Loading...
Jedzenie

Co to jest semolina i jakie ma zastosowania. Makaron z semoliną

Semolina zawarta w kaszy kuskus

Semolina to gruboziarnista mąka wytwarzana z pszenicy durum, twardej odmiany pszenicy. Po zmieleniu na mąkę pszenica durum jest znana jako semolina i używana na całym świecie do wypieku chleba, wyrobu makaronów i kasz. Mąka ta jest ciemniejsza i ma bardziej złocisty kolor niż mąka uniwersalna. Ma łagodny, ziemisty aromat. Oprócz zastosowań kulinarnych, semolina ma również korzystny wpływ na kontrolę wagi, zdrowie serca i układ trawienny.

Semolina zawiera dużo białka i błonnika – oba te składniki spowalniają trawienie i zwiększają uczucie sytości między posiłkami. Zawiera również dużo witamin z grupy B, takich jak tiamina i foliany. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, w tym pomagają przekształcić pożywienie w energię. Ponadto semolina jest dobrym źródłem żelaza i magnezu. Minerały te wspomagają produkcję czerwonych krwinek, zdrowie serca i kontrolę poziomu cukru we krwi.

Do czego używa się semoliny?

Ze względu na tak wyjątkową nazwę nie jest zaskoczeniem, że semolina jest najczęściej używana we Włoszech. Dlatego mówi się o niej makaron lub pszenica makaronowa. Semolina służy przede wszystkim do wyrobu makaronu lub kuskusu. Głównym powodem, dla którego ludzie preferują semolinę do wyrobu makaronu, jest jej bardzo wysoka zawartość glutenu. Pomaga on zachować kształt makaronu podczas gotowania. Dzięki temu makaron może mieć różne kształty i rozmiary, bez ryzyka, że podczas gotowania rozpadnie się lub stanie się gigantycznym kleksem.

Semolina jest podstawowym składnikiem pożywienia w Nigerii, gdzie miesza się ją z wodą i gotuje, a następnie dodaje do zup lub gulaszu. Kuskus, przyrządzany z semoliny, jest popularny w innych częściach Afryki i na całym świecie. W krajach europejskich kasza jest także używana do słodkich puddingów. Po ugotowaniu może tworzyć rodzaj owsianki.

Jednak najważniejszym zastosowaniem semoliny jest produkcja makaronu, co oznacza, że jest ona najbardziej rozpowszechniona we Włoszech i okolicach. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego makaron jest zazwyczaj żółty, to dlatego, że semolina ma bardziej złocisty kolor niż mąka uniwersalna. Semolinę można jednak spotkać także w innych przepisach, takich jak ciasta, chleby czy placki – słyszeliśmy, że dzięki niej można uzyskać smaczną skórkę na chlebie!

Semolina w potrawie
Źródło: Pexels

Makaron jajeczny z semolin

Dokładnie przesiej mąkę uniwersalną, mąkę z semoliny i szczyptę soli. Na czystej powierzchni z mąki uformuj górę, a następnie zrób w środku głęboki dołek. Wbij jajka do dołka i dodaj oliwę z oliwek. Bardzo delikatnie ubijaj jajka widelcem, stopniowo wsypując mąkę. Gdy masa stanie się zbyt gęsta, aby wymieszać ją widelcem, zacznij wyrabiać ciasto rękami.

Wyrabiaj ciasto przez 8-12 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby posyp ciasto i powierzchnię roboczą semoliną, aby ciasto się nie kleiło. Zawiń ciasto szczelnie w folię i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj ciasto na pożądaną grubość za pomocą maszynki do makaronu lub wałka. Pokrój ciasto na ulubiony rodzaj makaronu.

Doprowadź wodę do wrzenia w dużym garnku, a następnie dodaj 4 łyżeczki soli. Gotuj makaron, aż będzie miękki, ale nie mięsisty, od 1 do 8 minut w zależności od grubości. Natychmiast odcedź wodę i dodaj ulubiony sos.

Zamiennik semoliny

Chociaż semolina jest idealną mąką do wyrobu domowego makaronu, można ją zastąpić innymi rodzajami mąki. Mąkę semolinową wymienioną w przepisie należy zastąpić taką samą ilością mąki uniwersalnej, mąki chlebowej lub mąki pełnoziarnistej. Najlepiej użyć mąki chlebowej lub pełnoziarnistej, które mają wyższą zawartość glutenu niż mąka uniwersalna. Jeśli użyjesz mąki uniwersalnej, makaron nie będzie tak twardy, ale nadal będzie smakował wyśmienicie.

