Loading...
JedzenieNowinki ze świata zdrowia

Cytryna – witamina c, właściwości i kalorie

cztery cytryny na różowym tle

Wiele się mówi o tym, jak duże znaczenie dla zachowania zdrowia ma spożywanie witaminy C. Owocem, z którym jest ona najczęściej kojarzona jest zdecydowanie cytryna. Dodawana do herbaty w okresie zimowym, a latem spożywana w różnego rodzaju lemoniadach i napojach orzeźwiających, stała się nieodłącznym elementem diety każdego człowieka. Jaka jest jednak prawda o tym kwaśnym owocu? Czy zawiera ona najwięcej witaminy C? Jakie są właściwości cytryny?

Historia wprowadzająca w błąd

Przekonanie o tym, że to właśnie cytryna jest najlepszym źródłem kwasu askorbinowego wynika z historii. Obserwacja częstości występowania szkorbutu u żeglarzy odbywających długie podróże morskie kilka stuleci wstecz, została powiązana właśnie z niedoborem spożywania cytryn. Zauważono, że ci marynarze, którzy na pokładzie mieli dostęp do cytryn i innych owoców cytrusowych, rzadziej zapadali na tę chorobę, obejmującą jamę ustną i uzębienie. Wysnuto wtedy wniosek, jakoby to lecznicze działanie cytryn, było niezbędne do zachowania pełni zdrowia, a owoce te posiadały w swojej zawartości największą ilość witaminy C. Prawda okazała się zupełnie inna. Oczywiście, sok cytrynowy posiada właściwości zdrowotne, ale jeśli chodzi o witaminy zawarte w cytrynach to więcej kwasu askorbinowego (czyli witaminy C) zawiera chociażby kapusta kiszona.

Ile witaminy C ma cytryna?

Właściwości cytryny, kojarzone są najczęściej właśnie z tym rodzajem witaminy w niej występującej. Zawartość witaminy w cytrynie określa się na 50 miligramów na 100 gramów produktu, co jest ilością dużą pozwalającą na dostarczenie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Zatem czy cytryna jest zdrowa? Sok cytrynowy – właściwości zdrowotne posiada, dzięki obecności kwasu askorbinowego, oraz z tego powodu, że witamina C pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Uczestniczy ona w sposób aktywny w działaniu układu odpornościowego, biorąc udział w regulowaniu procesów odpowiedzi komórkowej, polegających na pochłanianiu niebezpiecznych patogenów przez wyspecjalizowane komórki naszego ciała. Zrozumienie tego, ile witaminy cytryna, staje się motywacją do spożywania tego owocu. Jedzenie cytryn, oprócz wcześniej wspomnianego działania zapobiegającego powstawaniu szkorbutu, spowalnia procesy starzenia się skóry. Spowodowane jest to specjalnymi właściwościami cytryn i zawartymi w nich witaminami. Mowa to o działaniu przeciwutleniającym oraz niszczącym wolne rodniki.  Te ostatnie, bardzo często są odpowiedzialne za uszkodzenia i niszczenie komórek naszego organizmu lub pojawianie się zmian nowotworowych. Zdrowotne właściwości cytryn, są zatem ciężkie do podważenia. Witaminy zawarte w cytrynach, w sposób pozytywny działają na układ odpornościowy człowieka. Oczywiście, nie każdy musi być fanem tego owocu – posiada on przecież specyficzny smak, który pewnej części osób może nie odpowiadać. Cytryna ma również szerokie zastosowanie dla urody – więcej o tym znajdziesz na stronie https://artelis.pl/artykuly/11595/cytryna-zastosowania-dla-urodyOdpowiadając na pytanie czy cytryna jest zdrowa – tak! Sok cytrynowy ma właściwości zdrowotne, dlatego zdecydowanie warto się do niego przekonać.

