Loading...
Dom i rodzina

Jak upiec domowy chleb w piekarniku?

Kobieta trzyma w dłoniach świeżo upieczony chlep w piekarniku

Wiele osób tkwi w błędnym przekonaniu, że do pieczenia domowego chleba konieczny jest specjalny piec czy przeznaczone do tego urządzenie. Taki sprzęt może oczywiście ułatwić całe zadanie, jednak nie jest konieczny. Chleb można z powodzeniem wypiekać na tradycyjnej blasze wkładanej do zwykłego kuchennego piekarnika. Jak to zrobić? Wystarczą podstawowe składniki takie jak mąka, drożdże, letnia woda i odrobina soli. Niezbędny będzie także czas – samo przygotowanie ciasta nie jest czasochłonne, jednak należy odstawić je do wyrośnięcia na przynajmniej pełną godzinę.

Prosty przepis na domowy chleb pszenny

Przepis na chleb pszenny zwykle uznaje się za najprostszy spośród wielu przepisów na domowy chleb z różnych rodzajów mąki. Niezbędne składniki do wypieku jednego bochenka to:

  • 500 g mąki pszennej typ 650;
  • 300 ml letniej wody;
  • 2 łyżeczki drożdży instant;
  • łyżeczka soli;
  • łyżka oliwy.

Przygotowanie ciasta rozpoczyna się od połączenia mąki z suszonymi drożdżami instant i solą. Do mieszanki stopniowo dolewa się letniej wody z odrobiną oliwy i wyrabia ciasto aż do momentu uzyskania jednolitej i elastycznej masy. Następnie należy nakryć ciasto kuchenną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pełną godzinę w ciepłym pomieszczeniu.

Żeby nie musieć korzystać przy pieczeniu z form, a bochenek chleba dzięki temu równomiernie wypiekł się w piekarniku z każdej ze stron, po wstępnym wyrastaniu ciasta warto nadać mu kształtu. Po godzinie przekłada się je na blat oprószony mąką, formuje, po czym przekłada do naczynia, które utrzyma nadany mu kształt – na przykład okrągłego koszyczka z wikliny. Ciasto w takim naczyniu pozostawia się na 30 minut.

Blacha do pieczenia, na którą przekłada się ciasto, powinna być pokryta pergaminem. Przed włożeniem chleba do piekarnika powinien on zostać nagrzany do temperatury 220 stopni Celsjusza. Po 20 minutach pieczenia zaleca się obniżyć temperaturę do 200 stopni i w niej piec chleb kolejne 20 minut.

Chleb ze słonecznikiem, płatkami owsianymi lub prażoną cebulką

Samodzielne pieczenie chleba daje możliwość dodania do niego dowolnych składników i stworzenia unikatowego wypieku. Najczęstsze dodatki to ziarna słonecznika, dyni, sezamu maku, czy czarnuszki. Smak domowego chleba dobrze podkreślają również płatki owsiane, prażona cebulka, albo orzechy, w tym głównie włoskie i laskowe.

Przed dodaniem do ciasta ziaren czy orzechów, warto je uprażyć w piekarniku albo na patelni. Proces ten usuwa ich naturalną goryczkę i sprawia, że są słodkie w smaku. Patelnie pozwalają na szybsze prażenie niż piekarnik, jednak mogą wymagać użycia tłuszczu jak oliwa z oliwek, zwłaszcza jeśli nie posiadają nieprzywierającej teflonowej powłoki.

Dodatki takie jak orzechy, ziarna, prażona cebulka, czy płatki owsiane, należy dodawać do ciasta pod koniec jego zagniatania, ale jeszcze przed etapem jego wyrastania.

Jak zrobić ciasto na chleb ze świeżych drożdży?

Przede wszystkim należy pamiętać, że zastępując drożdże instant świeżymi drożdżami, bierze się ich dwa razy więcej. Jedna łyżeczka suszonych drożdży waży około 3,5 g, więc jeśli przepis zakłada użycie dwóch łyżeczek, będzie to około 5 g. Zastępując je drożdżami świeżymi, należy więc sięgnąć po 10 g tego produktu.

Wykorzystanie drożdży instant nieco przyspiesza przygotowanie domowego chleba, jednak korzystanie ze świeżych wcale nie utrudnia znacznie tego zadania. Wymagają one przede wszystkim przygotowania zaczynu jeszcze przed wyrobieniem ciasta.

Świeże drożdże łączy się z letnią wodą i zwykle połową przewidzianej w przepisie mąki. Składniki należy wymieszać bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany zaczyn musi zostać odstawiony na co najmniej 4 godziny. Podczas tego czasu powinien on podwoić swoją objętość. To znak, że można dodać do niego resztę mąki i innych niezbędnych składników, po czym wyrobić ciasto i przygotowywać je dalej według przepisu podanego wcześniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.