Loading...
Jedzenie

Jak przygotować lekkostrawny obiad?

Mężczyzna przygotowuje lekkostrawne jedzenie

Lekkostrawna kuchnia nie cieszy się w Polsce zbyt dużym zainteresowaniem. Jemy zazwyczaj tłusto i kalorycznie. Nic dziwnego, że dopadają nas później problemy z trawieniem czy z nadwagą. Warto byłoby przyjrzeć się lekkostrawnym daniom obiadowym, które wcale nie muszą być ani nudne, ani niesmaczne. Wystarczy odrobina fantazji oraz chęci, aby wyczarować smakowity i zdrowy lekki posiłek.

Kto powinien stawiać na lekkostrawne posiłki?

Lekkostrawne posiłki powinny znaleźć się w menu każdego z nas od czasu do czasu. Dzięki nim odciążymy nasz żołądek, jak również naszą wątrobę. W szczególności, lekka kuchnia może być wskazana osobom zmagającym się z pewnymi schorzeniami. Mowa tu chociażby o wrzodach żołądka czy dwunastnicy. Po lekkostrawne dania powinny sięgać także osoby chore na zapalenie żołądka, zwłaszcza to o charakterze przewlekłym. Nie ulega wątpliwości, że lekkie posiłki będą również dobre dla osób zmagających się z nadwagą czy otyłością. Mogą przynieść także ulgę cierpiącym na przewlekłe biegunki, wynikające z niektórych schorzeń jelit. Dania lekkostrawne powinny znajdować się również w menu osób starszych oraz dzieci, zwłaszcza tych kilkuletnich.

Lekkostrawny, ale tradycyjny obiad

Przepyszny lekkostrawny obiad gotowy do spożycia

Przygotowanie lekkostrawnego obiadu wcale nie musi oznaczać rezygnacji z mięsa, które jest uwielbiane przez naprawdę wielu z nas. Wystarczy jedynie umiejętnie je przyrządzić. Najlepiej wykorzystać do tego celu drób. Dobrym pomysłem będzie upieczenie kurczaka bądź indyka w folii. Najlepiej zrobić to w piekarniku. Mięso warto wcześniej zamarynować w przyprawach. Lepiej jednak nie przesadzać z ich ilością. Doskonale sprawdzą się zioła, takie jak bazylia czy oregano. Należy natomiast powstrzymać się od użycia pieprzu cayenne. Mięso możemy podać z ziemniakami ugotowanymi w wodzie. Warto posypać je zielonym koperkiem. Nie zapominajmy także o warzywach, które podobnie jak mięso najlepiej jest upiec. Śmiało wykorzystajmy marchewkę, pietruszkę oraz seler. Unikajmy natomiast surowych warzyw takich jak kalarepka czy por. Mogą one powodować uciążliwe wzdęcia oraz bóle brzucha, zwłaszcza u osób mających problemy trawienne.

Lekki obiad w wersji wege

Nie każdy przepada za daniami mięsnymi. Niektórzy nie jedzą mięsa ze względów ideologicznych bądź zdrowotnych. Na szczęście, możliwe jest przyrządzenie obiadu w wersji wege. Wystarczy upiec warzywa korzeniowe, doprawione ziołami, solą oraz pieprzem. Można śmiało wykorzystać pietruszkę, marchew czy ziemniaki. Godny polecenia będzie także pasternak. Warzywa warto zaserwować z dipem na bazie zmiksowanej ciecierzycy. Powstanie w ten sposób popularny hummus. Ugotowane i rozdrobnione strączki są lekkie do strawienia i stanowią doskonałe źródło roślinnego białka. Idealnym dodatkiem do takiego obiadu może okazać się również tofu. Tofu można zamarynować i upiec z warzywami. Aby jednak nadać mu smak, warto użyć nieco większej ilości przypraw. Nadal jednak wystrzegajmy się tych, które są ostre. Mogłyby podrażnić nasz żołądek i doprowadzić do zaostrzenia naszych dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.