Co jeść na diecie keto?

Dieta to temat bardzo indywidualny, bo choć jesteśmy do siebie podobni, to jednak każdy człowiek ma swoje indywidualne potrzeby w tym zakresie. Jeżeli chcemy jednak zmienić coś w swoim codziennym żywieniu, pomysł stosowania diety ketogenicznej może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jak działa dieta z niską zawartością węglowodanów?

Dieta ketogeniczna – co to jest?

Dieta ketogenna to szczególny sposób żywienia, stojący poniekąd w opozycji do klasycznej diety, jaką większość z nas stosuje. Jej najważniejszym założeniem jest bardzo niska podaż węglowodanów, które powinny stanowić jedynie 5-10% kalorii w ciągu dnia – w standardowym trybie żywienia jest to około 50-60%. Drugim istotnym aspektem diety keto jest zwiększona podaż białek (do 25%) i wysoka podaż tłuszczy. Te ostatnie powinny stanowić aż 70-80% naszego codziennego menu. Celem tego typu diety jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w którym następuje spalanie nadprogramowej tkanki tłuszczowej, jaką mamy zmagazynowaną pod skórą. Jest to również opcja godna uwagi dla osób, które z różnych względów chcą bądź muszą ograniczyć węglowodany w swoich posiłkach.

Dlaczego warto spróbować diety ketogenicznej?

Dieta keto ma swoje zalety. Przede wszystkim udowodniono, że może ona przyczyniać się do szybszej i łatwiejszej utraty masy ciała, co jest znamienne dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Niewielka podaż węglowodanów sprawia, że to dobry wybór dla osób zmagających się z koniecznością zastosowania specjalnego trybu żywienia przez wzgląd na chorobę. Do tej kategorii możemy zaliczyć problemy z insulinoopornością, cukrzycą typu 1 czy choroby układu sercowo-naczyniowego. W przypadku, gdy nasza obecna dieta odbiega od idealnej, znaczące obniżenie ilości spożywanych cukrów może również przełożyć się na wyższy komfort psychiczny i lepsze samopoczucie.

Co jeść na diecie keto, a czego unikać?

Pytanie, co jeść na diecie ketogenicznej pojawia się dość często. Ponieważ nie mamy do dyspozycji popularnych źródeł węglowodanów, należy zastąpić je produktami o wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczy. Może być to mięso i podroby, nabiał, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczy warto zwrócić uwagę na te spożywane w pożywieniu – jak tłuste ryby, jajka czy awokado – jak i te, których samodzielnie dodamy do posiłku: oliwę, masło, smalec, olej kokosowy i wiele innych. Możemy również włączyć w naszą dietę gotowe keto produkty, które będą dobrą przekąską i pozwolą utrzymać poziom cukrów na niskim poziomie w ciągu dnia.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.