Loading...
Jedzenie

Jak właściwie zbilansować dietę bez glutenu? Na co uważać?

Zdrowy posiłem na diecie bez glutenu

Dieta bezglutenowa przede wszystkim jest przeznaczona dla osób, które cierpią na celiakię, a także nietolerancję glutenu. Osoby zdrowe, które prawidłowo trawią zboża i zawarte w nich białka nie powinny z nich rezygnować w swojej diecie, bo może być ona szkodliwa dla ich zdrowia. Zatem na dietę bezglutenową nie można zdecydować się z powodu mody, a po wykonanych badaniach wskazujących, że jest to dobre dla zdrowia. Jeśli jesteś po badaniach i okazuje się, że powinnaś wyeliminować produkty glutenowe, to podpowiemy Ci jak właściwie zbilansować dietę gluten free.

Dieta bez glutenu także powinna składać się z 3 lub 5 posiłków z udziałem warzyw w każdym z nich

Każda zbilansowana dieta powinna składać się z 3 lub 5 posiłków spożywanych w dość równych odstępach czasu. Przy tym ostatni posiłek powinien być zjadany nie później niż o godz. 18-19 lub nie później niż 2-3 godziny przed snem. Jak wiadomo według zasad żywieniowych każdy posiłek powinien zawierać porcję warzyw lub owoców. Jest to bardzo istotne z punktu widzenia uniknięcia niedoborów witamin i składników mineralnych. W przebiegu celiakii, gdy dieta jest niewłaściwie zbilansowana dochodzi od zaniku kosmków jelitowych, co prowadzi do utrudnień we wchłanianiu składników odżywczych. Dlatego osoby cierpiące na tę chorobę mogą mieć niedobory witaminy A, witamin z grupy B, cynku, żelaza, a także magnezu. Warto zatem udać się do lekarza, który potwierdzi chorobę czy nietolerancję i dietetyka, który ułoży odpowiednią dietę. Jednak gdy już masz diagnozę możesz także na początek zdecydować się na catering bez glutenu.

Poznaj listę produktów zabronionych

Są takie produkty, których na diecie bezglutenowej absolutnie nie powinno się jeść i są to oczywiście produkty, w których znajduje się gluten, czyli białko zbóż. Zabronione są produkty, które w swoim składzie mają pszenicę, orkisz, płaskurkę, jęczmień, żyto. Niestety osoby cierpiące na celiakię muszą zrezygnować również ze spożywania kaszy manny, kuskus, perłowej, jęczmiennej. Do zabronionych produktów należy także kawa zbożowa czy też piwo. Całą listę można znaleźć na stronie Polskiego Towarzystwa Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Uważaj na produkty skażone glutenem i w sklepie wybieraj certyfikowane produkty gluten free

Owa lista i jej znajomość są bardzo ważne i zawsze musisz w sklepie zwracać uwagę na skład produktów. Może się okazać, że wiele rzeczy, które do tej pory były Twoimi przysmakami, będą musiały być wyeliminowane z Twojej diety. Najlepiej sięgaj po produkty gluten free. Wbrew pozorom znajdziesz ich bardzo dużo, ale powinny być to produkty certyfikowane. Sięgaj też po naturalne produkty bezglutenowe. Wśród nich możemy wymienić: biały i brązowy ryż, kukurydzę, grykę, proso, amarantus, płatki ryżowe, kaszę jaglaną i gryczaną, mięso, ryby, owoce, warzywa, mleko i jaja.

Postaw na catering bez glutenu i zaoszczędź swój cenny czas

Przygotowywanie posiłków bezglutenowych wymaga czasu, bo już wyjście do sklepu jest prawdziwą wyprawą i trwa dość długo, zwłaszcza na samym początku, gdy nie masz jeszcze wprawy i musisz sprawdzać każdy produkt. Potem jeszcze dochodzi czas poświęcany na gotowanie. Można tego uniknąć, wystarczy zdecydować się na catering bez glutenu. Na pewno zastanawiasz się, jakie jest przykładowe menu z takiego cateringu. Otóż śniadanie to pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i chlebem bezglutenowym, jajko w plastrach i ogórek kiszony. Na drugie śniadanie możesz zjeść ciasto z ciecierzycy z gorzką czekoladą i orzeszkami ziemnymi. W codziennej diecie ważny jest ruch, ale potrzebujesz do niego energii, zatem przed treningiem możesz zjeść plastry pieczonego indyka z warzywami orientalnymi i kaszą owsianą. Z kolei po intensywnym treningu możesz sięgnąć po pieczonego dorsza w sosie porowym z ryżem basmanti i pieczone warzywa korzeniowe. Na kolację w przykładowym menu masz sałatkę z oliwkami, tuńczykiem, kaszą jaglaną, pomidorkami cherry i orzeszkami okraszoną dressingiem. Catering bez glutenu może być zatem bardzo różnorodny.

Dieta bezglutenowa bez wątpienia jest wymagająca i cały czas osoba chora musi uważać, by nie zjeść produktu skażonego glutenem. Nie musisz mieć wątpliwości, jeśli zamawiasz catering bez glutenu, bo firma wybiera do niego produkty, które są dla Ciebie w pełni bezpieczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.