Loading...
Jedzenie

Fit kolacja – poznaj 10 pysznych i sprawdzonych przepisów na zdrową kolację

Fit kolacja z chlebkiem bananowym

Szukasz inspiracji do przygotowania zdrowej kolacji, która zachwyci Twoją rodzinę. Poniższe przepisy z pewnością będą dla Ciebie wielką pomocą! Jedzenie fit wcale nie musi być nudne. Twoja dieta będzie tak zróżnicowana, jak Twoja pomysłowość i chęć do odkrywania nowych smaków.

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jednak to kolacja jest bez wątpienia tym najprzyjemniejszym. Możliwość cieszenia się znakomitym posiłkiem po ciężkim dniu to mała przyjemność, którą docenia każdy z nas. Nie oznacza to jednak, że musimy zalewać się mnogością cukru i tłuszczy, aby poczuć satysfakcje. Zdrowa kuchnia także może być apetyczna, a poniższe propozycje zdecydowanie to udowadniają. Oto 10 fit pomysłów na zdrową i smaczną kolację.

1. Chleb bananowy

Pyszny, miękki i wilgotny chlebek bananowy zrobiony z pełnoziarnistej mąki pszennej to idealna i łatwa do zrobienia baza pod przekąski lub kanapki, które tak wszyscy uwielbiamy. Bananowe pieczywo przygotowuje się bez cukru, a jedna kromka to zaledwie 100 kcal!

Czas przygotowania – 1 h, 10 min

Składniki:

  • 5 łyżek masła lub oleju kokosowego
  • pół szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 3 duże lub 5 średnich bananów w postaci purée
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 gram. pełnoziarnistej mąki pszennej (2 szklanki)

Jak zrobić chlebek bananowy?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie zdążysz przygotować ciasto. Roztop masło w garnku i wlej je do dużej miski. Dodaj purée bananowe i miód, a następnie ubij masę do połączenia. Wbij jajka. Dodaj sodę, cynamon, sól oraz ekstrakt waniliowy i ubijaj całość do spójnego połączenia. Następie wsyp mąkę i znów dobrze wymieszaj. Ciasto jest już gotowe, przełóż je do foremki do pieczywa wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek bananowy należy piec przez godzinę. W razie potrzeby możesz przykryć go folią, jeśli chcesz, aby skórka była miękka. Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w foremce przez około 10 minut. Podawaj z masłem orzechowym, pastą roślinną (np. z awokado) lub innymi ulubionymi dodatkami. Twoja fit kolacja jest już gotowa!

Możesz użyć bananów, które zaczynają robić się przejrzałe. To znakomity sposób na ich wykorzystanie. Co więcej, pieczywo będzie o wiele słodsze. Chlebek bananowy można łatwością przerobić na muffinki. Pamiętaj o tym, zanim będziesz chciał wyrzucić jego resztki!

2. Co można zjeść na kolacje? Zupa z soczewicy!

Co można zjeść na kolację, co rozgrzeje, nasyci i będzie bardzo zdrowe a do tego wegańskie? Obfita zupa z soczewicy to smaczna i pełna warzyw propozycja. Chlebek bananowy będzie do niej idealnym dodatkiem!

Czas przygotowania – 50 min

Składniki:

  • duża, posiekana cebula
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki lub kostkę
  • dwie posiekane łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • liść laurowy
  • łyżeczka bazylii
  • puszka pomidorów
  • 400 gram. soczewicy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 15 gram. szpinaku
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki octu
  • sól i pieprz

Jak zrobić zupę z soczewicy?

W dużym garnku podgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, ziemniaki marchew i seler, podsmaż, aż cebula będzie już miękka. Dodaj czosnek, liść laurowy oraz oregano i bazylię, smaż całość jeszcze przez 2 minuty. Wrzuć soczewicę i pomidory, wymieszaj dobrze i dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez godzinę. Kiedy Twoja zupa z soczewicy będzie już gotowa do podania, dodaj do niej szpinak i poczekaj, aż zmięknie (w przypadku mrożonego szpinaku usmaż go na pierwszym etapie przygotowywania potrawy). Dodaj ocet i przypraw pieprzem i solą. Zupa z soczewicy najlepiej smakuje na drugi dzień.

3. Fit omlet z jagodami

Fit kolacja na słodko bez cukru? Omlet z jagodami idealnie się w to wpisuje. Lekki i bogaty w białko posiłek będzie smakować każdemu, w szczególności dzieciom.

