Drożdże są produktem powszechnie znanym i łatwo dostępnym. W praktycznie każdym sklepie spożywczym, możemy dostać zarówno tradycyjne, świeże drożdże w kostce, jak i te nieco rzadziej używane, drożdże suszone. Ze względu na ich niską cenę i właściwości drożdży, często lądują one w koszyku podczas zakupów. Wiele osób, nie wyobraża sobie jednak użycia drożdży w inny sposób, niż przy pieczeniu chleba, czy tworzeniu wypieków. Drożdże są jednak produktem, który znacząco może pomóc nam w utrzymaniu zdrowia. Istotne jest tylko to, aby były one w odpowiedni sposób przygotowane do spożycia, dzięki czemu na pytanie, czy drożdże są zdrowe, śmiało będzie można odpowiedzieć twierdząco. Poznaj właściwości odżywcze drożdży!
Wartości odżywcze drożdży
Chcąc zacząć mówić o właściwościach drożdży, nie można nie wspomnieć o ich wartościach odżywczych, które w przypadku tego produktu spożywczego są jego mocną stronę. Najlepsze są drożdże browarnicze, inaczej zwane piwowarskimi. Niemniej jednak, te powszechnie dostępne, popularne drożdże piekarskie, także posiadają wspaniałe właściwości i nie ustępują swoimi wartościami odżywczymi tym stosowanym w branży piwowarskiej.
Kaloryczność drożdży jest nieduża. Zaledwie 92 kcal w 100 gramach tego produktu, nie wpłynie znacząco na nasz bilans energetyczny, nawet jeśli należymy do grona osób skrupulatnie liczących ilość kilokalorii w posiłkach. Jeśli nie skupiamy się na wartościach energetycznych drożdży, to może od razu warto przejść do tego, co w nich najistotniejsze.
Drożdże – właściwości, indeks glikemiczny, tłuszcze

Ilość tłuszczu, nie przekraczająca 2% i ponad 10% białka sprawiają, że drożdże są doskonałym źródłem tego drugiego. Białko to jest pełnowartościowe i bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, dlatego bez obaw może być spożywane przez osoby będące na diecie, mającej zapewnić im wypracowywanie masy mięśniowej.
Wszystkim osobom, które słyszały o dużej zawartości witamin i minerałów, obecnych w drożdżach, należy się kilka słów, potwierdzających te informacje. Jest absolutną prawdą stwierdzenie, że w produkcie tym znajdziemy całą paletę makro- i mikroelementów, oraz witamin, głównie z grupy B, ale nie tylko.
Głównymi minerałami obecnymi w ich składzie są fosfor, cynk, żelazo (bardzo istotne dla pań, szczególnie tych zmagających się z jego niedoborem występującym powszechnie w anemii), ale także potas, selen czy chrom. Fosfor i cynk są głównie odpowiedzialne za piękny i zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, ale o dokładnych właściwościach prozdrowotnych drożdży za moment.
Drożdże wartości odżywcze
Lista poniżej przedstawia zebrane wartości odżywcze tradycyjnych drożdży (świeżych) w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna – 92 kcal.
Białko – 11,3 g.
Błonnik – 7,4 g.
Węglowodany – 14,5 g.
Tłuszcze – 1,59 g, w tym:
Nasycone kwasy tłuszczowe – 0,26 g;
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 0,34 g;
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 0,99 g.5.
Bogactwo witamin, z grupy B, ale nie tylko, przedstawia się następująco, zaczynając od tych występujących w największej ilości:
zawartość witaminy B3 (niacyny) – 8,27 mg,
zawartość witaminy B2 (ryboflawiny) – 1,06 mg,
zawartość witaminy B1 (tiaminy) – 0,77 mg,
zawartość witaminy B6 (pirydoksyny) – 0,42 mg,
zawartość folianów – 1,407 µg,
zawartość witaminy E (tokoferolu) – 0,81 mg.
Dodatkowo w drożdżach znajdują się duże ilości biotyny (witaminy H) oraz kwasu pantotenowego (witamina B5), korzystnie wpływających chociażby na stan włosów czy wzmocnienie całego organizmu.
Drożdże właściwości i zawartość minerałów
Idąc tą samą ścieżką, zawartość minerałów, malejąco, prezentuje się następująco:
potas – 592 mg;
fosfor – 272 mg;
magnez – 61 mg;
sód – 41 mg;
wapń – 30 mg;
żelazo – 5 mg;
cynk – 2,79 mg;
jod – 0,6 µg.
Jak widać, wysoka zawartość poszczególnych pierwiastków w drożdżach, nie jest w żadnym stopniu podkoloryzowana. Dzięki temu, że są one bogato składnikowym produktem, można mówić o ich właściwościach, które zdecydowanie pomagają w codziennym dbaniu o swoje zdrowie.
