Loading...
Jedzenie

Co można jeść na diecie bezglutenowej?

produkty bez glutenu stoja na stole

Dietę bezglutenową stosuje się u chorych na celiakię oraz u osób, które mają alergię na pszenicę lub wykazują niecaliakalną nadwrażliwość na gluten. Popularność produktów “gluten free” wynika też z faktu, że coraz więcej osób zaczęło zwracać uwagę na ten składnik w codziennej diecie i jego działanie na organizm. Czym właściwie jest gluten? Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Co to jest gluten?

Gluten to wspólna nazwa mieszanin białek znajdujących się w zbożach – pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. To on nadaje wypiekom charakterystyczną porowatą strukturę. Gluten jest obecnie jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. W świecie dietetycznym wciąż trwają dyskusje na temat działania glutenu na organizm osób zdrowych. Z jednej strony znaczne ograniczenie produktów zawierających gluten (do których należą również fast-foody, żywność wysoko przetworzona, dania typu instant czy słodkie wypieki) przynosi korzyści dla zdrowia. Z drugiej strony stosowanie na własną rękę diety bezglutenowej może doprowadzić do niedoborów pokarmowych (przede wszystkim witamin z grupy B oraz składników mineralnych: żelaza, wapnia i magnezu). Dlatego każda dieta eliminacyjna, również dieta bezglutenowa, powinna być przeprowadzona pod nadzorem lekarza lub dietetyka.

Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone

Do produktów, które nie zwierają glutenu, zaliczamy:

  • zboża naturalnie bezglutenowe oraz mąki, kasze i płatki wytworzone na ich bazie: ryż, kukurydza, proso, gryka, amarantus, quinoa, tapioka,
  • świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jajka oraz wędliny,
  • mleko świeże i zagęszczane, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser,
  • wszystkie warzywa świeże i mrożone, nasiona roślin strączkowych,
  • wszystkie owoce świeże i mrożone,
  • przyprawy, takie jak sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet jabłkowy,
  • herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, napary z ziół, kompoty.

Żywność bezglutenowa oznaczona jest znakiem przekreślonego kłosa. Zanim sięgniesz po taki produkt, zawsze warto dokładnie przeczytać jego skład na etykiecie. 

Jak ułożyć dietę bezglutenową?

Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach. Eliminując z jadłospisu produkty z glutenem, możesz narazić się na ryzyko niedoborów błonnika, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku. Jak temu zapobiec?

Konsultacja dietetyczna

Doświadczony dietetyk pomoże odpowiednio ułożyć i zbilansować jadłospis diety bezglutenowej, aby każdy posiłek był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. 

Catering dietetyczny

Jeśli nie lubisz lub nie masz czasu gotować, możesz skorzystać z usług cateringu dietetycznego. Każda dobra firma cateringowa ma w swojej ofercie propozycje diet bezglutenowych. Wystarczy wybrać wariant kaloryczny i gotowe.

Dodatkowa suplementacja

W celu uzupełnienia niedoborów witamin i składników mineralnych można wprowadzić dodatkową suplementację. Przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.