Walcz z wysokim poziomem cholesterolu! Dowiedz się czym jest dieta hipolipemiczna!
NCEP – National Cholesterol Education Program
Cholesterol do substancja tłuszczowa, niezbędna do budowy ściany komórek oraz wytwarzania wielu hormonów. Cholesterol występuje we krwi w postaci związanej z lipoproteinami o wysokiej gęstości (HDL):
- Lipoproteiny LDL dostarczają cholesterol do różnych partii organizmu. Cholesterol związany z LDL jest uważany za, tzw. „zły cholesterol”. Jego wysoki poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
- Lipoproteiny HDL przenoszą nadmiar cholesterolu z krwi do wątroby w celu rozłożenia go, a następnie wydalania z organizmu. Cholesterol związany z HDL jest określany jako, tzw. „dobry cholesterol”, jego wysoki poziom wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca.
Normy stężenia cholesterolu całkowitego we krwi:
- Norma: < 200 mg/dl (5,2 mmol/l)
- Poziom podwyższony: 200 – 250 mg/dl (5,1 – 6,5 mmol/l)
- Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl (> 6,5 mmol/l)
HDL („dobry” cholesterol)
Wynik jest lepszy, jeśli masz wyższe wartości.
- Norma u mężczyzn: 35 – 70 mg/dl (0,9 – 1,8 mmol/l)
- Norma u kobiet: 40 – 80 mg/dl (1,0 – 2,1 mmol/l)
LDL („zły” cholesterol)
Wynik jest lepszy, jeśli masz niższe wartości.
- Norma: < 135 mg/dl (< 3.5 mmol/l)
- Poziom podwyższony: 135 – 155 mg/dl (3,5 – 4,0 mmol/l)
- Poziom znacznie podwyższony: > 155 mg/dl (> 4,0 mmol/l)
Dla obniżenia cholesterolu polecamy Omega 3. Każdy lekarz przepisze wam to samo.
Dieta Hipolipemiczna – czym jest?
Zastanawiasz się, czy cholesterol 250 czy to dużo?
Niestety tak. Można powiedzieć, że to granica, której przekroczenie może okazać się bardzo niebezpieczne. Wartości powyżej 250 mg/dl (6,5 mmol/l) mogą przynieść opłakane skutki dla naszego zdrowia.
Pamiętajmy – lepiej zapobiegać niż leczyć i na co dzień zdrowo się odżywiać.
Jeśli jednak zmagamy się z problemem zbyt wysokiego cholesterolu, warto postawić na dietę hipolipemiczną, która polega na ograniczeniu spożycia tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów prostych oraz cholesterolu pokarmowego. W diecie niskocholesterolowej ważna jest także dostarczanie błonnika pokarmowego i antyoksydacyjnych witamin.
Poniżej tabela przedstawiająca produkty spożywcze dla diety hipolipemicznej (dieta cholesterolowa tabela)
ZALECANE |
ZALECANE W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH |
PRZECIWWSKAZANE |
Produkty zbożowe |
||
Pieczywo z pełnego ziarna, maca, owsianka, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste. |
|
Rogaliki francuskie (croissant). |
Nabiał |
||
Mleko chude, sery chude, jogurt chudy, białko jajek, substytuty jaj. |
Mleko półtłuste, sery ( brie, camembert, edamski, gouda), jogurt niskotłuszczowy, dwa całe jaja na tydzień. |
Pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurty pełnotłuste. |
Zupy |
||
Zupy warzywne, chude wywary mięsne. |
|
Zupy zagęszczone, zupy zaprawiane śmietaną. |
Ryby |
||
Ryby (z rusztu, gotowane, wędzone), unikać skóry. |
Ryby smażone na właściwym oleju. |
Ikra, ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu. |
Mięso |
||
Indyki, kurczaki, cielęcina, króliki, dziczyzna. |
Bardzo chuda wołowina, jagnięcina (1x lub 2x w tygodniu), szynka, bekon, kiełbasa z cielęciny lub kurczaka, wątroba 2x w miesiącu. |
Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne. |
Tłuszcze |
||
|
Oleje zawierające kwasy wielonienasycone, np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające jednonienasycone, np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów, margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. |
Masło, smalec, słonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione. |
Owoce i warzywa |
||
Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe (fasola, groch, soczewica). Kukurydza, ziemniaki, owoce świeże i suszone, owoce konserwowe niesłodzone. |
Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju. |
Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż, smażone na niewłaściwym oleju. Warzywa solone i konserwowe, chipsy. |
Desery |
||
Sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe |
|
Lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie lub maśle |
Wypieki |
||
|
Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych |
Tory, przemysłowe wyroby cukiernicze, np. ciastka, paszteciki, babeczki |