Loading...
Jedzenie

Czym jest soda oczyszczona?

Soda oczyszczona na drewnianej łyżce

Soda oczyszczona znajduje się praktycznie w każdej kuchni, czekając na wykorzystanie. Czym ona tak naprawdę jest? Czy może być tylko wykorzystywana jako dodatek do słodkich wypieków? Warto odpowiedzieć sobie na to pytanie, aby mieć świadomość tego, do jakich celów soda może zostać jeszcze wykorzystana.

Soda oczyszczona – ogólnie

Z sodą oczyszczoną ma się do czynienia bardzo często. Nikt jednak nie do końca jest pewny tego, skąd ona może się wziąć. Otóż soda to wodorowęglan sodu, czyli inaczej mówiąc – jest to nieorganiczny związek chemiczny. Do jej powstania potrzebne są minerały kopalniane, które znajdują się na co dzień na dużych głębokościach. Poddane starannej obróbce chemicznej, pozwalają na pozyskanie białego proszku – sody oczyszczonej, która wykazuje różnorakie właściwości. Jakie? O tym zostanie wspomniane w dalszej części wpisu.

Soda posiada odczyn zasadowy. Jest ona substancją delikatnie żrącą, ale nie w taki sposób, aby była ona w stanie zaszkodzić człowiekowi, czy też powierzchniom użytkowym. Dzięki swoim właściwościom, jest ona w stanie neutralizować zapachy.

Soda oczyszczona w kuchni

Tak, już wszyscy wiedzą, jak tworzy się sodę oczyszczoną. A skąd ona się wzięła? Otóż odpowiedzialni są za nią mieszkańcy kolonialnej Ameryki. Oni odkryli, że ten biały proszek posiada właściwości fermentujące i wspomaga wypiek ciasta. Nic więc dziwnego, że tak szybko znalazła ona zastosowanie w kuchni – nie tylko, jeżeli chodzi o profesjonalne cukiernie, ale także domowe przestrzenie. To soda jest w stanie sprawić, że ciasto staje się bardziej pulchne, a do tego nieco smaczniejsze.

Warto jednak dodać, że soda powinna znaleźć zastosowanie również podczas gotowania…kalafiora. Tak, wydziela się wtedy bardzo nieprzyjemny zapach, który może zostać zneutralizowany przez sodę. Wystarczy dodać tylko sodę do wody. Bez obaw – ten proszek nie będzie w stanie wpłynąć na smak ulubionego warzywa.

Właściwości lecznicze sody oczyszczonej

Tak, soda oczyszczona znana jest ze swojego zastosowania kuchni. Mało osób wie, że jest to również związek, który posiada ogromne właściwości lecznicze.

Soda oczyszczona w postaci wodnego roztworu, stosowana przez trzy tygodnie pozwala oczyścić organizm z toksyn. Nie można jednak przekraczać zalecanego czasu dla całej terapii.

Nieświeży oddech – problem wielu osób, nie tylko po zjedzeniu czosnku, czy też innych produktów spożywczych. Aby pozbyć się uciążliwego zapachu, usta należy przepłukać szklanką wody z rozpuszczoną jedną łyżeczką sody.

Kąpiel z niewielką ilością sody oczyszczonej pomaga neutralizować uczucie pieczenia. Często towarzyszy ono infekcjom dróg moczowych. Warto również używać okładów z rozpuszczonej sody, jeżeli ma się do czynienia z poparzeniami słonecznymi.

Przeciwwskazania do stosowania sody

Na liście osób, które powinny zrezygnować z użytkowania sody znajdują się:

  • osoby przyjmujące leki na serce,
  • osoby będące na diecie ograniczającej przyjmowanie sodu,
  • osoby z pełnym żołądkiem.

Należy pamiętać o tym, że długie przyjmowanie sody jest zabronione.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.