Loading...
Jedzenie

Dieta bezglutenowa – na czym polega i dla kogo jest przeznaczona?

Chleb pokrojony na desce

Dieta bezglutenowa to dieta, która polega na eliminacji glutenu ze swojego jadłospisu. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występujących w produktach zbożowych takich jak np. pszenica, żyto, jęczmień i owies.

Dieta bezglutenowa to dieta, która polega na eliminacji glutenu ze swojego jadłospisu. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występujących w produktach zbożowych takich jak np. pszenica, żyto, jęczmień i owies. Decydując się na dietę bezglutenową, musimy być świadomi wielu ograniczeń. Mimo tego, dieta ta powinna dostarczać odpowiednich ilości energii, a także składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dla kogo skierowana jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa jest przeznaczona przede wszystkim dla osób, które cierpią na celiakię, zmagają się z alergią na gluten lub pszenicę i mają nieceliakalną wrażliwość na gluten. Celiakia jest chorobą trzewną o podłożu genetycznym. Jest ona bezwzględnym wskazaniem do całkowitej eliminacji glutenu, ponieważ na skutek spożywania glutenu zniszczeniu ulegają kosmki jelitowe. W efekcie, doprowadza to do zaburzeń wchłaniania, czego konsekwencją są niedobory, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także przewlekłe zmęczenie. W przypadku alergii na gluten lub na pszenicę, należy pamiętać, że te dwie alergie są sobie różne. Jeśli mamy alergię na gluten, a nie na pszenicę, możemy pozwolić sobie na spożywanie produktów, które są certyfikowane znakiem przekreślonego kłosa. Te produkty są oczyszczone z glutenu. Natomiast osoby, zmagające się z alergią na pszenicę, muszą całkowicie wyeliminować ją ze swojej diety. Mając do czynienia z alergią, nasz organizm będzie traktować białka jak potencjalne zagrożenie, czego efektem jest reakcja układu immunologicznego i aktywacja przeciwciał. Eliminacja glutenu jest wskazana również w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Osoby nie mającej alergii IgE – zależnej na gluten, ani nie cierpiące w powodu celiakii, lepiej czują się, gdy wyeliminują ze swojego jadłospisu gluten. W takiej sytuacji, mówi się, że możemy mieć wtedy do czynienia z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, który objawia się głównie zaparciami, wzdęciami, biegunkami i bólami brzucha. Diagnoza tej przypadłości stawiana jest najczęściej na podstawie przeprowadzonej obserwacji i wykluczeniu innych chorób.

Istnieje naprawdę wiele schorzeń, które możemy powiązać z glutenem i które mogą być wskazaniem do jego eliminacji. Borykając się z wyżej wymienionymi dolegliwościami, najczęstszą motywacją przejścia na dietę bezglutenową jest ustąpienie objawów ze strony układu pokarmowego oraz znacznie lepsze samopoczucie. Pamiętajmy, że jeśli czujemy się o wiele lepiej bez spożywania glutenu, a nasza dieta zostanie prawidłowo zbilansowana, to wcale nie musimy wracać do jego spożywania. Inaczej jest w przypadku chęci odchudzania. Duża grupa osób, chcąc pozbyć się dodatkowych kilogramów, decyduje się na dietę bezglutenową, która może mieć niestety negatywne konsekwencje dla organizmu, przez to że dieta ta jest uboga w wiele ważnych składników. Rozważając przejście na dietę bezglutenową, najlepiej skonsultować się z dietetykiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.