Dom i rodzinaJedzenieUroda

Dynia piżmowa i jej wartości odżywcze. Poznaj wszystkie rodzaje dyni

Własciwości odżywcze dyni piżmowej

Dynia piżmowa to jedna z najpopularniejszych rodzajów dyń, która z uwagi na zawartość licznych wartości odżywczych wpływa niezwykle korzystnie na nasze zdrowie. Znalazła bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ można z niej przygotowywać nie tylko przepyszne przetwory na zimę, ale również smaczne zupy, ciasta oraz frytki. Jej cechą charakterystyczną jest gruszkowaty kształt, a także niewielki rozmiar. Dlaczego nie powinno zabraknąć jej na naszych stołach i jakie inne rodzaje dyń możemy spotkać w sklepach?

Co zawiera dynia piżmowa?

Dynia piżmowa jest niezwykle smaczna i wartościowa, dlatego też nie powinno zabraknąć jej w naszej kuchni. Co zawiera dynia piżmowa? Przede wszystkim witaminę A, regulujący trawienie błonnik, a także potas. Możemy w niej znaleźć również sód, wapń, żelazo, magnez, witaminę B6, kwas askorbinowy, a także niewielką ilość białka, kwasu foliowego, manganu oraz witamin B1, B3 i B5.

Właściwości lecznicze dyni piżmowej

Dynia piżmowa to bardzo dobre źródło błonnika, czyli substancji wpływającej niezwykle pozytywnie na pracę naszych jelit. Wspomaga on trawienie i zapobiega zatwardzeniom, ponieważ usuwa z jelit zbędne produkty przemiany materii oraz toksyny, które zalegają w naszym organizmie. Regularne spożycie dyni pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, raka, a także nadwagi. Dynia piżmowa wspomaga ponadto redukcję nadmiaru kilogramów, a także dba o właściwe utrzymanie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Z uwagi na zawartość witaminy A spożycie dyni piżmowej wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego narządu wzroku, a także włosów, skóry i paznokci. Z kolei witamina C wspomaga naszą odporność, a także pomaga opóźnić proces starzenia się naszej skóry.

Kto nie powinien spożywać dyni?

Pomimo tego, iż dynia wykazuje zbawienny wpływ na nasze zdrowie, to jednak nie każda osoba może ją spożywać. Z uwagi na wysoką zawartość potasu na dynię piżmową powinny uważać w szczególności osoby zmagające się z niewydolnością serca, arytmią oraz chorobami nerek.

Co zrobić z dynią piżmową?

Jeśli chodzi o kwestię dotyczącą tego, co zrobić z dynią piżmową, to pomysłów jest na prawdę dosyć dużo. Dynia piżmowa idealnie nadaje się do tego, aby przygotowywać z niej zimowe przetwory takie jak konfitury, dżemy, ketchupy, a także marynowaną dynię. Z dyni można również przygotować przepyszną kremową zupę, a także wykorzystać ją do pieczenia oraz grillowania.

Zupa krem z dyni piżmowej
Źródło: Pexels.com

Rodzaje dyni

Dynia piżmowa to nie jedyna odmiana dyni, która wykorzystywana jest w kuchni. Jakie zatem rodzaje dyni możemy znaleźć w sklepach?

Wśród tych najpopularniejszych możemy wyróżnić:

  • dynię zwyczajną,
  • japońską dynię hokkaido,
  • dynię prowansalską,
  • kabochę,
  • dynię makaronową.

Dynia zwyczajna to zdecydowanie najpopularniejsza dynia, która ma pomarańczową lub żółtą skórkę i może urastać do dosyć dużych rozmiarów. Może być zarówno okrągła, jak i podłużna. W kuchni można ją wykorzystać do przygotowywania przetworów, zup oraz sosów.

Japońska dynia hokkaido ma spłaszczony kształt, jej skórka jest intensywnie pomarańczowa, natomiast miąższ zwarty i złocisty. Z uwagi na bardzo cienką skórkę nie trzeba jej obierać, jednak przed przygotowywaniem należy ją bardzo dokładnie umyć. W kuchni sprawdza się idealnie jako dodatek do różnych dań, zarówno tych słonych, jak i słodkich.

Dynia prowansalska Muscat de Provence to dosyć sporych rozmiarów dynia, która ma przydymioną barwę oraz kształt spłaszczonej kuli. Miąższ tej dyni jest bardzo soczysty i ma intensywnie pomarańczowy kolor, dlatego tez warto wykorzystywać ją do przygotowywania przetworów oraz zup.

Kabocha to z kolei japońska dynia, która ma chropowatą, ciemnozieloną skórkę z charakterystycznymi paskami, a także pozbawiony włókien pomarańczowy miąższ. ma dosyć niewielki rozmiar i spłaszczony kształt a z uwagi na słodki smak najlepiej sięgać po nią podczas przygotowywania słodkich dań.

Ostatnim rodzaje dyni jest dynia makaronowa mająca podłużny kształt oraz kolor żółty, pomarańczowy lub jasnozielony. Miąższ tej dyni rozpada się po ugotowaniu na włókna, które swoim wyglądem przypominają makaron, stąd też wzięła się jej nazwa. Z uwagi na jej konsystencję najlepiej nadaje się do przygotowywania marynat, sosów, zup oraz deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.