Warzywa, choć są nieocenionym źródłem witamin i składników odżywczych, często są traktowane nieco „po macoszemu”. Brokuł nieładnie pachnie, marchewka jest za twarda, a szpinak zbyt zielony. Jeżeli w Twojej rodzinie też słychać liczne wymówki, żeby nie jeść warzyw, to czas znaleźć sposób na niejadków. Tych starszych i tych młodszych przekonają kolorowe dodatki w postaci liofilizatów.
Eksperymentuj w kuchni
Serwowanie warzyw zawsze w takich samych kombinacjach i połączeniach smakowych prowadzi do szybkiego znudzenia, a nawet zniechęcania. W kuchni warto eksperymentować, zwłaszcza gdy do przemycenia są niezbyt smaczne produkty, które trzeba jeść ze względu na obecność witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Chcesz odświeżyć swoje receptury i zachęcić rodzinę do zdrowego jedzenia? Skorzystaj z naszych porad!
Warzywa inne niż zawsze
Twoje dzieci krzywią się na samo hasło „brokuł”? Widok buraczków przyprawia ich o niewybredne grymasy? Spokojnie, możesz sprawić, że sposób podania dania będzie na tyle atrakcyjny, że młodsi i starsi nie będą świadomi, jaką bombę witamin mają na talerzu. W wykreowaniu takiego dania – wartościowego oraz smacznego pomogą Ci sproszkowane warzywa.
Uzyskuje się je w wyniku liofilizacji, czyli usuwania nadmiaru wody i suszenia. W ten sposób produkty zachowują walory smakowe i odżywcze. Po sproszkowaniu przybierają wygodną, sypką formułę. Dzięki temu świetnie sprawdzą się do barwienia:
- ziemniaków,
- placków i naleśników,
- jogurtów i serków naturalnych.
Masz własne pomysły na wykorzystanie sproszkowanych warzyw? To świetnie, ale zanim zaczniesz kulinarne eksperymenty, zaangażuj do pomocy swoich bliskich.
Gotuj z rodziną
Nawet najbardziej nielubiana potrawa nabierze nowego smaku, kiedy zostanie przyrządzona w towarzystwie bliskich. Z partnerem i dziećmi możesz urządzić kulinarne warsztaty lub konkurs na najsmaczniej i najpiękniej przygotowane dania. Oczywiście obecność warzyw na talerzu obowiązkowa! Jednak teraz mogą one być:
- w formie kolorowych szaszłyków,
- ułożone w zabawne kształty – zwierzątek, roślin, bohaterów z bajek,
- podane w większych kawałkach – dzieci, szczególnie najmłodsze, chętnie próbują nowych smaków, sięgając po warzywa znajdujące się na ich talerzu; również starszaki często preferują większe kawałki od startych na tarce warzyw w formie surówki czy przecieru.
Wspólne gotowanie to świetna zabawa – szczególnie jeśli potem zasiądziesz ze swoimi kucharzami do stołu i będziecie razem degustować pyszne dania.
Jedzenie jako świetna zabawa
Jedzenie to radość i świetna zabawa – i tak przedstaw ją swojemu dziecku! Niech nie denerwuje Cię ubrudzona bluzka czy bałagan w kuchni pozostawiony przez partnera. Gotowanie i degustacja to przyjemność i właśnie z tym powinien kojarzyć się obiad. Nie wmuszaj w członków rodziny warzyw na siłę – zawrzyjcie układ, co powinno częściej gościć w Waszej jadalni, a z czego możecie zrezygnować.
Ponadto zorganizuj konkurs. Zakrywając oczy, podawaj każdemu do kosztowania poszczególne produkty i pobawcie się w zgadywanie. Osoba, która odgadnie (i przy okazji zje) najwięcej warzyw – wygrywa!