Loading...
Jedzenie

Jak pieczywo bez glutenu wpłynie na nasz organizm?

Jasne pieczywo bezglutynowe leży na stole

Codzienność osób z celiakią to żywność nie zawierająca glutenu w swoim składzie. Gluten negatywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie chorych. Gluten powoduje bóle głowy, problemy w wypróżnianiem, biegunki, nerwowość, problemy z koncentracją i inne. To dlatego jego odrzucenie jest tak istotne. Na szczeście nie jest to obecnie wielki kłopot. Zamienniki niemal wszystkich produktów klasycznych – z glutenem, jesteśmy w stanie znaleźć w każdym markecie. W sklepie ze zdrową żywnością będzie największy wybór. To, czego warto wybróbować w wariancie bezglutenowym na samym początku to pieczywo.

Chleb bezglutenowy

Osoby zdrowe mogą spożywać pieczywo i inne wyroby glutenowe, ponieważ u nich gluten jedynie może powodować delikatne uczucie pełności, czy przybieranie na wadze. Każdy na pewno lubi zapach świeżego pieczywa z samego rana, chrupiąca skórka i miękki środek, osoby z celiakią również mogą cieszyć się taki pieczywem ale bez zawartości glutenu. Chleb bezglutenowy zazwyczaj zrobiony jest z mąki kukurydzianej, pszennej bez glutenu, ryżowej oraz różnych mieszany. Kupując chleb bezglutenowy należy zwrócić uwagę na jego skład oraz na to, czy na opakowaniu widnieje symbol przekreślonego kłosa – oznacza to, że produkt jest w pełni bezglutenowy.

Zalety pieczywa bez glutenu

Chleby bezglutenowe są równie pyszne, a dodatkowo zdrowsze niż tradycyjne glutenowe pieczywo. Dobroczynny wpływ pieczywa bez glutenu można zauważyć już po kilku dniach. Pierwszym pozytywnym objawem będzie brak zaparć i biegunek, uczucie lekkości. Kolejnymi to ustanie bólów głowy, rozdrażnienia i braku koncentracji. Na diecie bezglutenowej lub częściowo bezglutenowej nawet osoby zdrowe poczują się lepiej, gdyż dodatkowo spożywając większą ilość warzyw, które zawierają cenny błonnik pokarmowy, będą miały więcej energii. U osób z celiakią efekty przestawienia się na pieczywo be glutenu będą zauważalne szybko, a stosowanie diety bezglutenowej przy dłuższy czas poprawi komfort życia. Radząc sobie dobrze w kuchni, piec możesz samodzielnie. W sieci znajdziesz wiele przepisów dla dań bez glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.