Loading...
Zdrowie

Czym zastąpić kawę?

Filiżanka kawy stoi na czarnym stole

Nic tak dobrze nie pobudza, jak filiżanka świeżo parzonej kawy. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia tego aromatycznego napoju. Napar z palonych ziaren kawowca gości na stołach od wielu lat i cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Właściwości pobudzające, wspaniały zapach i niekonwencjonalny smak kawy sprawiają, że ludzie coraz częściej sięgają po nią zwłaszcza zimą i jesienią, aby się rozgrzać i przetrwać długi dzień w pracy. Warto jednak wspomnieć, że nadmierne picie tego aromatycznego napoju może wpłynąć niekorzystnie na zdrowie. Jaka jest najlepsza alternatywa dla kawy?

Filiżanka tradycyjnej kawy – właściwości

O czarnej kawie można usłyszeć wiele opinii, nie zawsze pozytywnych. Niemniej jednak nie wolno zapominać o jej cennych właściwościach, które pomagają wielu osobom. Ten smaczny napar nie tylko pobudza, lecz poprawia koncentrację, przyspiesza metabolizm, a pity w dozwolonych ilościach może zapobiec zawałom serca, a także udarom.

Faktem jest, że zawarta w kawie kofeina na krótką chwilę dodaje energii, ponieważ z czasem prowadzi do spadku glukozy we krwi, co objawia się sennością i ogólnym zmęczeniem. Ponadto nadmierne spożywanie tego napoju wpływa niekorzystnie na pracę żołądka. Specjaliści zabraniają picia kawy osobom cierpiącym na nadciśnienie, zmagającym się z nadkwasotą, wrzodami żołądka i innymi problemami związanymi z układem pokarmowym. Wśród grupy osób, której odradza się konsumpcję tego smacznego naparu, są dzieci i kobiety w ciąży. Pomimo tego, w dobie tysiąca spraw do załatwienia i ciągłej gonitwy, trudno żyć bez wspomagaczy o właściwościach pobudzających – zatem warto spróbować zdrowszych substytutów.

Co pić zamiast kawy?

Jak już wspomniano, spożywanie naparu z palonych ziaren kawowca w dużych ilościach może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu. Człowiek powinien pić maksymalnie 3-4 filiżanki kawy dziennie, co daje około 400 mg kofeiny. Należy jednak zaznaczyć, że bardzo mało osób stosuje się do tych zaleceń i często boryka się z takimi dolegliwościami, jak problemy ze snem, przyrostem masy ciała, niedoborem minerałów etc. Przedawkowanie tego napoju objawia się również bólem głowy, przewlekłym zmęczeniem i kołataniem serca. Zdrowsze substytuty kawy z reguły wspomagają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn i są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, co przekłada się na efektywne myślenie i dobry humor.

Napar z suszonych liści i pędów ostrokrzewu paragwajskiego, powszechnie znany jako yerba mate, działa podobnie jak filiżanka espresso, jednakże jest o wiele zdrowszy. Kofeinę znaleźć można również w ziarnach kakaowca, tabletkach na odchudzanie, herbacie, napojach energetycznych, orzechach cola etc.

Filiżanka kawy a zielona herbata

„Małą czarną” można z powodzeniem zastąpić kubkiem pysznej, zielonej herbaty. Popularność tego ziołowego specyfiku nieustannie rośnie, ponieważ przejawia nie tylko właściwości pobudzające, lecz również jest bogatym źródłem mikroelementów (miedź, cynk, potas, wapń, mangan, fluor), alkaloidów, aminokwasów, witamin, lipidów i garbników. Z badań jasno wynika, że zielona herbata wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, przyspiesza odchudzanie i wzmacnia naczynia krwionośne. Jeśli jest spożywana regularnie, wspomaga zdolność zapamiętywania i usprawnia myślenie.

Niektórzy badacze uważają, że „green tea” ma działanie antynowotworowe ze względu na dużą zawartość wspomnianych antyoksydantów. Ten niezastąpiony doping dla mózgu ułatwia proces uczenia, chroni przed rozwojem choroby Alzheimera oraz przyczynia się do poprawy kondycji organizmu. Co więcej, zielona herbata wspiera układ odpornościowy i hamuje nadaktywność gruczołów łojowych, zapobiegając nadmiernemu wydzielaniu sebum odpowiedzialnego za powstawanie trądziku. Warto również wiedzieć, że nie jest poddawana procesowi fermentacji, dzięki czemu nie traci substancji aktywnych.

Popularna yerba mate

Jednym z najpopularniejszych alternatyw dla kawy jest napar z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Można go pić zarówno na ciepło, jak i zimą – co działa pobudzająco i niezwykle orzeźwiająco. Napój ten wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, np. obniża poziom złego cholesterolu, wpływa pozytywnie na pracę serca, przyśpiesza przemianę materii, dodaje dużej ilości siły i energii. Dodatkowo w składzie yerba mate znajduje się wiele minerałów (fosfor, krzem, mangan, wapń, magnez) i witamin (głównie B1, A, E, C), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Napar z ostrokrzewu paragwajskiego ma specyficzny smak, toteż ma wiele miłośników, jak i przeciwników. Napój pity przez bombillę gwarantuje pożądane orzeźwienie, ale bez efektu nadmiernego pobudzenia lub szybkiego spadku energii. Aby nabyć susz bogaty w prozdrowotne mikroelementy, warto sprawdzić sklep z największym wyborem yerby.

Napar yerba mate

Kawa palona czy zielona kawa?

Dużą popularnością, zwłaszcza wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, a także preparatach przeznaczonych dla sportowców. Różnica między zieloną a czarną kawą dotyczy przede wszystkim tego, że pierwszy rodzaj nie został poddany procesowi palenia. Warto dodać, że występuje zarówno w postaci ziarnistej, jak i mielonej oraz w formie tabletek. Jej głównym atutem jest fakt, że działa stymulująco na organizm, czego efektem jest lepsza koncentracja, redukcja tkanki tłuszczowej i co najważniejsze – solidny zastrzyk energii. Picie kawy niepalonej działa zbawiennie na wątrobę, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz w dużym stopniu wzmacnia układ odpornościowy.

Prozdrowotny napój cytrynowo-imbirowy

O znakomitych właściwościach imbiru wie już niemal każdy. Ta popularna roślina lecznicza jest od lat stosowana w wielu domach, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Korzeń imbiru znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, odtruwająco i przeciwbólowo. Podobne cechy przejawia cytryna, która jest niezastąpiona w leczeniu grypy. Skutecznym zamiennikiem kawy jest napój imbir + cytryna + woda, stawiający na nogi w mgnieniu oka.

Podsumowanie

Do najpopularniejszych substytutów kawy zalicza się produkty, zawierających w składzie kofeinę. Aby długo cieszyć witalnością i energią, warto spróbować soków przygotowanych ze świeżych owoców, koktajli i naturalnych produktów, dających o wiele więcej korzyści zdrowotnych niż tych, które można zaobserwować po wypiciu kawy czarnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.