Czy w ostatnim czasie odczuwasz nagły spadek energii i siły? Czy zauważyłaś u siebie wzmożone wypadanie włosów i osłabienie paznokci? Doskwiera Ci ból głowy i mięśni? Prawdopodobnie borykasz się z…niedoborem białka w diecie!
Białko – po co jest Ci potrzebne?
Białko to podstawowy budulec ludzkiego organizmu. Daje uczucie sytości i energię, a także wspiera pracę mięśni, kości i układu odpornościowego. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Słowem – musisz codziennie zapewnić sobie optymalną dawkę białka. Po prostu musisz. Zwłaszcza, jeśli chcesz zachować zdrowie i urodę.
Jaka dawka jest więc optymalna? To kwestia bardzo indywidualna. Przyjęło się, że aby zachować zdrowie, każdy człowiek powinien przyjmować 0,9 g białka na każdy kilogram ciała. Oczywiście, jest to dawka dla osób prowadzących siedzący tryb życia – jeśli uprawiasz sport zawodowo (lub hobbystycznie) dawka białka jaką powinnaś przyjąć wynosi około 1,5-2 g / kg masy ciała.
W czym znajdziesz białko?
Dostarczenie odpowiedniej ilości białka jest stosunkowo łatwe – białko znajdziesz w produktach odzwierzęcych (mięso, ryby, jajka, produkty mleczne), strączkach i orzechach.
Jeśli odżywiasz się świadomie i dbasz o to, co ląduje na Twoim talerzu, dostarczenie odpowiedniej ilości białka nie powinno być problemem, zwłaszcza jeśli spożywasz na co dzień produkty mleczne i mięso. Sytuacja robi się nieco bardziej skomplikowana, jeśli jesteś na diecie wegańskiej. Dlaczego?
Produkty zwierzęce zawierają dużo białka, dzięki czemu łatwo można zapewnić sobie jego odpowiednią ilość. W przypadku diety wegańskiej, która całkowicie eliminuje produkty odzwierzęce, musisz zapewnić sobie dawkę białka za pomocą pestek i strączków, co oznacza tyle, że musisz zjeść ich w ciągu dnia naprawdę dużo. I tu z pomocą przychodzi…
…wegańskie białko
W ostatnich latach rynek żywności wegańskie stale się powiększa. Jednym z produktów, które zyskują na coraz większej popularności jest białko wegańskie. Mogą spożywać je zarówno sportowcy, jak i osoby chcące uzupełnić niedobory białka w swojej diecie.
Wegańskie odżywki białkowe najczęściej oparte są na białku z roślin takich jak: groch, ciecierzyca, fasola soja, konopie czy ryż. Są one łatwo przyswajalne przez organizm i do tego niskokaloryczne, dzięki czemu można spożywać je nawet w trakcie diety odchudzającej. Stanowią doskonałe źródło białka – dla wegan i osób cierpiących na nietolerancję laktozy.
Odżywkę białkową można spożywać w postaci shake’a, można też dodać ją do koktajlu czy placków – podkręci smak i jednocześnie zwiększy dawkę białka w posiłku.