Loading...
Jedzenie

Jagody goji – kalorie, właściwości, przeciwwskazania

Jagody goji kalorie i wartości odżywcze

Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego lub pospolitego. Owoce pochodzą z dalekowschodniej Azji, gdzie znane są od kilku tysięcy lat. Najwięcej jagód goji zbiera i uprawia się w Chinach. Możemy spotkać je też w Tybecie, Nepalu, a czasami w Indiach i Mongolii.

Krótka charakterystyka kolcowoju i jagód goji

Kolcowój to krzew pochodzący z Chin. Obecnie jest rozpowszechniony prawie na całym świecie. Jest to roślina, która odznacza się niewielkimi fioletowymi kwiatami, w kształcie dzwonków. Liście krzewu rosną naprzemiennie, są ciemnozielone, podłużne, płaskie i ostro zakończone. Sam krzew rośnie na maksymalną wysokość dwóch metrów, posiada pędy, które pokryte są cierniami. Natomiast owoce są niewielkie, podłużne i mocno czerwone.

Uprawa kolcowoju chińskiego

Jagody goji zyskują coraz większą popularność. Zwolennicy tego owocu decydują się na samodzielną ich uprawę. Również w Polsce kolcowój chiński ma swoich fanów. Krzewy pojawiają się w ogrodach, czy na działkach.

Krzew nie jest zbyt wymagającą rośliną. Wystarczy, że zapewnimy mu żyzną glebą i sporą dawkę słońca. Kolcowój nie będzie kwitł na glebie gliniastej, podmokłej, czy zasadowej. Znacznie woli podłoże lekko kwaśne. Na szczęście nie musimy się martwić o roślinę podczas zmian temperatur. Jest ona odporna zarówno na mrozy, jak i suszę.

W Polsce jagody goji wysiewa się z nasion lub sadzonek. Na początku nasiona namaczamy w wodzie przez kilka godzin, a dopiero potem umieszczamy je w doniczce z ziemią. Następnie przykrywamy je niewielką ilością ziemi, delikatnie ugniatamy oraz podlewamy.

W momencie, kiedy roślina urośnie do kilku centymetrów, musimy ją rozsadzić do oddzielnych doniczek. Gdy siewki osiągną około 20 centymetrów, to możemy posadzić je w ogrodzie, czy na działce. Zawsze robimy to na wiosnę lub jesień. Krzew nie lubi kontaktu z chwastami, dlatego sadząc go na zewnątrz, musimy oczyścić mu teren. Po pierwszym roku od zasadzenia powinniśmy dostarczyć roślinie nawozu późną wiosną, najlepiej w maju. W kolejnych latach warto wspierać glebę fosforem, potasem i kompostem.

Musimy także pamiętać, że w przypadku kolcowoju bardzo ważne jest przycinanie jego pędów. Roślina wypuszcza ich bardzo wiele, przez co zagęszczają się i ciężko im wypuścić owoce. Ważne jest także usunięcie pędów uszkodzonych, czy przemarzniętych.

Nieprzycinanie pędów może spowodować, że krzew zachoruje na mączniaka prawdziwego. Jest to choroba grzybicza, która w przypadku naszej rośliny doprowadzi do powstania białego nalotu na liściach, czasami na kwiatach i owocach. Musimy także wspomnieć, że jagody goji mogą się pojawić nawet po 3 latach od posadzenia sadzonki.

Czasami zdarza się też tak, że na naszym krzewie nie pojawiają się owoce. Może to być spowodowane kilkoma czynnikami. Jak wcześniej wspomnieliśmy nieprzycinanie pędów, może spowodować, że nie otrzymamy oczekiwanych owoców. Ponadto za ich brak niekiedy odpowiedzialna jest nieodpowiednia gleba, brak nawożenia, czy po prostu roślina jest jeszcze za młoda.

Jagody goji
Źródło: freepik.com

Minerały, które dostarczają nam jagody goji

Owoce kolcowoju chińskiego są bardzo bogate w minerały. Jagody goji mają znaczny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim są doskonałym źródłem potasu, cynku, selenu, wapnia, i żelaza. Dodatkowo dostarczają nam także antyoksydantów, luteiny i flawonoidów.

