Loading...
Jedzenie

Jak zrobić syrop z pigwy? Sprawdź Top przepisy na przetwory z pigwy!

Robienie syropów z pigwy w kuchni

Polska cytryna czyli pigwa bywa niedoceniana i często pomijana, szczególnie dlatego, że spożywanie jej na surowo jest niemożliwe ze względu na jej kwaśny smak oraz twardą strukturę. Dlaczego zatem warto ją spożywać? Jej sekretem jest moc witamin i wartości jakie posiada, a które zamknięte w formie syropu i domowych przetworów wspomagają naturalną odporność.

Czym są owoce pigwy?

Występująca w Polsce odmiana pigwy to pigwa pospolita, inaczej gruszkowa – dlatego iż jej owoce przypominają kształtem gruszki. Do tego pokryte są one niewielkim meszkiem – określanym mianem kutnera.

Najwięcej pigwy uprawia się obecnie na terenach Chin, Iranu, Turcji. W naszym kraju nie jest aż tak popularna. Głównie dlatego, że jej owoców nie da się jeść na surowo, w przeciwieństwie do jabłek czy gruszek. Surowy owoc pigwy jest twardy i kwaśny. Właśnie dlatego ludzie nauczyli się przyrządzać z pigwy różnego typu przetwory – dżemy, syropy czy nawet nalewki.

Top przepisy na przetwory z pigwy

W niniejszym artykule przedstawimy Wam 3 super proste przepisy z wykorzystaniem pigwy:

  • szybki syrop,
  • pyszny dżem,
  • oraz aromatyczną nalewkę.

Syrop z pigwy

Sok z pigwy z sokownika

Najłatwiejszym sposobem, by przygotować duże ilości syropu z pigwy jest wykorzystanie w tym celu sokownika. Ponadto będą potrzebne:

  • 2 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:
1. Umyj owoce pigwy, przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne.
2. Pozostałą część owoców pokrój na mniejsze cząstki.
3. Owoce pigwy włóż do górnej części sokownika, zasyp cukrem.
4. Sokownik napełnij wodą do wymaganego poziomu, następnie umieścić na palniku.
5. Gotuj na niewielkim ogniu, aż pigwa puści sok (około 1- 1 i 1/2 godziny).

Po przygotowaniu najlepiej zapasteryzować sok, tak aby móc przechowywać go dłuższy czas i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem także zimą. Syropem słodzimy herbatę, można dodawać go także do wody gazowanej lub niegazowanej, albo podawać dzieciom na łyżce w ramach wspomagania odporności.

Syrop z pigwy do herbaty

Jeśli nie posiadasz sokownika syrop z pigwy możesz przygotować także łatwiejszym sposobem, znajdziesz go w artykule: „Jak zrobić syrop z pigwy idealny na przeziębienia? Przepisy i porady„.

Dżem z pigwy

Do przygotowania dżemu z pigwy potrzebujesz:

  • około 60 dag pokrojonych owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 litra wody
  • sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie:
1. Pokrojone owoce pigwy przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj cukier.
2. Gotuj na średnim ogniu, aż kawałki owoców zmiękną i całość stanie się gęsta.
3. Pod koniec gotowania do całości dodaj sok z cytryny.

Dżem przełóż do słoiczków i zapasteryzuj.

Dzem z pigwy

Dżem z owoców pigwy idealne nadaje się do kanapek, naleśników a także do wypieków.

Nalewka z pigwy

Sporządzenie nalewki z pigwy jest dużo bardziej czasochłonne i w tym przypadku należy wykazać się cierpliwością w oczekiwaniu na efekty. Aby przygotować nalewkę z pigwy potrzebne będą:

  • 1 kg pigwy,
  • 50 dag cukru,
  • 500 ml wódki 40%,
  • 500 ml spirytusu 95%.

Przygotowanie:
1. Umyj owoce i usuń gniazda nasienne, przekrawając pigwę.
2. Następnie pokrój pigwę na mniejsze cząstki, umieść w dużym zamykanym słoiku i zasyp częścią cukru. Rób to warstwami naprzemiennie – owoce – cukier, aż zużyjesz wszystkie składniki.
3. Zamknij szczelnie słoik i pozostaw na 4-5 dni. Codziennie kilka razy wstrząsaj nim, tak, aby owoce wymieszały się z cukrem.
4. Po upływie kilku dni zalej owoce wódką i dokładnie wymieszaj.
5. Słoik odstaw w ciemne i chłodne miejsce na około miesiąc.
6. Gdy upłynie miesiąc odlej ze słoika cały płyn – to nalewka – i odstaw go również zamknięty w butelce w ciemne i chłodne miejsce.
7. Do pozostałych w słoiku owoców dolej 500 ml spirytusu. Zamieszaj i zamknij szczelnie na kolejne 2 tygodnie.
8. Po tym czasie płyn ze słoika przelej do butelki w której znajduje się już nalewka na bazie wódki.
9. W razie potrzeby zawartość butelki przefiltruj. Możesz ją również dosłodzić odrobiną miodu lub dodać jej kwaskowatości sokiem z cytryny.
10. Po kolejnych 2-3 dniach leżakowania w chłodnym miejscu nalewka jest gotowa do spożycia.

Nalewka z pigwy

Idealny smak nalewka osiągnie po około półrocznym leżakowaniu, jednak już wcześniej także nadaje się do spożycia.

Właściwości pigwy

Syrop z pigwy bywa inaczej nazywany po prostu sokiem z pigwy, a określenie syrop jest umowne i wzięło się z właściwości zdrowotnych napoju, który naturalnie wspomaga odporność oraz wzmacnia organizm.

Jakie prozdrowotne korzyści niesie ze sobą picie syropu z pigwy i spożywanie jej przetworów?

  • dzięki dużej zawartości witaminy C – wzmacnia odporność,
  • chroni przed chorobami – dzięki witaminom z grupy B,
  • ma działanie przeciwutleniające,
  • zawarte w pigwie pektyny pomagają pozbywać się z organizmu metali ciężkich i toksyn.

Syrop z pigwy można pić zarówno w stanach przeziębienia oraz grypy, jak i:

  • dla złagodzenia suchego kaszlu,
  • jako lek na niestrawność,
  • w formie leku na zgagę.

Ponadto, pigwa to bogate źródło wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu.

Podsumowanie

Przetwory z pigwy

Nalewka, dżem czy syrop z pigwy to przetwory, które łatwo przygotować i dobrze mieć w swoim domu, nie tylko ze względu na ich pyszny, nieco kwaskowaty wyjątkowy smak, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne.

Syrop z pigwy jest naturalnym lekiem, który stosować można codziennie, bez obaw o skutki uboczne. Wspiera on odporność i pomaga w zdrowy sposób zwalczać przeziębienie czy grypę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.