Loading...
JedzenieZakupy

Czy warto sięgać po produkty bez laktozy? Czym się one charakteryzują?

Mleko bez laktozy

Nie ma potrzeby unikania nabiału, jeśli nie tolerujemy laktozy. W produktach bezlaktozowych laktoza podzielona jest na mniejsze cząsteczki, które mona strawić. Nie tolerując laktozy, można cieszyć się mlekiem bez laktozy, jogurtem bez laktozy lub innymi produktami mlecznymi, które są produkowane w specjalny sposób, aby pomóc trawić nabiał bez bólu brzucha.

Co powoduje nietolerancję laktozy?

Laktoza jest cząsteczką cukru. Naturalnie występuje w mleku. Do strawienia laktozy potrzebny jest w organizmie enzym zwany laktazą, który potrafi rozdzielić laktozę na dwie mniejsze cząsteczki: glukozę i galaktozę. Mniejsze cząsteczki mogą być następnie pojedynczo wchłonięte w jelicie cienkim bez żadnego dyskomfortu. Jeśli mamy niski poziom laktazy, rozszczepienie cząsteczki laktozy nie następuje, zanim trafi ona do jelita grubego, gdzie bakterie jelitowe zaczną ją rozkładać. Efektem ubocznym tego procesu są nieprzyjemne objawy, takie jak ból brzucha lub wzdęcia.

Jak usuwa się laktozę z mleka?

Istnieje kilka sposobów na usunięcie laktozy z mleka. Jak można się domyślić, im bardziej skomplikowany proces, tym więcej kosztuje mleko w sklepie. Metody te obejmują wiele procesów. Dodanie do mleka enzymu laktazy, który zasadniczo rozkłada cukier na glukozę i galaktozę. Powstałe w ten sposób mleko nadal zawiera enzym, więc jest poddawane ultra-pasteryzacji w celu dezaktywacji enzymu i przedłużenia okresu trwałości mleka. Przepuszczanie mleka przez laktazę, która jest związana z nośnikiem. Przy tej procedurze mleko nadal zawiera cukry: glukozę i galaktozę, ale nie enzym.

Frakcjonowanie membranowe i inne techniki ultrafiltracji, które mechanicznie oddzielają laktozę od mleka. Metody te całkowicie usuwają cukier, co lepiej zachowuje prawdziwy smak mleka.

Dlaczego mleko bez laktozy smakuje inaczej?

Po dodaniu do mleka laktazy, laktoza rozpada się na glukozę i galaktozę. Mleko nie zawiera więcej cukru niż wcześniej, ale smakuje o wiele bardziej słodko, ponieważ receptory smaku postrzegają glukozę i galaktozę jako słodsze niż laktozę. Poza słodszym smakiem, mleko ultrapasteryzowane smakuje inaczej z powodu dodatkowego ciepła zastosowanego podczas jego przygotowania.

Jak przygotować w domu mleko bez laktozy?

Mleko bez laktozy kosztuje więcej niż zwykłe mleko z powodu dodatkowych czynności wymaganych do jego przygotowania. Można jednak zaoszczędzić większość kosztów, jeśli samodzielnie przetworzy się zwykłe mleko na mleko bez laktozy. Najłatwiejszym sposobem jest dodanie do mleka laktazy. Krople laktazy są dostępne w wielu sklepach lub u sprzedawców internetowych.

Ilość laktozy usuniętej z mleka zależy od ilości dodanej laktazy i czasu reakcji enzymu. Zazwyczaj są to 24 godziny dla pełnej aktywności. Jeśli jktoś jest mniej wrażliwy na skutki laktozy, nie trzeba czekać tak długo, lub można zaoszczędzić więcej pieniędzy i dodać mniej laktazy.

Pierwotna i wtórna nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy u dzieci poniżej 6 roku życia jest rzadkością. Tylko dzieci z wrodzoną nietolerancją laktozy (tj. genetycznie niewytwarzające laktazy) rozwijają ją od urodzenia. Szanse na rozwój nietolerancji wzrastają wraz z wiekiem. Z czasem nasz organizm przestaje produkować laktazę, co zwiększa predyspozycje do rozwoju nietolerancji pierwotnej.

Nietolerancja wtórna występuje, gdy aktywność laktazy jest zaburzona z powodu problemów/uszkodzeń jelitowych (alergia na mleko krowie, celiakia itp.). Ten typ nie jest tak powszechny.

Niektóre populacje lub grupy etniczne są bardziej podatne na nietolerancję laktozy. Europejczycy są skłonni do kontynuowania produkcji laktazy przez całe życie, podczas gdy ludzie z niektórych części Azji, regionów śródziemnomorskich lub Afryki mogą łatwiej rozwinąć nietolerancję.

Jak powstaje mleko bez laktozy?

Aby zaspokoić potrzeby osób z nietolerancją laktozy, istnieje szeroka gama produktów, które nie zawierają laktozy lub zawierają jej obniżoną ilość. Podczas gdy produkty bezlaktozowe są oczywiście opcją, obecnie można również znaleźć mleko bez laktozy! Ma ono wszystkie inne składniki mleka, ale nie zawiera znaczącej zawartości laktozy.