  • Potas wspomaga pracę naszego serca i układu nerwowego. Ponadto dobrze działa na nasze mięśnie. Dzięki temu minerałowi lepiej funkcjonuje nasz mózg, a także zwiększa się ilość naszej energii.
  • Cynk wspiera pracę trzustki, reguluje pracę układu krążeniowego i wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny.
  • Wapń przede wszystkim wspiera nasz układ kostny, dzięki czemu rzadziej ulegamy urazom i złamaniom kości.
  • Natomiast żelazo wspiera funkcjonowanie śledziony i wątroby. Wspomaga także wytwarzanie czerwonych krwinek.
  • Flawonoidy i antyoksydanty wychwytują i usuwają wolne rodniki, które są pochodnymi tlenu, wywołują jednak choroby i przyspieszają starzenie się skóry. Luteina pozwala nam na ochronienie oczu przed różnymi ich chorobami.

Witaminy spożywane razem z jagodami

Oprócz wielu minerałów jagody goji dostarczają nam też sporą dawkę witamin. Spożywając je, możemy zapewnić sobie zastrzyk z witamin C, E, B1, B2, B6.

Wszyscy wiemy, że witamina C wspiera naszą odporność i pomaga zwalczyć wiele infekcji. Natomiast witamina E spowalnia proces starzenia się skóry, poprawia jakość męskiego nasienia, czy odpowiada za prawidłowe rozwijanie się płodu. Witaminy z grupy B wspierają nasz układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Pomagają w wytwarzaniu czerwonych krwinek i wzmacniają naszą odporność.

Ile kalorii znajdziemy w jagodzie goji?

Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jagody goji jemy zazwyczaj suszone. Dlatego powiemy, ile kalorii jest właśnie w takiej formie.

Łyżka suszonych owoców waży około 8 g. Jeśli spożyjemy właśnie taką ilość jagód, to dostarczymy organizmowi 28 kalorii. Natomiast łyżeczka suszonych owoców ma 4 g i 14 kalorii. W 100 gramach produktu znajdziemy 349 kalorii.

Inne wartości odżywcze w chińskiej wilczej jagodzie

Oprócz cennych minerałów i witamin, a także kalorii owoce goji dostarczają nam też innych ważnych składników. Łyżka suszonych owoców dostarcza nam 6 g cukrów, 1 g białka i 1 g błonnika. 100 gram suszonych owoców to 77 g węglowodanów, 14 g białka i 13 g błonnika.

Łatwo możemy zauważyć, że jagody, mimo iż mają wiele cennych składników, to także są dość kaloryczne, dlatego nie powinniśmy przesadzać ze spożywaną ilością. 

Działanie jagód goji na zdrowie

Suszonym jagodom goji, podobnie zresztą jak innym owocom, przypisywane są właściwości, które mają wpływać na nasze zdrowie.

Są to głównie: obniżenie ciśnienia poziomu cholesterolu i cukru we krwi, poprawa jakości snu, pozytywne działanie na popęd i sprawność seksualną. Ponadto spożywanie tych owoców ma łagodzić objawy menopauzy, zwiększać ilość produkowanych białych krwinek, a także pomagać w profilaktyce chorób nowotworowych i spowalniać tempo ich rozwoju.

Mimo wielu przeprowadzonych badań, dotyczących zastosowania jagód goji, nie stwierdzono ich działań leczniczych. Jednak profilaktyczne spożywanie na pewno nam nie zaszkodzi.

Zastosowanie jagód goji w kuchni

W związku z narastającą popularnością jagody goji wykorzystywane są w kuchniach na prawie całym świecie. Co więcej, mają naprawdę szerokie zastosowanie. Owoce możemy wykorzystać do przygotowania sałatek, zup, sosów, kompotów, potraw z ryżu, musli, herbat, ciast i słodyczy. Bardzo często możemy też spotkać te owoce jako składnik wina. Ponadto coraz większe uznanie zdobywa sok z jagód.

Poniżej przedstawiamy dwa przepisy, w których użyjemy naszych owoców.

Pasztet z kurczaka z jagodami goji

To przepis dla fanów mięsa i podrobów. Pasztet powinien nam wyjść delikatny i smaczny.

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka,
  • 4 sztuki wątróbki drobiowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • łyżka suszonych owoców goji,
  • 1 niewielka marchewka,
  • jedna biała pietruszka,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 jajko,
  • estragon,
  • tymianek,
  • liść laurowy,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz,
  • smalec,
  • kasza manna,
  • sezam.

