Loading...
Jedzenie

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Ogórki kiszone w słoiku

Coraz częściej mówi się o korzyściach zdrowotnych płynących ze spożywania produktów kiszonych. Kiszonki mogą pomóc w utracie wagi, łagodzić objawy cukrzycy. Są także stosowane w profilaktyce nowotworów. Po kiszonki sięgamy jednak najczęściej zimą i jesienią, gdy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Wzmacniają odporność i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Ekologiczne przetwory są niezwykle ważne w naszej diecie. Powinny więc gościć na naszych stołach o wiele częściej.

Właściwości zdrowotne kiszonek

Jedzenie produktów kiszonych ma wiele korzyści zdrowotnych. Wprowadzenie kiszonek do codziennej diety może eliminować stany zapalne. Kapusta kiszona wykazuje działanie antynowotworowe. Picie słonej wody z ogórków może łagodzić bóle mięśniowe. Regularne spożywanie kiszonek może pomagać w redukcji wagi i kontroli cukrzycy. Słona woda z ogórków jest także często wybierana przez osoby będące na diecie katogenicznej. Ich zapotrzebowanie na sód może być zwiększone, ze względu na konieczność utrzymania równowagi elektrolitowej.

Ogórki kiszone są ważnym źródłem przeciwutleniaczy. Pomagają w walce z wolnymi rodnikami – związkami niestabilnymi chemicznie. Wolne rodniki tworzone są automatycznie i są powiązane z takimi problemami, jak choroby serca i nowotwory. Produkty kiszone wykazują również właściwości antyoksydacyjne. Ekologiczne ogórki konserwowe to również świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie wysoką jakość i naturalny skład.

Wpływ kiszonek na funkcjonowanie organizmu

Spożywanie produktów fermentowanych to jeden z najlepszych i jednocześnie najprostszych sposobów na utrzymanie zdrowia jelit. Kwas mlekowy, powstający w procesie fermentacji dba o równowagę mikroflory jelitowej i obniża poziom złych bakterii w organizmie. Ułatwia także oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn, co skutkuje zmniejszeniem ilości infekcji, alergii pokarmowych oraz innych nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego. Jeśli zachowany jest odpowiedni poziom mikroflory jelitowej, proces trawienia ulega polepszeniu, a składniki odżywcze wchłaniają się o wiele lepiej.

Produkty kiszone mają wysoką zawartość witaminy C oraz innych witamin, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Odporność wzmacnia także obecność kwasu mlekowego, który chroni organizm przed infekcjami i zmniejsza podatność na zachorowania, a także wzmacnia działanie witaminy C.

 

Produkty kiszone są również pomocne w odchudzaniu. Podczas fermentacji, bakterie kwasu mlekowego wykorzystują zawarty w warzywach i owocach cukier, co wpływa na zmniejszenie jego zawartości i obniżenie kaloryczności kiszonek. Dzięki temu możliwe jest zjedzenie jednorazowo większej porcji produktu, nie martwiąc się o wahania glikemii po posiłku. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że kiszonki są niezwykle sycące, pomimo stosunkowo niskiej wartości kalorycznej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.