Loading...
Jedzenie

Dieta dla Osób z Grupą Krwi B

U osób z Grupą Krwi B, zaprzestanie spożywania żywności zawierającej toksyczne lektyny jest równoznaczne z bezproblemowym kontrolowaniem własnej wagi. Osoby takie nie mają żadnych problemów z tarczycą ani trawieniem. Jedyne czego potrzebują, to trzymanie się określonej diety dla własnej grupy krwi. Odpowiednia konsumpcja produktów mlecznych pomaga tym osobą w osiągnięciu równowagi metabolicznej.

Żywność sprzyjająca spadkowi wagi

Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi

Nazwa produktu

Działanie

Nazwa produktu

Działanie

Zielone warzywa

pomagająca w efektywnym metabolizmie

Kukurydza

zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii

Mięso

pomagająca w efektywnym metabolizmie

Rośliny strączkowe

zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii

Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne

pomagająca w efektywnym metabolizmie

Orzeszki ziemne

 Zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii

Wątroba

pomagająca w efektywnym metabolizmie

Siemię sezamu

spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii

Herbata z lukrecji
(Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatkę z lukrecji pić można bez obaw)

przeciwdziała hipoglikemii

Pszenica

zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.

Gryka

zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii

 

Tabela poniżej przedstawia produkty, które należy spożywać oraz których należy unikać

 

Wskazane

Unikać

Mięsa i drób

baranina, dziczyzna, jagnię, królik.

bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza

aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.

barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał

chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.

lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.

Oleje i tłuszcze

olej z oliwek.

oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola.

Orzechy i pestki

większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.

masła sezamowego (tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.

Fasole i inne rośliny strączkowe

fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.

fasoli aduke, azuki, czarnej, „czarne oczko”, garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża

orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.

amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta.

Chleb i grzanki

chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.

bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba.

Ziarna i makarony

mąka z owsa, mąka ryżowa.

dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.

Warzywa

bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki.

awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.

Owoce

ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.

granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru.

Soki i napoje

sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny.

soku pomidorowego.

Przyprawy

curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.

cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe

imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeń-szeń.

aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki

zielona herbata.

coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej.

Inne przyprawy

Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.

ketchupu.

 

 

Źródło: Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney
„Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”

 

2 comments
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.