Właściwości zdrowotne drożdży

Włosy, skóra i paznokcie to tematy wokół, których najczęściej skupia się zainteresowanie Pań, w kontekście rozmów o właściwościach drożdży. Ich właściwości prozdrowotne, o których wiadomo od bardzo wielu lat, po dzień dzisiejszy wykorzystywane są w codziennej pielęgnacji. Działanie drożdży, pomagające w utrzymaniu świetnej kondycji włosów możliwe jest dzięki witaminom z grupy B, a także biotynie (witaminie H) i pierwiastkom takim jak cynk, selen, czy fosfor. Dzięki takim składnikom włosy szybciej i w większym zagęszczeniu rosną, dodatkowo wzmacnia się ich struktura, przez co są mniej podatne na zniszczenia i złamania. Duża dawka witamin stopuje także nadmierne wypadanie włosów, a w niektórych przypadkach nawet ich siwienie. Podobne działanie, składniki odżywcze drożdży wykazują w stosunku do paznokci i skóry. Wzmocniona płytka paznokcia jest mniej podatna na uszkodzenia spowodowane czynnikami zewnętrznymi. Ponad to paznokcie szybciej rosną i zdecydowanie rzadziej się rozdwajają.
Wygląd skóry, a dokładniej poprawa jej stanu to także zasługa wyżej wymienionych witamin i minerałów. Promienna, gładka i dobrze odżywiona cera, zdecydowanie zależy od naszej diety, a bogactwo witamin w drożdżach, pomaga zachować odpowiednie proporcje spożywanych przez nas składników odżywczych. W przypadku stosowania drożdży, w celu poprawy stanu cery, produkt ten polecany jest głównie osobom, które zmagają się z problemem zmian trądzikowych, oczywiście nie zapominając o konsultacji z dermatologiem w pierwszej kolejności i w razie konieczności, podjęcia odpowiedniego leczenia.
Czy drożdże są zdrowe?
Mówiąc o właściwościach prozdrowotnych, nie można jednak skupić się tylko i wyłącznie na korzyściach płynących z jedzenia drożdży, w odniesieniu do wyglądu zewnętrznego. Bogactwo kwasu pantotenowego i chromu w świeżych drożdżach piekarskich wspomaga organizm w stanach przewlekłego zmęczenia, ale także, szczególnie w przypadku chromu, reguluje gospodarkę cukrową. Dzięki temu mikroelementowi, ułatwiony jest transport glukozy do konkretnych komórek organizmu, w zależności od ich zapotrzebowania. Dzieje się tak, ze względu na to, że chrom jest jednym z elementów czynnika tolerancji glukozy i wraz z hormonem – insuliną, uczestniczy właśnie we wspomnianym procesie.
Spożywanie drożdży ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B pomaga także w poprawie kondycji osób żyjących w przewlekłym stresie. Witaminy B odpowiadają bowiem za prawidłową pracę układu nerwowego wspierając jego działanie, w tym także przewodnictwo nerwowe, dzięki czemu polecane są osobom zmagającym się z zaburzoną pracą tego układu, bądź właśnie stresującym trybem życia.
Drożdże – stosowanie
- Łyżkę świeżych drożdży piekarskich (około 5-10g) rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku lub wodzie. Uzyskaną papkę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy, szyi lub dekoltu i pozostawić na około 20-25 minut. Po upływie tego czasu, maseczkę należy zmyć dokładnie ciepłą wodą, a następnie dodatkowo opłukać twarz zimną wodą, aby zamknąć pory obecne na skórze.
- Maseczka nadaje się do każdego rodzaju cery, jednak w przypadku posiadania skóry o skłonnościach do przesuszeń, drożdże dobrze jest rozpuścić, zamiast w mleku czy wodzie, w oliwie z oliwek.
- Łyżkę płynnego, lub stałego, ale podgrzanego do uzyskania płynnej konsystencji, miodu należy dobrze rozetrzeć z łyżką (5-10g) świeżych drożdży. Podobnie jak w przypadku pierwszej maseczki, mieszankę należy nałożyć na twarz i okolice na około 15-20 minut, po czym zmyć ciepłą wodą. I tak jak w poprzednim przepisie, w momencie gdy nasz cera jest cerą typowo suchą, do papki z drożdży i miodu możemy dołożyć kilka kropli oliwy, co dodatkowo oprócz oczyszczenia i wygładzenia skóry, nawilży ją.
Spożywanie drożdży, a nasze bezpieczeństwo
Źródła:
- Yeast Biotechnology: Diversity and Applications, Satyanarayana, Gotthard Kunze
Springer, 2009; - Żywienie człowieka. Tom 1. Podstawy nauki o żywieniu, Gawęcki Jan, PWN, 2010.