Dom i rodzinaJedzenieNowinki ze świata zdrowiaUroda

Jakie właściwości lecznicze ma anyż? Poznaj sprawdzony przepis na anyżówkę

Anyż i jego właściwości zdrowotne

Anyż to dosyć znana przyprawa, po którą nie sięgamy jednak zbyt często. A szkoda! Anyż bowiem możemy wykorzystywać  nie tylko w naszej kuchni, ale również jako naturalny lek walczący z wieloma dolegliwościami. Jakie właściwości lecznicze wykazuje anyż, kto nie powinien po niego sięgać i w jaki sposób możemy przygotować anyżówkę?

Właściwości lecznicze anyżu

Anyż to przyprawa, która idealnie radzi sobie ze skutkami przejedzenia, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych, a do tego działa wiatropędnie oraz rozkurczowo. Sprawdza się również bardzo dobrze w trakcie przeziębienia i grypy, ponieważ działa wykrztuśnie, przez co pobudza wydzielanie śluzu przy uporczywym kaszlu. Jeśli chodzi natomiast o pozostałe właściwości anyżu, to można do nich zaliczyć działanie:

  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbakteryjne,
  • odkażające,
  • pobudzające laktację,
  • odstraszające owady.

Anyż na zmarszczki

Anyż z powodzeniem można wykorzystać jako środek walczący ze zmarszczkami, ponieważ pomaga zmniejszyć ich widoczność poprzez wygładzenie skóry. Anyż na zmarszczki najlepiej stosować w postaci specjalnego preparatu, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu w domowym zaciszu.

Do przygotowania przeciwzmarszczkowego preparatu wystarczy jedynie zaopatrzyć się w kilka łyżek nasion anyżu oraz szklankę wody. Do gotującej się w garnku wody wystarczy dodać pokruszone lub całe nasiona anyżu, odstawiając następnie naczynie do ostygnięcia. Przygotowany w ten sposób płyn należy następnie przelać do szklanej buteleczki, stosując go podobnie jak inne płyny przeznaczone do pielęgnacji skóry. Płynem najlepiej przemywać twarz dwa razy dziennie, pamiętając o tym, aby przechowywać go w lodówce. Niestety pomimo przechowywania preparatu w lodówce po kilku dniach płyn może już nie nadawać się do użycia, dlatego też najlepiej go wylać, przygotowując kolejną porcję przeciwzmarszczkowego eliksiru.

Właściwości zdrowotne anyżu
Źródło: Pixabay.com

Anyż przeciwwskazania. Dla kogo nie jest wskazany?

Anyż to przyprawa, która idealnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw, a także do walki z przedstawionymi powyżej dolegliwościami, jednak nie w każdym przypadku można po niego sięgać.

Anyżu nie należy bezwzględnie stosować w przypadku nadwrażliwości na olejek anyżowy, w przypadku problemów żołądkowych, a także problemów z jelitami oraz nerkami. Nie jest on również wskazany u osób zmagających się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, a także w przypadku wystąpienia wewnętrznych krwawień. Anyż wykazuje ponadto właściwości uczulające, dlatego też w okresie letnim lepiej nie sięgać po tę przyprawę, mając kontakt ze słońcem. Może wówczas dojść do wystąpienia reakcji skórnych, a także do powstawania na skórze przebarwień. Niezwykle istotne jest również to, aby anyż dawkować w umiarkowanych ilościach, ponieważ nadmiar olejku anyżowego może doprowadzić do wystąpienia takich niepożądanych objawów jak drgawki, podrażnienie przewodu pokarmowego, a także uszkodzenie nerek.

Anyżówka: przepis

Anyżówka to bardzo prosta w przygotowaniu nalewka, którą dla zdrowotności możemy wypijać najlepiej wtedy, gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej zera.

Latem anyż może niestety doprowadzić do wystąpienia reakcji fotouczulającej, dlatego też po nalewkę najlepiej sięgać późną jesienią oraz zimą (to właśnie wtedy najczęściej zmagamy się z nieprzyjemnymi objawami przeziębienia takimi jak np. kaszel).

W jaki sposób możemy przygotować leczniczą nalewkę z anyżu?

Wystarczy zaopatrzyć się w 1/2 szklanki anyżu, 10 goździków, laskę cynamonu, skórkę startą z jednej cytryny, 2 litry spirytusu oraz 1 szklankę przegotowanej i ostudzonej wody. Wszystkie suche składniki należy przełożyć do bardzo dużego słoja lub gąsiora zalewając je mieszanką spirytusu i wody. Słoik należy bardzo mocno zakręcić (gąsior zakorkować a korek zalać woskiem ze świeczki), umieszczając go w ciepłym miejscu, często nim potrząsając. Po upływie wyznaczonego czasu wódkę zlać najlepiej przez sitko wyłożone dodatkowo gazą, sięgając po nalewkę najwcześniej miesiąc po zlaniu. Im dłużej stoi, tym jest lepsza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.