Artykuł partnera.
Sposób żywienia istotnie wpływa nie tylko na masę ciała, ale też na wiele innych parametrów zdrowia. W ułożeniu właściwej diety, dostosowanej do indywidualnych potrzeb, pomoże lekarz dietetyk. Dowiedz się, kim jest dietetyk, kiedy warto skorzystać z konsultacji i jak przygotować się do pierwszej wizyty w poradni dietetycznej.
Dietetyk – czym się zajmuje?
Dietetyk to specjalista z obszaru ochrony zdrowia, który posiada niezbędną wiedzę i umiejętności w zakresie wpływu żywienia na zdrowie człowieka. Rola dietetyka to układanie diety z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb pacjenta, m.in. masy i składu ciała lub występujących chorób, zaburzeń metabolicznych czy alergii i nietolerancji pokarmowych. Ponadto dietetyk podejmuje się edukacji żywieniowej czy badań produktów żywieniowych.
W przypadku nadwagi lub otyłości oraz problemów ze zdrowiem wynikających ze stosowanie niewłaściwej diety można skorzystać z pomocy dietetyka Sedimed w Szczecinie.
Czy warto iść do dietetyka?
Dieta jest jednym z najistotniejszych elementów profilaktyki zdrowia. Posiłki, które spożywamy, wpływają nie tylko na masę ciała i jego skład, ale też na funkcjonowanie wybranych narządów i układów, m.in. układu sercowo-naczyniowego, jelit, wątroby czy nerek. Wizyta u dietetyka może zatem okazać się ważna z punktu widzenia troski o zdrowie nie tylko w kwestii walki z nadwagą i otyłością, ale też obniżania ryzyka wystąpienia niektórych schorzeń i poprawy parametrów funkcjonowania wybranych narządów i układów.
Poradnia dietetyczna może pomóc w ułożeniu diety nie tylko osobom walczącym z nadwagą i otyłością, ale też m.in.:
- osobom ze schorzeniami wybranych narządów i układów, np. stłuszczeniem wątroby, podwyższonym cholesterolem, zaburzeniami funkcji nerek;
- osobom aktywnym fizycznie i sportowcom wyczynowym;
- osobom z chorobami dietozależnymi i zaburzeniami metabolizmu, np. cukrzycą, celiakią, insulinoopornością, zespołem jelita drażliwego, zaburzeniami metabolizmu wynikającymi z dysfunkcji tarczycy;
- osobom z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi;
- osobom po przebytych zabiegach chirurgicznych.
Pierwsza wizyta u dietetyka – jak się do niej przygotować?
Lekarz dietetyk będzie w stanie opracować właściwy jadłospis po dokładnym zapoznaniu się ze stanem zdrowia pacjenta. Dlatego już przed pierwszą wizytą warto wykonać podstawowe badania laboratoryjne i przedstawić dietetykowi ich wyniki. Badania, które okażą się pomocne w ułożeniu diety to:
- morfologia krwi;
- glukoza na czczo;
- insulina na czczo;
- TSH;
- profil lipidowy;
- próby wątrobowe.
W przypadku leczenia chorób przewlekłych również pomocne okaże się przedstawienie historii choroby dietetykowi. Dietetyk przeprowadzi wywiad, w którym zapyta m.in. o nawyki żywieniowe, tryb życia i aktywność fizyczną.
W czasie wizyty w poradni dietetycznej zostaną dokonane pomiary masy i składu ciała, a także wymiarów m.in. w klatce piersiowej, talii, biodrach i udach. Dlatego należy ubrać się wygodnie, najlepiej w sportowe ubrania. Specjalistyczny analizator masy i składu ciała wymaga stanięcia na wadze boso, dlatego najlepiej unikać rajstop i założyć skarpety, które łatwiej i wygodnie zdjąć. Aby pomiary były możliwie jak najbardziej wiarygodne, nie jedz i nie pij na około 2 godziny przed wizytą u dietetyka. W dniu wizyty unikaj też napojów odwadniających, takich jak m.in. kawa, herbata i napoje alkoholowe.