Używanie laktazy

Najprostszym sposobem na usunięcie laktozy przez producentów jest rozkładanie jej przed spożyciem przez ludzi. Jest to bardzo podobne do tego, w jaki sposób Twój organizm sam rozłożyłby laktozę. Aby to zrobić, producenci po prostu dodają enzym laktazę do mleka.

Laktaza może być dodawana zarówno przed jak i po pasteryzacji lub obróbce UHT. Z tych dwóch technik, niektórzy wolą dodawać laktazę po obróbce cieplnej, aby kontrolować reakcję Maillarda w mleku.

Oddzielanie fizyczne

Innym sposobem produkcji mleka bez laktozy jest fizyczne oddzielenie jej od mleka za pomocą filtracji. Laktoza jest dość małą cząsteczką w porównaniu z innymi głównymi cząsteczkami mleka: białkami i tłuszczami. Jest ona jednak większa niż sól zawarta w mleku, taka jak wapń.

Aby stworzyć mleko bez laktozy, producenci muszą najpierw usunąć z niego białka i tłuszcze. W ten sposób nie będą one blokować porów filtra w późniejszym etapie. W tym celu stosuje się filtry, przez które woda, sól i laktoza mogą się łatwo przedostać, ale tłuszcz i białka nie. Mogą to być mikrofiltry lub ultrafiltry. Alternatywnie można również zastosować wirowanie, aby oddzielić dużą część tłuszczu z forehandu.

Następnie stosuje się filtry o jeszcze mniejszej wielkości porów, zwane nanofiltrami. Przepuszczają one minerały, ale zatrzymują laktozę. Następnie, poprzez odtworzenie wody i minerałów z większymi białkami i tłuszczem do odpowiedniego stężenia, powstaje mleko bez laktozy.

Oddzielona laktoza jest użytecznym składnikiem i może być używana w likierach, wyrobach cukierniczych itp,

Połączenie tych dwóch technik, tj. rozkładu enzymatycznego i separacji membranowej, może być również zastosowane w celu poprawy skuteczności usuwania laktozy.

Produkt bez laktozy nie jest w 100% wolny od laktozy

Produkt bez laktozy
Źródło: Pexels.com

Dostępne w handlu produkty bez laktozy mogą nadal zawierać około 0,01% laktozy, ponieważ usuwanie laktozy nie jest w 100% skuteczne. Ze względu na szerokie spektrum wrażliwości na laktozę, niektóre osoby o bardzo wysokiej wrażliwości mogą nadal odczuwać objawy, nawet po spożyciu produktów zawierających jedynie śladowe ilości tego cukru. Osoby takie powinny całkowicie unikać produktów mlecznych, nawet tych bezlaktozowych.

Łatwiejsze do strawienia dla niektórych ludzi

Większość ludzi rodzi się ze zdolnością do trawienia laktozy, głównego rodzaju cukru zawartego w mleku. Szacuje się jednak, że około 60% światowej populacji traci tę zdolność wraz z wiekiem. Prowadzi to do stanu znanego jako nietolerancja laktozy.

Zmiana ta następuje zazwyczaj około 2-13 roku życia. Niektórzy zachowują zdolność do trawienia laktozy w dorosłym życiu, podczas gdy inni doświadczają zmniejszonej aktywności laktazy, enzymu niezbędnego do trawienia i rozkładu laktozy.

Nadal jest to produkt mleczny

Choć mleko bezlaktozowe może być dobrą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy, to nie koniecznie będzie odpowiednie dla wszystkich. Pamiętajmy, że nadal jest to produkt mleczny. Dla osób z alergią na nabiał, spożywanie mleka bez laktozy może wywołać reakcję alergiczną, powodując objawy, takie jak zaburzenia trawienia, pokrzywka i wymioty.

Ponadto jest ono produkowane z mleka krowiego i nie jest odpowiednie dla osób stosujących dietę wegańską. Wreszcie, osoby, które z powodów osobistych lub zdrowotnych wybierają dietę bezmleczną, powinny unikać zarówno mleka zwykłego, jak i bezlaktozowego. Jakie produkty można zakupić na rynku? Oferta jest bogata — mleko, jogurty, śmietany. Dieta przy nietolerancji laktozy może być smakowita.

Testy na nietolerancję laktozy

Test na nietolerancję laktozy mierzy zawartość wodoru w oddechu po spożyciu laktozy. Wysokie ilości wodoru sugerują problemy trawienne, które mogą być związane z nietolerancją laktozy, ale także z innymi problemami.

Test genetyczny z kolei sprawdza genetyczne przyczyny nietolerancji laktozy. Jednak osoby z wtórną nietolerancją laktozy mogą otrzymać wynik fałszywie ujemny. Testy dadzą nam odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące stanu zdrowia. Lekarz po sprawdzeniu wyników dobierze odpowiednie metody leczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.