włosów, szczególnie tych ze skłonnością do łupieżu i zmatowiałych. Eliminuje problemy skórne i nadaje im blasku.

Artykuł napisała:
Magdalena Polena
 – copywriterka, dziennikarka, freelancerka.
Na co dzień kolekcjonuje niepotrzebne fakty i wychowuje trzy koty.

Źródło:

  • Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.