Loading...
Uroda

Ile razy można stosować węgiel aktywny i jakie ma właściwości?

Wykorzystanie węgla aktywnego w pielęgnacji twarzy

Na rynku istnieje całe mnóstwo naturalnych produktów, które stosowane są w walce z najróżniejszymi dolegliwościami. Ich skuteczność i bezpieczeństwo jest z pewnością o wiele większe w przypadku samodzielnego przyjmowania leków, stąd ich wielka popularność. Jednym z najczęściej stosowanych jest węgiel aktywny, który znajduje szerokie zastosowanie m.in. w leczeniu przypadłości natury gastrycznej, jak również w kosmetyce i pielęgnacji skóry. Ile razy można stosować węgiel aktywny, gdzie można go nabyć, i jakie korzyści płyną z jego używania?

Węgiel aktywny – czym jest?

Węgiel aktywny to substancja organiczna wytwarzana z miazgi drzewnej, która w celu uzyskania pożądanej substancji poddawana jest procesowi karbonizacji, a następnie jest aktywowana, co powoduje uzyskanie silnych właściwości adsorpcyjnych. Substancja występuje również pod nazwą węgla aktywowanego lub węgla leczniczego, i są to najczęściej stosowane określenia.

Węgiel aktywowany ma silne właściwości adsorpcyjne, wiąże zanieczyszczenia i toksyny, zapobiegając rozprzestrzenianiu się ich w organizmie. Stosowany jest m.in. w przypadkach zatrucia pokarmowego, czy zatrucia lekami czy substancjami toksycznymi, takimi jak:

  • Paracetamol.
  • Ibuprofen.
  • Barbiturany.
  • Pochodne benzodiazepiny.
  • Etanol.
  • Cyjanki.
  • Metanol.

Ludzie najczęściej kojarzą węgiel aktywny z produktami kosmetycznymi przeznaczonymi do pielęgnacji skóry, włosów jak również zębów. Węgiel aktywny zawarty w takich produktach zobojętnia substancje toksyczne w organizmie, ale również działa wybielająco, stąd duża popularność zastosowania go w pastach do zębów.

Jak działa węgiel aktywny?

Duże możliwości lecznicze i pielęgnacyjne węgla aktywnego sprawiają, że znajduje on szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i pielęgnacji oraz kosmetyce. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jak na razie są pasty do zębów, które dzięki zawartości węgla aktywnego zyskują czarny kolor i działają niezwykle wybielająco na zęby.

Węgiel aktywny, za sprawą swoich właściwości, jest często stosowany przy problemach gastrycznych i biegunce, ponieważ wiąże się z substancjami powodującymi to schorzenie, działając neutralizująco. Dodatkowo niekiedy stosowany jest w walce z problemem wzdęć i uczucia ciężkości po obfitym posiłku. W przypadku biegunki powinno się go stosować w proporcjach 3-6 g co godzinę w przypadku osób dorosłych, natomiast w przypadku dzieci warto zasięgnąć opinii lekarza. Oprócz tego – węgiel aktywny pokrywa błonę śluzową przewodu pokarmowego, chroniąc go tym samym przed podobnymi problemami w przyszłości, można zatem stwierdzić że jest substancją zapobiegającą rozprzestrzenianiu się szkodliwych i toksycznych substancji w organizmie. W starożytności węgiel aktywny wykorzystywany był jako środek przyspieszający gojenie się ran i zapobiegający ich ropieniu i powstawaniu zakażenia, obecnie natomiast w plemieniu Aborygenów po dziś dzień stosowany jest on jako środek na walkę z jadem pająków czy węży, ponieważ pomaga organizmowi zwalczać toksyny i wydalać je na zewnątrz.

Przemysł kosmetyczny a węgiel aktywny

Węgiel aktywny w paście do zębów
Źródło: Pexels.com

Prócz medycznych i leczniczych właściwości, węgiel aktywny ma zbawienny wpływ na skórę oraz ogólnie jej pielęgnację. Poleca się jego stosowanie szczególnie w przypadkach skóry mieszanej i tłustej, ponieważ szybko rozprawia się on z zaskórnikami, trądzikiem jak i nadmiernym wydzielaniem sebum. Oczyszcza, nawilża i neutralizuje skórę, a produkty z jego zawartością, m.in. maseczki, kremy czy żele do mycia twarzy są niezwykle popularne, pozostając przy tym bezpiecznym domowym sposobem na prawidłową pielęgnację skóry. Węgiel aktywny wspomaga również walkę z przetłuszczającymi się włosami i łupieżem, będąc idealnym uzupełnieniem kosmetyków w ramach kuracji.

Gdzie i pod jaką postacią kupić węgiel aktywny?

Węgiel aktywny występuje w różnych wersjach, można znaleźć go w wielu produktach pielęgnacyjnych czy kosmetykach, jednak niewątpliwie najlepszym rozwiązaniem na to, gdzie kupić węgiel aktywny i w jakiej postaci, jest wybór kapsułek wykonanych z neutralnego dla organizmu materiału, z czystą zawartością węgla aktywnego. Można go nabyć najczęściej w aptekach, gdzie również jego koszt jest znacznie niższy niż w drogeriach kosmetycznych.

Autor:
Aleksandra Karcz – pisarka, autorka licznych artykułów i felietonów lifestyle.
Absolwentka Akademii Ekonomiczno Humanistycznej w Warszawie.

Źródło:

  • Recepta na leki naturalne, Mark Stengler, NMD James F. Balch, MD Robin Young Balch, ND, wyd. ABA, 2017 r.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.