Loading...
Jedzenie

Dieta zamiast leków w leczeniu hipercholesterolemii

Dr David J. A. Jenkins i współpracownicy z University of Toronto opublikowali w kwietniowym numerze “Metabolism” wyniki pracy nad wpływem diety na poziom cholesterolu we krwi. Znaczny odsetek kanadyjskiej populacji to kandydaci do przyjmowania leków obniżających poziom cholesterolu we krwi. Według autora publikacji, lepszą metodą leczenia hipercholesterolemii i zapobiegania powikłaniom naczyniowym byłaby modyfikacja diety.

Badacze ocenili wpływ 3 rodzajów diety o zawartości 2500 kalorii na poziom cholesterolu u 10 zdrowych osób. Każda z nich stosowała kolejno: dietę wegetariańską, bogatą w owoce, warzywa i orzechy, zawierającą 100g włókna roślinnego, nastepnie dietę o przewadze produktów zbożowych i warzyw strączkowych, zawierającą 40g włókna, w końcu nisko-tłuszczową dietę o zawartości włókna roślinnego wynoszącej 25 g.
Każdy rodzaj diety był stosowany przez 2 tygodnie, a odstępy pomiędzy wprowadzaniem kolejnej diety wynosił 9 miesięcy. Obecne zalecenia żywieniowe opiewają na 25-35 g włókna roślinnego dziennie. Po tygodniu poziom cholesterolu całkowitego u osób stosujących dietę o dużej zawartości włókna obniżył się o około 20%, a cholesterolu LDL (czyli “złego”) o około 30%. Efekt ten był zbliżony do wyników leczenia lekami z grupy statyn. Pozostałe diety spowodowały mniejszą redukcję poziomu cholesterolu, prawdopodobnie wskutek mniejszej zawartości orzechów (dieta o największej zawarości włókna miała w swym składzie około 67g orzechów włoskich).

Według dr Jenkinsa, chociaż dieta naszych przodków może nie pasować do współczesnego stylu życia, wyniki przedstawionego badania pokazują, że wprowadzenie pewnych produktów do wysoko-tłuszczowej i ubogiej we włókno roślinne przeciętnej diety może mieć znaczący odległy wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *