Loading...
Jedzenie

Chcesz otworzyć pizzerię? Sprawdź, jakie sprzęty są Ci potrzebne

Pizzeria w której jest gazowy piec do pizzy

Piec do pizzy, mikser do wyrabiania ciasta, stół chłodniczy i…? Co konkretnie musisz zakupić, jeśli decydujesz się na założenie pizzerii. Sprawdziliśmy, bez których mebli, sprzętów i akcesoriów ani rusz – zarówno jeśli chodzi o sprzedaż na miejscu, jak i na wynos i na dowóz. Poznaj naszą listę must have!

Piec do pizzy

Po założeniu działalności gospodarczej i załatwieniu wszystkich formalności przychodzi czas na zakup wyposażenia pizzerii. Nie mamy wątpliwości, że najważniejszym sprzętem, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie prowadzenie tego typu lokalu, jest piec do pizzy. Tutaj mamy do wyboru wiele rodzajów. I tak na przykład możemy zdecydować się na piec opalany drewnem (wyjątkowy, choć trudny i czasochłonny w użytkowaniu) albo piec do pizzy gazowy bądź elektryczny.

Wybór pieca do pizzy musi być podyktowany nie tylko średnią wielkością produkcji, ale i średnią wielkością włoskiego przysmaku. Dostępne są zatem piece do pizzy gazowe i elektryczne jednokomorowe oraz dwukomorowe – stawiane na specjalnej podstawie.

Tutaj jeszcze nie może zabraknąć akcesoriów do takich pieców. Chodzi przede wszystkim o blachy, siatki czy deski umożliwiające serwowanie pizzy.

Mikser do wyrabiania ciasta

Jeszcze przed włożeniem placka do pieca gazowego lub innego musimy w jakiś sposób wyrobić ciasto. Oczywiście można to robić ręcznie, jednak po kilku dniach czy tygodniach czynność będzie dość żmudna i trudna, gdy zyskamy coraz więcej zamówień.

Niezbędny jest zatem odpowiednio dobrany mikser. Tego typu urządzenie jest przystosowane do wyrabiania dużej ilości ciasta. W ten sposób zautomatyzujemy produkcję i zajmiemy się innymi sprawami, zwiększając tym samym swoją wydajność. Co ciekawe, mikser można bez problemu stosować także do wyrobu pieczywa, słodkości i pierogów.

Natomiast jeśli potrzebujemy urządzenia do szybkiego formowania idealnych placków, wówczas polecane jest zaopatrzenie się w wałkownicę lub prasę.

Stół chłodniczy

Następnie niezbędny jest stół chłodniczy do pizzy z kamiennym lub stalowym blatem. Jest on chłodny w dotyku, a największą zaletą jest to, że ciasto się do niego nie klei, więc nic nie zaburza procesu przygotowywania pizzy. Każdemu powinno zależeć na tym, by stworzyć wygodne, bezpieczne i higieniczne miejsce do pracy. To jeszcze nie wszystko, gdyż stół chłodniczy można dodatkowo wyposażyć – w podłużne witryny na dodatki, dzięki czemu niezbędne składniki będą zawsze pod ręką.

Szafa do przechowywania

Jak w każdej gastronomii, tak i w pizzerii, musimy przechowywać żywność w odpowiednich warunkach. Zwykła lodówka nie zapewni odpowiedniej temperatury, tym bardziej jeśli włożymy do środka duże ilości różnego rodzaju produktów. Potrzebna jest więc szafa chłodnicza do przechowywania.

Robienie pizzy

Zmywarka gastronomiczna

Ponadto wszystkie naczynia, jakich używamy oraz na których serwujemy potrawy, muszą być nie tylko idealnie umyte, ale też wyparzone. W związku z tym elementem wyposażenia lokalu, który łączy w sobie te funkcje, jest zmywarka gastronomiczna. Jest ona i szybka, i pojemna, i ergonomiczna.

Akcesoria do sprzedawania pizzy na wynos

Otwierając pizzerię, prędzej czy później wprowadzimy także możliwość sprzedaży na wynos i z dowozem. Tutaj zatem niezbędne są opakowania kartonowe na pizzę i pojemniczki na sosy. Nie zapominajmy też o tym, że klienci chcą otrzymać ciepłą pizzę. Zatem bez specjalnej torby termicznej ani rusz. Potrzebny będzie jeszcze środek transportu – najlepiej skuter bądź samochód. Warto przy okazji go okleić i w ten sposób zyskać dodatkową reklamę.

To już wszystkie sprzęty, jakie powinny znaleźć się na liście must have, gdy chcemy karmić klientów pyszną pizzą. Czy pamiętałeś o każdym z nich?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.