Loading...
Jedzenie

Dieta Hipolipemiczna (na wysoki cholesterol)

Walcz z wysokim poziomem cholesterolu! Dowiedz się czym jest dieta hipolipemiczna!

NCEP – National Cholesterol Education Program

Cholesterol do substancja tłuszczowa, niezbędna do budowy ściany komórek oraz wytwarzania wielu hormonów. Cholesterol występuje we krwi w postaci związanej z lipoproteinami o wysokiej gęstości (HDL):

  • Lipoproteiny LDL dostarczają cholesterol do różnych partii organizmu. Cholesterol związany z LDL jest uważany za, tzw. „zły cholesterol”. Jego wysoki poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
  • Lipoproteiny HDL przenoszą nadmiar cholesterolu z krwi do wątroby w celu rozłożenia go, a następnie wydalania z organizmu. Cholesterol związany z HDL jest określany jako, tzw. „dobry cholesterol”, jego wysoki poziom wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca.

Normy stężenia cholesterolu całkowitego we krwi:

  • Norma: < 200 mg/dl   (5,2 mmol/l)
  • Poziom podwyższony: 200 – 250 mg/dl   (5,1 – 6,5 mmol/l)
  • Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl   (> 6,5 mmol/l)

HDL („dobry” cholesterol)
Wynik jest lepszy, jeśli masz wyższe wartości.

  • Norma u mężczyzn: 35 – 70 mg/dl   (0,9 – 1,8 mmol/l)
  • Norma u kobiet: 40 – 80 mg/dl   (1,0 – 2,1 mmol/l)

LDL („zły” cholesterol)
Wynik jest lepszy, jeśli masz niższe wartości.

  • Norma: < 135 mg/dl   (< 3.5 mmol/l)
  • Poziom podwyższony:  135 – 155 mg/dl   (3,5 – 4,0 mmol/l)
  • Poziom znacznie podwyższony: > 155 mg/dl   (> 4,0 mmol/l)

Dla obniżenia cholesterolu polecamy Omega 3. Każdy lekarz przepisze wam to samo.

Dieta Hipolipemiczna – czym jest?

Zastanawiasz się, czy cholesterol 250 czy to dużo?
Niestety tak. Można powiedzieć, że to granica, której przekroczenie może okazać się bardzo niebezpieczne. Wartości powyżej 250 mg/dl (6,5 mmol/l) mogą przynieść opłakane skutki dla naszego zdrowia.
Pamiętajmy – lepiej zapobiegać niż leczyć i na co dzień zdrowo się odżywiać.

Jeśli jednak zmagamy się z problemem zbyt wysokiego cholesterolu, warto postawić na dietę hipolipemiczną, która polega na ograniczeniu spożycia tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów prostych oraz cholesterolu pokarmowego. W diecie niskocholesterolowej ważna jest także dostarczanie błonnika pokarmowego i antyoksydacyjnych witamin.

Poniżej tabela przedstawiająca produkty spożywcze dla diety hipolipemicznej (dieta cholesterolowa tabela)

ZALECANE

ZALECANE W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH

PRZECIWWSKAZANE

Produkty zbożowe

Pieczywo z pełnego ziarna, maca, owsianka, ryż, makaron, płatki kukurydziane,  musli,  kasze gruboziarniste.

Rogaliki francuskie (croissant).

Nabiał

Mleko chude, sery chude,  jogurt chudy, białko jajek, substytuty jaj.

Mleko półtłuste, sery ( brie, camembert, edamski,  gouda),  jogurt niskotłuszczowy, dwa całe jaja na tydzień.

Pełne mleko,  śmietana,  mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurty pełnotłuste.

Zupy

Zupy warzywne, chude wywary mięsne.

Zupy zagęszczone, zupy zaprawiane śmietaną.

Ryby

Ryby (z rusztu, gotowane, wędzone), unikać skóry.

Ryby smażone na właściwym oleju.

Ikra, ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu.

Mięso

Indyki, kurczaki, cielęcina, króliki, dziczyzna.

Bardzo chuda wołowina, jagnięcina (1x lub 2x w tygodniu), szynka, bekon, kiełbasa z cielęciny lub kurczaka, wątroba 2x w miesiącu.

Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne.

Tłuszcze

Oleje zawierające kwasy wielonienasycone, np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające jednonienasycone, np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów, margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.

Masło, smalec, słonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione.

Owoce i warzywa

Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe (fasola, groch, soczewica). Kukurydza, ziemniaki, owoce świeże i suszone, owoce konserwowe niesłodzone.

Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju.

Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż, smażone na niewłaściwym oleju. Warzywa solone i konserwowe, chipsy.

Desery

Sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe

Lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie lub maśle

Wypieki

Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych

Tory, przemysłowe wyroby cukiernicze, np. ciastka, paszteciki, babeczki

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.