Loading...
Jedzenie

Jakie jedzenie buduje odporność? Wzmocnij organizm na jesień

Budowanie odporności zdrowym jedzeniem

Wrzesień to miesiąc, w którym warto zadbać o swoją odporność. Działania, które podejmiemy zawczasu, mają szansę pomóc, gdy nadejdzie już prawdziwa chłodna, obfita w infekcje jesień. Dowiedz się, jak naturalnie zadbać o swój organizm w tym przejściowym czasie pomiędzy dwoma porami roku! Przedstawiamy niezawodne sposoby na poprawienie odporności.

Regularne ćwiczenia

Tak, to nie przypadek, że aktywność fizyczna plasuje się na pierwszym miejscu w naszym zestawieniu. Systematyczny wysiłek fizyczny sprzyja odporności organizmu, gdyż zwiększa liczbę i aktywność makrofagów (komórek stanowiących element pierwszej linii obrony przed antygenami), poprawiając ich skuteczność w zwalczaniu bakterii i wirusów. Dodatkowo ćwiczenia fizyczne wspomagają wytwarzanie tzw. drugiej linii obronnej organizmu, czyli krwinek białych. Warto jednak pamiętać, aby trening nie był zbyt obciążający organizm, ponieważ może to przynieść odwrotny skutek do zamierzonego. Świetnie sprawdzą się za to: pływanie, jazda na rowerze czy pilates. Jest o co walczyć, bo wykazano, że regularne wykonywanie ćwiczeń o umiarkowanej intensywności przez 1-2 godziny dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych nawet o 1/3!

Odpowiednia dieta

Dieta podnosząca odporność powinna być urozmaicona, wtedy organizm ma wszystko, czego mu trzeba. Idealnie zbilansowane posiłki to podstawa! Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ich w domu, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych nawyków – wybierz catering dietetyczny Pomelo. Zapewnia on zróżnicowane, idealnie dobrane do potrzeb posiłki, z dowozem pod same drzwi. Nie rezygnuj z szansy na polepszenie swojej odporności i zapoznaj się z ofertą diety pudełkowej już dziś!

Aby zachować optymalne zdrowie, postaraj się uwzględnić w swojej diecie na jesień produkty sprzyjające odporności.

Kiszonki i produkty fermentowane mleczne

To właśnie one są niezastąpionym źródłem probiotyków, które korzystnie oddziałują na mikroflorę jelitową. Dodatkowo kwaśny odczyn sprzyja stabilności witaminy C, więc dostarczysz ją w przyjaźniejszej do przyswojenia formie. Wybieraj dobrej jakości ogórki i kapustę kiszoną, ale nie ograniczaj się tylko do tych tradycyjnych produktów – możesz wypróbować kiszone kimchi (specjał kuchni koreańskiej), kiszoną rzepę, rzodkiewkę…a nawet cytryny! Fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir czy jogurt możesz również zamienić na wegańskie wersje – jogurt sojowy lub kokosowy wzbogacone kulturami bakterii.

5 porcji warzyw dziennie

Kieruj się sezonowością! Jesień to czas jędrnych dyni, aromatycznych grzybów, lśniących bakłażanów i słodkich buraków. Wybieraj dynie (wraz z pestkami) i marchew, jako niezastąpione źródło witaminy A, czosnek i cebulę jako naturalne antybiotyki, oraz buraki (skarbnicę potasu, wapnia, żelaza i folianów). Do sałatek warzywnych dodawaj dobrej jakości tłuszcze, w postaci oliwy z oliwek lub innych olejów tłoczonych na zimno (np. z pestek dyni lub orzechów).

Produkty bogate w przeciwutleniacze 

Nie zapominaj o przeciwutleniaczach, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i bakterie w jelitach. Mogą też obniżać ciśnienie krwi! Polifenole możemy znaleźć np. w: gorzkiej czekoladzie, kakao, winogronach, zielonej herbacie, a ich prawdziwą skarbnicą są owoce jagodowe: aronia, jeżyny, borówki i maliny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.