Chrupiące ciasteczka czekoladowe to doskonały dodatek do kawy, herbaty, a także szybka imprezowa przekąska. Przepisów na ten deser jest bardzo dużo – możesz je przygotować z żurawiną, dowolnymi orzechami i kawałkami czekolady. Sprawdź prosty przepis na pyszne ciastka czekoladowe!
Przepis na ciasteczka czekoladowe z dodatkami
Do przygotowania ciasteczek można wykorzystać podstawowy przepis, a następnie dodać dowolne bakalie. Doskonale komponują się z suszoną żurawiną i orzechami, które jeszcze bardziej podkreślą smak deseru. Oto składniki na ciasteczka czekoladowe:
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 5 czubatych łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru, można zmieszać biały i brązowy pół na pół
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki typu 400 lub pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
- 200 g czekolady mlecznej E.Wedel
- Żurawina i orzechy według uznania
Samo przygotowanie ciasteczek nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Przepis jest bardzo prosty i mało czasochłonny. W pierwszej kolejności należy roztopić masło w garnuszku, nieco przestudzić i połączyć w misce z cukrem, cukrem wanilinowym i wymieszać do połączenia składników. Do masy dodaj kakao, sól, całe jajka i mleko. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Do tak przygotowanej masy można dodać dowolne składniki, w tym przypadku żurawinę, posiekaną czekoladę i orzechy. Delikatnie pomieszaj i uformuj małe kulki. Najprościej jest nabrać masę łyżką stołową lub łyżką do lodów. Kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między nimi. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz przez około 15 minut z termoobiegiem.
Co jeszcze warto dodać do ciasteczek
Tak przygotowane ciasteczka można również urozmaicić innymi dodatkami, np. odrobiną zaparzonej kawy lub nawet chili! Deser doskonale smakuje polany płynną czekoladą lub posypany cukrem pudrem. A jakie orzechy warto wykorzystać? Tak naprawdę możliwości jest wiele – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce czy makadamia.
Sprawdź podstawowy przepis na ciasteczka czekoladowe i eksperymentuj z dodatkami: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.