Należy pamiętać, że makaron domowej roboty zrobiony z mąki uniwersalnej nie będzie się dobrze suszył ani mroził, ponieważ nie zachowa swojego kształtu. Ciasta i ciasteczka, do których przygotowania używa się semoliny, będą dobre, jeśli użyje się innych mąk. Nie będą jednak miały takiego samego smaku, koloru i konsystencji. Mąka kukurydziana może być używana zamiast semoliny do posypywania powierzchni lub patelni.

Mąka z semoliny
Źródło: Pexels

Semolina – zalety zdrowotne

Wysoka zawartość folianów. Filiżanka semoliny dostarcza większości ludzi około trzech czwartych zapotrzebowania na foliany w ciągu dnia. Folian to witamina z grupy B, znana również jako kwas foliowy, jeśli jest przyjmowana jako suplement lub dodawana do żywności. Foliany są ważne w czasie ciąży dla zdrowego rozwoju dziecka. Pomagają zapobiegać problemom z układem nerwowym, takim jak rozszczep kręgosłupa.

Każda komórka Twojego ciała zawiera białko. Białko składa się z aminokwasów. Twój organizm wytwarza wiele aminokwasów, ale dziewięć z nich musi pochodzić ze spożywanych pokarmów. Semolina zawiera dużo białka, ale nie zawiera tłuszczów nasyconych, które zawiera mięso.

Jeśli ostatnio czujesz się zmęczony, być może masz niski poziom żelaza. Niedostateczna ilość żelaza w organizmie jest jedną z przyczyn anemii, czyli braku wystarczającej liczby czerwonych krwinek. Żelazo jest niezbędnym składnikiem krwi. Semolina jest bogata w żelazo.

Różne rodzaje mąki semoliny

Choć na świecie można znaleźć różne marki i odmiany semoliny, zawsze dzieli się je na dwa różne „typy” mąki semolinowej. Semolina gruboziarnista i semolina drobnoziarnista. Wszystkie mąki semolinowe są produkowane z pszenicy durum i mają gruboziarnistą konsystencję, ale nadal istnieje istotna różnica między semoliną grubą a drobną.

Semolina gruboziarnista jest znacznie bardziej ziarnista w dotyku i jest typem mąki używanej do wyrobu makaronów i kuskusu. Semolina drobna jest znacznie bardziej miękka i jedwabista. Została zmielona w sposób bardziej wydajny i usunięto z niej większe kawałki pszenicy durum. Semolina drobna jest najlepsza do deserów i puddingów, gdzie kucharz chce uzyskać bardziej gładką, kremową konsystencję. Jeśli szukasz mąki z semoliny w lokalnym sklepie, znajdziesz ją w obu odmianach w dziale z mąką lub mąką do wypieków.

Makaron z semoliny
Źródło: Pexels

Semolina – podsumowanie

Jeśli kiedykolwiek widzieliście w supermarkecie celofanowe torebki z mąką semoliną, jej żółty kolor i gruboziarnista konsystencja mogły Was skłonić do myślenia, że jest to mąka kukurydziana. Jednak mąka ta jest wytwarzana z pszenicy. Jest to grubo zmielone bielmo pszenicy durum, tej samej odmiany, z której wytwarza się większość suszonych włoskich makaronów i marokański kuskus.

Głęboki żółty kolor semoliny wynika z wysokiego stężenia karotenoidów (tych samych związków, które odpowiadają za wspaniałe kolory marchewki, mango i moreli). Mąki z semoliny używamy w naszej pizzy o grubym cieście w stylu sycylijskim (zobacz powiązaną zawartość), aby nadać ciastu lekko słodki, bogaty smak, delikatniejszy, bardziej ciastowaty miękisz i atrakcyjny, maślany kolor.

Mąkę z semoliny durum można znaleźć w wielu supermarketach w pobliżu działów z mąkami i ziarnami. Można ją również zakupić w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Semolina jest najczęściej używana do produkcji kuskusu, makaronów, pizzy, chleba, kaszek i kilku popularnych indyjskich dań śniadaniowych. Uważa się ją za zdrowszą opcję niż zwykle rafinowana mąka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.