Czas przygotowania – 10 min

Składniki:

  • duże jajko lub dwa mniejsze
  • łyżka odtłuszczonego mleka (można zastąpić mlekiem migdałowym)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżki masła, oliwy lub oleju rzepakowego
  • 100 gram. serka wiejskiego
  • 175 gram. posiekanych truskawek, malin i borówek

Jak przygotować omlet z jagodami?

Rozbełtaj jajo w mleku, dodaj cynamon. Rozgrzej olej na patelni i wlej masę jajeczną. Zadbaj o to, aby równomiernie pokryła całe dno (patelnia o średnicy 20 cm będzie najwygodniejsza). Smaż przez kilka minut, aż spód nabierze złotego koloru. Nie ma potrzebny obracania na drugą stronę, chyba że omlet będzie gruby. Swój fit omlet wyłóż na talerz, posmaruj go serkiem wiejskim i dodaj owoce, następnie zawiń go w rulon.

4. Pieczona młoda kapusta z sosem chrzanowym

Kapusta to wdzięczny, zdrowy i popularny produkt, szczególnie w młodej postaci. Zwykle podaje się ją jako dodatek, jednak w tej wersji będzie grała główne skrzypce. Nie odbędzie się tutaj bez pieczenia. Młoda kapusta idealnie skomponuje się z sosem chrzanowym własnej roboty. To danie zasmakuje fanom ostrych smaków.

Czas przygotowania – 30-35 min

Składniki:

  • pół średniej młodej kapusty, pokrojonej na cztery części
  • dwie łyżki stołowe oliwy
  • pół łyżeczki soli, podzielona
  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu (najlepiej kolorowego)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 200 gram chrzanu
  • pół papryczki chilli
  • sok z połowy cytryny

Jak przygotować pieczoną młodą kapustę z sosem chrzanowym?

Zacznij od starcia chrzanu do kremowej konsystencji (możesz pomoczyć chrzan w wodzie przez godzinę, aby uniknąć szczypania w oczy podczas tarcia), dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Pokrój paprykę i wymieszaj ją w oliwę z pieprzem i z częścią soli. Młoda kapusta musi być dobrze posmarowana przygotowaną mieszaniną, szczególnie po przeciętych stronach. Piecz przez 20-25 minut obracając w połowie. W międzyczasie dokończ sos. Chrzan połącz ze śmietaną (lub jogurtem). Dodaj resztę soli i włóż do lodówki. Sos podaj w formie dipu.

5. Pasta z awokado i jajek (do kanapek)

Fit kolacja z pastą z awokadu
Źródło: freepik.com

Awokado nada klasycznej paście jajecznej zupełnie nową odsłonę i smak. Ta, wzbogacona o świeże zioła będzie doskonałym dodatkiem do kanapek. Ta fit kolacja może być przygotowana w zaledwie kilka chwil.

Czas przygotowania – 20 min

Składniki:

  • średniej wielkości awokado, obrane i pozbawione pestek.
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, naturalnego lub lekkiego majonezu (najlepiej własnej roboty)
  • sok z połowy cytryny
  • 4 posiekane jaja ugotowane na twardo
  • posiekana średniej długości łodyga selera naciowego, drobno posiekana (około 3 łyżki stołowe)
  • łyżka stołowa posiekanego szczypiorku, koperku lub pietruszki
  • sól i pieprz

Jak przygotować pastę z awokado i jajek?

W misce wymieszaj awokado, majonez (lub jogurt) i sok z cytryny. Połącz całość z selerem, jajkami i resztą składników. Dopraw pieprzem i solą. Pastę najlepiej podawać na razowym lub pełnoziarnistym pieczywie.

6. Placki z cukinii

Zdrowsza alternatywa dla placków ziemniaczanych? Placki z cukinii! To pyszne danie podane z jogurtowym dressingiem świetnie spisze się jako fit kolacja.

Czas przygotowania – 40 min

Składniki:

  • 150 ml jogurtu greckiego
  • łyżka posiekanego, świeżego koperku
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2 starte cukinie
  • 100 gram sera feta
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ubite jajka
  • 2 cienko pokrojone zielone cebulki
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia

Jak przygotować placki z cukinii?

