Jedzenie

Co to jest semolina? Zastosowanie i wartości odżywcze

Semolina

Jeżeli jeszcze nie słyszałeś o semolinie, koniecznie przeczytaj poniższy tekst. Zdradzamy w nim, co to jest semolina oraz jak szerokie zastosowanie znalazła w europejskiej kuchni. Jej łagodzący wpływ na problemy z trawieniem nie każdemu jest znany. Jednak w dobie trendu na zdrowy styl życia, zdrową żywność, coraz więcej ludzi uświadamia sobie, jak wiele produktów ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jeżeli szukasz alternatywy dla tradycyjnej mąki pszennej – wybierz semolinę!

Czy semolina jest zdrowa dla organizmu?

Szukając odpowiedzi na pytanie, czy semolina jest zdrowa dla organizmu, odpowiedź uzyskać można, sprawdzając jej skład. Ma dużą zawartość węglowodanów, białka oraz błonnika pokarmowego. W przeciwieństwie do tradycyjnej mąki pszennej ma bardzo niski indeks glikemiczny.

Jeżeli zmagasz się ze wszelkimi problemami trawiennymi wiedz, że semolina ma bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Przyczynia się również do obniżenia poziomu glukozy u osób chorujących na cukrzycę.

Dodatkowo jest bogata w potas, który poprawia pracę nerek, a zawarty w niej fosfor i magnez poprawiają pracę układu nerwowego. Jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej. Jest uboga w niebezpieczne dla organizmu tłuszcze, dlatego nie podnosi poziomu cholesterolu. Makaron z semoliny jest dietetyczny, dlatego stanowi wartościowy składnik w posiłkach osoby chcącej zredukować masę ciała.

Ciekawostka

Warto zaznaczyć, że semolina zawiera w sobie gluten. Jednak niektóre osoby chorujące na celiakię nie muszą obawiać się o jej spożywanie. Dwa białka, które tworzą gluten – gliadyny i gluteiny mają różne proporcje.

Właściwości odżywcze semoliny

Semolina jest mąką gruboziarnistą, którą pozyskuje się z pszenicy durum. Do najważniejszych dobroczynnych działań na ludzki organizm zaliczyć można:

  • działanie odchudzające – dzięki sporej ilości błonnika reguluje pracę układu trawiennego i przyśpiesza metabolizm,
  • pozytywny wpływ na oczy – spora ilość luteiny poprawia widzenie,
  • pomaga w walce z anemią – zawiera dużo żelaza, a przyjmowana z odpowiednią suplementacją, potrafi zdziałać cuda,
  • działanie antywirusowe – wszystko dzięki sporej ilości cynku, który pomaga również uzupełnić dietę kobiety w ciąży, jak również załagodzić dolegliwości związane z prostatą,
  • dawka energii – skrobia zawarta w mące durum zapewnia uczucie sytości na dłużej i zapewnia dodatkową dawkę energii,

Mąka semolina – gdzie kupić

Semolina nie będzie dostępna w każdym sklepie spożywczym, ponieważ nie jest jeszcze tak popularna jak klasyczne mąki. Natomiast w większych sklepach, na półkach ze zdrową żywnością na pewno ją znajdziesz.

Jeżeli nie masz w pobliżu większego marketu, możesz z powodzeniem zamówić ją w sklepie internetowym https://jawo2008.pl.

źródło zdjęcia: pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.