przekrojona na pół cytryna, różowe tło
Źródło: https://www.pexels.com/

Zawartość kilokalorii w cytrynie

Cytryna – kalorie są tu kwestią często poruszaną. Można zadawać sobie pytania czy cytryna jest zdrowa lub ile witaminy C ma cytryna, jednak istotną kwestią, która jest często pomijana, jest kwestia zawartości kalorycznej cytryn. A więc ile kcal ma cytryna? Jedzenie, które spożywamy ma jedną główną funkcję – dostarczenie energii do naszego ciała. Pojęcie kilokalorii (w skrócie kcal) rozumiemy jako jednostkę, która oznacza ilość energii przyswajaną przez ludzki organizm, po spożyciu danego produktu. Ile zatem znajdziemy kalorii w cytrynie i jak przekłada się to na jej znaczenie w diecie? Zawartość 40 kcal na 100 g cytryn to wartość niemal marginalna, jednak rozumienie obecności kalorii w cytrynach powinno być rozumiane w innych aspektach. Prawdą jest, że blisko 10 gramów węglowodanów i około 1 gram na 100 gramów cytryn, można bez problemów wliczać w jadłospis, ale ważniejsze jest to, jakie owoc ten ma witaminy niż to ile kilokalorii posiada. Witaminy zawarte w cytrynach, są niezbędne to prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pełnią one funkcję regulatorów wszystkich procesów metabolicznych, które odbywają się w naszych tkankach. I tak dla przykładu, witamina C warunkuje prawidłowe wchłanianie żelaza oraz syntezę kolagenu budującego naszą skórę. To ile kcal ma cytryna jest mniej istotne, jeśli zrozumiemy że pełni ona o wiele ważniejsze funkcje w organizmie, dzięki zawartości kompleksu witamin w swoim składzie.
Fakty te wpuszczają nowe światło na zawartość kalorii w cytrynach i równie istotną zawartość witamin. Właściwości zdrowotne soku cytrynowego są powszechnie znane na całym świecie. Z tego powodu jest to najpopularniejszy owoc kojarzony ze zdrowiem, mimo że istnieją inne które zawierają jeszcze więcej kwasu askorbinowego.

Nadmiar też bywa niebezpieczny

W przyrodzie najważniejszą rzeczą jest równowaga. Dobrze są nam znane skutki niedoboru cytryn (z jednoczesnym brakiem podaży witaminy C), lecz przyjmowanie zbyt dużych ilości również bywa niekorzystne. W przypadku witaminy C mogą pojawić się problemy gastryczne, takie jak na przykład nudności lub rozwolnienie. Objawy hiperwitaminozy, mogą wystąpić na skórze w postaci wysypki. Warto zatem zwracać uwagę, na przyjmowanie zalecanych ilości dawek. Cytryny, owoce oraz w głównej mierze zawarte w nich witaminy, nie powinny być dostarczane w nadmiarze, gdyż w niektórych przypadkach mogą pojawić się tego negatywne skutki.

Warto spożywać cytryny

Witaminy zawarte w cytrynach oraz pozostałych owocach, to niezbędny składnik pokarmowy, który powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka. Ciężko bowiem wyobrazić sobie osobę silną i pełną energii bez codziennego spożywania owoców i warzyw. To właśnie te dwa rodzaje produktów kojarzą nam się głównie z zdrowym trybem życia. Warto wprowadzić do diety cytryny w postaci soku dodawanego do potraw i napojów. Nie tylko poprawia on smak produktów, dając wyrazisty, kwaśny i orzeźwiający posmak, ale też jest zdrowy dla każdego układu naszego ciała. Od najmłodszych lat powinniśmy suplementować witaminy z grup rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach. Codzienne spożywanie cytryny witaminy, pozwala zapewnić odpowiednią podaż kojarzonego ze zdrowiem kwasu askorbinowego. Witamina C nie jest lekiem na każdą przypadłość i chorobę – zażywanie jej nie powinno zastępować odpowiedniej diety, aktywności fizycznej czy interwencji lekarskich. Jest natomiast na pewno niezbędnym składnikiem diety, dlatego cytryny powinny być spożywane przez nas przez cały rok.

 

Źródło:
„Fizjologia żywienia” Hanna Krauss

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.