W małej misce wymieszaj jogurt, część koperki i czosnek, następnie odstaw do lodówki. Startą cukinię włóż do durszlaka, posypać solą i odstaw na 10 minut, aby usunąć nadmiar wody. Osusz je przy użyciu ręczników papierowych. Włóż cukinie do większej miski i dodaj resztę składników. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż placki do złoto-brązowego kolory, po 2-3 minuty z każdej strony. Fit placki podawaj z przygotowanym sosem.

7. Co można zjeść na kolacje? Fit makaron z krewetkami!

Nie od dziś wiadomo, że owoce morza to jeden z najzdrowszych rodzajów mięs. Z tego powodu przyrządzona z nich fit kolacja, będzie szczególnie zdrowa i co więc – bardzo smaczna! Krewetki i makaron to świetne połączenie, które dobrze sprawdza się w wielu wariacjach.

Czas przygotowania – 30 min

Składnik:

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka płatków z czerwonej papryki
  • 500 g krewetek
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 160 g surowego szpinaku
  • 25 g startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki, posiekanej
  • łyżka soku z cytryny
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól i pieprzem

Jak przygotować fit makaron z krewetkami?

Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć czosnek i paprykę. Smaż do uzyskania aromatu. W międzyczasie ugotuj makaron (al dente) Dodaj krewetki, posól i popieprzyć danie wedle uznania. Gotuj aż krewetki zaczną różowieć, następnie dodaj szpinak i oregano oraz przecier pomidorowy. Dobrze wymieszaj i doprowadź do zagotowania się sosu. Połącz zawartość patelni z ugotowanym makaronem. Teraz przyszedł czas na dodanie parmezanu i pietruszki. Gotuj mieszając, aż krewetki będą już ugotowane. Serwuj na talerz i skrop danie sokiem z cytryny. Twój fit makaron z krewetkami jest już gotowy.

9. Wieprzowina z gruszką

Wieprzowina z gruszką na fit kolację
Źródło: freepik.com

Fit kolacja i wieprzowina? Czemu nie? Ten typ mięsa zwykle kojarzy się z tłustą i niezdrową kuchnią, jednak wcale nie musi tak być! Wieprzowina z gruszką to prosty, ale zachwycający przepis, łączące dwa wszystkim znane smaki w naprawdę wykwintne danie.

Czas przygotowania – 20 min

Składniki:

  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w talarki
  • 2 duże gruszki, podzielona na ćwiartki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • łyżka tymianku
  • 400 g polędwicy wieprzowej pokrojonej na steki
  • 50 g pokrojonego w kostkę sera pleśniowego
  • sól i pieprz

Jak przygotować wieprzowinę z gruszką?

Rozgrzej olej w brytfannie do pieczenia. Umieść ją na płycie grzewczej, w tym celu skorzystaj z dwóch palników. Dodaj gruszki, cebulę, rozmaryn i tymianek. Smaż do momentu, aż cebula się skarmelizuje. Rozgrzej blachę do wysokiej temperatury. Dobraw wieprzowinę pieprzem i solę połóż ją wśród warzyw. Smaż przez około 5 minut z każdej strony. Na koniec posyp serem pleśniowym i poczekaj aż zacznie się topić, wtedy możesz podawać.

Ważne! Wybierając mięso szukaj fragmentów zawierających jak najmniejszą ilość tkanki tłuszczowej. Przed przygotowywaniem posiłku pamiętaj, aby odciąć jej nadmiar. Zdrowa kuchnia to chude mięso!

10. Co można zjeść na kolacje? Sałatka z borówkami i nasionami konopi

Masz ochotę na coś treściwego, bez pieczenia i bez gotowania? W takim razie sałatka będzie najlepszym wyborem. Niecodzienne połączenie kremowego sosu i borówek będzie miłym akcentem na zakończenia dnia. Dodatkowo, to danie jest w pełni wegańskie!

Czas przygotowania – 10 min

Składniki:

  • pół sałaty rzymskiej
  • mały ogórek pokrojony w plasterki
  • pół szklanki świeżych borówek
  • 2 łyżki nasion konopi
  • 150 g pasty sezamowej (tahini)
  • łyżka soku z cytryny
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę z borówkami i nasionami konopi?

Pastę sezamową, czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy połącz w gładki dressing. Pokrój sałatę, dodaj borówki i nasiona konopi, całość polej przygotowanym sosem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.