Jak powszechnie wiadomo, osoby u których zdiagnozowano celiakię miewają zaburzenia prawidłowego wchłaniania witamin i składników mineralnych z pożywienia. Chociaż dieta bezglutenowa łagodzi objawy, to czasem osoba chora na celiakię musi wprowadzić dodatkowe suplementy.
Dieta bezglutenowa a celiakia i alergia na gluten
Jak sama nazwa wskazuje, dieta bezglutenowa polega na unikaniu pieczywa, niektórych kasz, makaronów i wielu innych produktów spożywczych, które zawierają w swoim składzie gluten. Jeszcze kilkanaście lat temu byłoby to dość problematyczne, ale z uwagi na rosnącą świadomość społeczeństwa i postęp technologiczny, mąka bezglutenowa i bezglutenowa żywność są dziś ogólnie dostępne.
Trwałe lub czasowe wykluczenie glutenu z diety jest często zalecane osobom ze zdiagnozowaną celiakią oraz osobom z alergią na gluten. Dieta bezglutenowa jest w ich przypadku zasadna, bowiem obecna w glutenie gliadyna wywołuje u nich szereg niekorzystnych objawów. U alergików bywają to biegunki i bóle brzucha, a u celiaków nieprawidłowa praca jelit i ograniczone wchłanianie wartościowych substancji z pożywienia.
Składniki mineralne i witaminy przy diecie bezglutenowej
O tym, jakich dokładnie substancji odżywczych brakuje danej osobie, wykaże badanie krwi i konsultacja jego wyników z lekarzem. Może być i tak, że dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa sprawi, że osoby z celiakią będą mieć w normie wszystkie poziomy witamin i składników mineralnych, tym samym, nie będą potrzebować dodatkowej suplementacji. Tym niemniej, co któraś z tych osób ma zbyt niskie stężenie we krwi witamin z grupy B, w tym szczególnie witaminy B12, witaminy A, witaminy D, witaminy E, cynku, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. W takim przypadku, celiak może potrzebować suplementów diety, które te substancje dostarczają.
Składniki mineralne i witaminy odpowiednie przy diecie bezglutenowej nie są wcale trudne do nabycia. Przykładową marką, która ma je w swojej ofercie są personalizowane suplementy diety Pure4Me, które znajdziesz na stronie internetowej https://pure4me.pl/.
Jak uzupełnić dietę bezglutenową?
Jeżeli obawiasz się, że Twoja dieta bezglutenowa jest źle zbilansowana i nie dostarcza Ci prawidłowych dla zachowania zdrowia witamin i składników mineralnych
, to przede wszystkim powinieneś dokładniej przyjrzeć się temu, co jesz. Dla przykładu, wspaniałym źródłem witaminy B12 jest mięso, drób i ryby. Witaminę A i żelazo znajdziesz w szpinaku, a magnezu i witaminy E dostarczą Ci orzechy. Jeśli kupujesz te produkty nieprzetworzone, to nie powinny one zawierać glutenu.