Kawa to napój sporządzony z palonych, a następnie zmielonych lub sproszkowanych ziaren kawowca. Zwykle podawana na gorąco, ale również na zimno z lodami, bitą śmietaną czy słodkimi syropami.
Jakie mamy rodzaje kawy?
Najpopularniejsze rodzaje kawy to:
- Kawa ziarnista, zdecydowanie najzdrowszy rodzaj kawy. Świeżo zmielone ziarna charakteryzują się niepowtarzalnym aromatem oraz smakiem.
- Kawa mielona, najczęściej kupowana przez Polaków. Podawana na gorąco, często z dodatkiem mleka, cukru, rzadziej ze smakowymi syropami.
- Kawa rozpuszczalna, to kawa, która została wcześniej już zaparzona. Ziarna, zaraz po opaleniu i zmieleniu, zostają zaparzone w minimalnej ilości wody, następnie wysuszone, najczęściej gorącym powietrzem. Nieco lepsza jest kawa w kryształkach, którą wytwarza się metodą wymrażania wody. Nie będę odkrywcza, ale lepiej unikać tego napoju.
- Kawa zbożowa, bardzo często uznawana za najzdrowszą. Często podawana w zbiorowym żywieniu, w szpitalach, przedszkolu. Okazuje się, że kawa zbożowa może być źródłem akryloamidu, związku rakotwórczego, powstającego m.in. podczas palenia. Zauważono również czterokrotnie wyższe stężenie tego związku w kawie z dodatkiem cykorii.
Zatem pić czy nie pić?

Tak jak w każdym temacie, KAWA również znajduje swoich zwolenników i przeciwników.
Ostatnio co raz częściej można znaleźć badania na temat spożywania kawy i jej dobroczynnym działaniu na organizm.
Pozytywne aspekty picia kawy
Jak się okazuje picie kawy:
- polepsza pamięć krótkotrwałą, ułatwia koncentrację, polepsza zdolności poznawcze,
- przyspiesza metabolizm, polepsza perystaltykę jelit,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimara i Parkinsona,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej,
- zmniejsza ryzyko zachorowalności na marskość wątroby,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i wątroby ,
- jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy,
- chroni przed wczesnym starzeniem się oraz otyłością.
Jaką kawę wybrać?
Zdecydowanie kawę ziarnistą. Jeżeli nie posiadamy ekspresu ciśnieniowego, możemy zaopatrzyć się w młynek do kawy oraz kawiarkę. Jest to zdecydowanie tańsza i równie dobra alternatywa.
Unikajmy kawy rozpuszczalnej, granulowanej, kryształkowej, która została poddana wcześniej szeregowi procesów technologicznych. Taka kawa nie ma dla nas wartości prozdrowotnych, wręcz przeciwnie, może nam zaszkodzić. – nie jest wskazana osobom propagującym zdrowy styl życia.
Warto poszukać kawy z certyfikatem na zawartość ochratoksyny.
Ochratoksyna A (OTA) – trucizna produkowana przez pleśń na zielonych ziarnach kawy. Jest ona szczególnie niebezpieczna i toksyczna. Raz spożyta na długo pozostaje w organizmie. Niestety proces palenia kawy, nie zwalcza ochratoksyny A.
Z badań wynika, iż w kawie rozpuszczalnej występuje dwa razy więcej tego związku niż w palonych ziarnach czy mielonym produkcie.
Artykuł napisała:
Dietetyk kliniczny, Psychodietetyk,
Katarzyna Szatiło,
Tel. 737165528,
FB Dietetyk kliniczny,
Psychodietetyk Katarzyna SZatiło.