Wykonanie:

Do garnka wkładamy udka z kurczaka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, obraną cebulą, marchewką i pietruszką. Wszystko solimy i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Wątróbkę płuczemy, osuszamy i delikatnie podsmażamy na suchej patelni. Zdejmujemy patelnię z ognia. Kroimy pół bułki w niewielkie kawałki, następnie dodajemy ją do wątróbki. Polewamy wszystko mlekiem oraz doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.

Z udek usuwamy kości i mielimy w maszynce do mięsa razem z wątróbką i  warzywami. Na koniec dorzucamy pozostałą połowę bułki i również mielimy.

Jagody goji zalewamy wrzątkiem, do czasu aż napęcznieją. Następnie odlewamy wodę.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko i około 30 mililitrów wywaru z kurczaka. Wszystko mieszamy, następnie wrzucamy jagody i wcześniej posiekaną natkę pietruszki.

Formę o wymiarach 16 na 12 cm smarujemy tłuszczem oraz posypujemy kaszą manną i sezamem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Podczas pieczenia możemy podlewać pasztet pozostałym rosołem.

Ciastka z jagodami goji

Zdrowe i smaczne. Coś specjalnego dla łasuchów na diecie.

Składniki:

  • 90 g cukru trzcinowego,
  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 2 żółtka,
  • 150 g masła,
  • 40 g jagód goji,
  • 40 g nasion słonecznika.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito. Następnie dodajemy masło, żółtka i cukier. Dorzucamy jagody i słonecznik. Wyrabiamy kruche ciasto, które w kolejnym kroku zwijamy w walec, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy nasze ciasto i kroimy je na plastry, które potem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wtedy wkładamy do niego ciastka. Pieczemy około 15 minut.

Jagody goji, a odchudzanie

Czerwone jagody goji kalorie
Źródło: freepik.com

Spożywanie jagód goji ma pozytywny wpływ na utratę zbędnych kilogramów. Wszystko za sprawą sporej ilości błonnika. Owoce goji sprawiają, że szybciej osiągamy poczucie sytości, a także regulują naszą gospodarkę jelitową. Jagody dostarczają nam też sporo wartościowych składników, które podczas radykalnej diety bardzo szybko wypłukujemy z naszego organizmu.

Oczywiście podczas odchudzania najważniejsza jest zbilansowana dieta połączona z ćwiczeniami. Tylko w ten sposób osiągniemy oczekiwane efekty. Jednak jeśli mamy możliwość dodania suszonych lub świeżych owoców goji, to warto z tego korzystać.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania jagód goji

Jakie mogą być jagody goji przeciwwskazania? Otóż, mimo tego, że owoce te są pełne witamin i innych wartościowych składników, to nie każdy z nas może je spożywać.

Szczególną uwagę przed zjedzeniem jagód powinny zachować osoby, które na stałe przyjmują leki. Zwłaszcza te, które zmagają się z zakrzepicą żył bądź przyjmują leki, które mają zapobiec kolejnemu zawałowi. Spożywanie jagód nie jest także wskazane u osób, które leczą się na cukrzycę i nadciśnienie.

Jakie są jeszcze jagody goji przeciwwskazania?

Składniki zawarte w jagodach mogą wejść w interakcję z substancjami, które znajdują się w lekach. Taka sytuacja może doprowadzić do tego, że medykamenty nie będą spełniać swojej funkcji i zwyczajnie przestaną działać. W razie chęcią zjedzenia jagód warto skonsultować to z lekarzem. Powinni to też zrobić ci z nas, którzy chorują na inne choroby przewlekłe, jeśli obawiamy się powikłań.

Jeśli będziemy spożywać owoce w rozsądny sposób, to dobrze wpłyną one na nasz organizm. Prozdrowotne zastosowanie jagód goji może pomóc obronić się nam przed wirusami i bakteriami. Poza tym jedzenie ich znacznie nas odpręży, pozwoli się wyspać i nabrać sił.

Na rynku największym zainteresowaniem cieszą się suszone jagody goji marki intenson. Swoją popularność zdobyły tym, że sprzedawane bez żadnych zbędnych dodatków. Ponadto są zbierane, suszone i prawie natychmiast pakowane i przygotowywane do sprzedaży.

Bardzo rzadko można kupić świeże jagody goji, dlatego do potraw najczęściej dodajemy je w postaci suszonej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.